og

Hønsefond

af | 14. nov 2011 | Fjerkræ, Fond, Opskrifter, Saucer

Opskrift på hønsefond

Hønsefond er en vigtig del og ingrediens i mit køkken, og i den perfekte madlavning generelt.

Jeg laver oftest min egen hønsefond af en eller flere kyllingeskrog eller skrog af en høne, som jeg fryser ned i mindre portioner til senere brug.
Man kan også bruge en hel kylling, hvor man efter at kødet er kogt piller det af og koger skroget videre i de timer den skal have.
På den måde går ingen ting til spille af og man kan bruge kyllingekødet i en skøn ret som Høns i Asparges.

Hvad er grunden til at man bør lave sin egen hønsefond?

Man er sikker på at fonden er lavet af kylling og grøntsager og ikke andre mærkværdige ingredienser og fyldt med e-numre. Man kan koge fonden ned, og man er helt sikker på at ens egen fond er den mest fantastiske der findes.

Jeg kan dog ikke sige mig fra ikke ind i mellem at bruge en købe fond fra supermarkedet, hvis jeg ikke har nogen fond i fryseren.
Den slags fond man i dag kan købe er blevet bedre, men jeg hælder fortsat til min egen hjemmelavede fond.

Andre fond: Kalvefond // Grøntsagsfond

Opskrift på hønsefond

Hønsefond

Hønsefond er rigtig godt, at have i fryseren til mange forskellige retter.
5 fra 1 stemme
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Fond, Fjerkræ, Høns, Saucer, Supper
Køkken: Fransk
Forb. tid: 25 minutter
Tilb. tid: 6 timer
Samlet tid: 6 timer 25 minutter
Antal: 5 Liter
Forfatter: Søren Willadsen

Ingredienser

  • 1 suppehøne eller kyllingeskrog eller hel kylling
  • 1 kg. kalveben, okseben eller ½ l. kalvefond Kan udelades
  • 2 løg i tern
  • 1 gulerod i skiver
  • 1 porre skåret i ringe
  • 1 persillerod skåret i tern
  • 1 helt hvidløg grofthakket
  • 100 g. champignoner
  • 2 to mater i tern
  • 1 laurbærblad
  • 1 kvist timian
  • 10 sorte peberkorn
  • 1 tsk. koriander korn
  • Olivenolie
  • Salt
  • 5 l. vand

Sådan gør du

  • Skræl og skær grøntsagerne i større tern.
  • Varm en gryde op ved middelvarme og hæld olien i.
  • Sauter grøntsagerne i olien i 5 minutter mens der ind i mellem røres rundt.
  • Tilsæt vand, kalveben eller kalvefond og kyllingen eller kyllinge skroget.
  • Hvis du bruger en hel kylling lader jeg den simre ca. 35 – 40 indtil kødet kan pilles af skroget, hvorefter jeg kommer skroget tilbage i gryden, og lader det simrer under svag varme i 6 timer. Kødet kan som sagt bruges til flere retter.
  • Når fonden har simret i 6 timer, skal den trække i mindst en time.
  • Lad den eventuel stå til næste dag.
  • Hæld fonden gennem en sigte, hvorefter man kan reducere den yderligere.
  • Kom i frostposer i mindre portioner eller isterningeposer.

Noter

Gem hønsefonden i fryseren i mindre portioner. Hønsefond er fantastisk i mange andre retter, supper og saucer.
I en traditionel hønsefond bruger man også kalveben eller kalvefond, hvilket man godt kan udelade uden at det i den forstand går udover smagen.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

Hvad kan jeg bruge en hønsefond til?

En hønsefond er smagsgiver i mange forskellige retter som Risotto // Hokkaidosuppe // Coq au Vin

En hønsefond kan erstatte en kalvefond eller oksefond, hvis man eksempelvis ønsker en mere let smag. Hvor kalvefond er mere kraftig i smagen.

Når man har kogt sin fond og hældt den gennem en sigte vil den ikke være helt klar. Det kan man heldigvis gøre noget ved, ved at Klare hønsefonden på en nem måde. Man får derved en meget ren og klar fond. Jeg klarer primært en fond eller suppe, hvis det skal være til eksempelvis en suppe som Hønsekødssuppe.

Ingredienser til hønsefond

Ingredienserne til den perfekt hønsefond består af urter som knoldselleri, gulerødder, løg, hvidløg, porre, champignons og tomater.

Grøntsager til hønsefond

Skæl grøntsagerne og skær dem i grove tern, som sauteres i en stor gryde, hvorefter vand og høne eller kylling kommes i.

Kog hønen eller kyllingen i et par timer.

Lad det hele simre i omkring 6 timer. Bruger man en hel kylling tages denne op efter omkring 1 time, hvor kødet pilles af, og skroget lægges tilbage i gryden de næste 5 timer.

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

4 Kommentarer

  1. Ulla hansen

    Hej undrer mig over hvor de kalvehaler kommer fra.. Ej ved godt de kommer fra kalve. Men du skriver intet om., hvornår de skal tilsættes eller hvad du bruger kødet til. Jeg skal lave fond på kyllingeskrog, jeg har gemt fra 3 kyllinger. Købt ved slagter i ugepakker. Men som enlig er stykker af kylling lettere. Men har so sagt gemt skrog til netop at koge fond på. Havde bare ikke lige tænkt mig at investere i kalvehaler. Med venlig hilsen momsemor

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Momsemor
      Jeg kan godt se at jeg ikke har skrevet at kalvehalerne eller kalvefonden skal i sammen med de kyllingeskroget. I en traditionel hønsefond bruger man enten kalveben eller kalvefond for at få en kraftig smag. Men du kan sagtens udelade det og få en god hønsefond ud af det.
      De bedste hilsner
      Søren

      Svar
  2. Tore

    Når man efter de 6 timer sier fonden, kan man da reducere fonden videre, så det ender nærmere som en kraftig bouillon?

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Tore
      Du kan godt reducere den yderligere, hvorved den bliver mere kraftig.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar

Trackbacks/Pingbacks

  1. Fransk Løgsuppe | GASTROmad - [...] ← Hønsefond Weekend på Aarøsund Badehotel → [...]
  2. Risotto | GASTROmad - [...] ca. 1 – 1½ L grøntsagsfond eller hønsefond. [...]
  3. Dampet torsk på savoykål | GASTROmad - [...] 1½ dl. hønsefond. [...]
  4. Asparges Suppe | GASTROmad - [...] 5 dl. hønsefond. [...]
  5. Høns i asparges med tarteletter | - […] som f.eks. 2 gulerødder, 1 porre, 1 persillerod, krydderurter eller følge min opskrift på hønsefond. Lad hønen simre i…
  6. Risotto | - […] ca. 1 – 1½ L grøntsagsfond eller hønsefond. […]
  7. Andebryst Sous Vide det bedste stykke and | - […] Væden fra vakuumposen eller 2 dl. hønsefond. […]
  8. Avocado suppe | - […] dl. hønse- eller […]

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Gastromad Logo

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.


Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!