Hjemmelavet klassisk tzatziki er virkelig nem, at lave med agurk, græsk youghurt og hvidløg.
Hvem har ikke købt en færdiglavet Tzatziki i skyndingen, og oplevet den en smule flad eller med for meget yoghurt i? Græsk Tzatziki er virkelig nem, at lave, og på den rigtige måde bliver den som en sommer i Grækenland.
Den klassiske græske dip med en lækker græsk youghurt og revet agurk med hvidløg i kan nemt holde sig i køleskabet i flere dage. Endnu bedre kan den blandes dagen inden, hvor den får lov at trække smag fra hvidløgene.
Opskrift på Tzatziki
I en rigtig god tzatziki skal du sørge for at få så meget væde fra agurken ud. Den nemmeste måde er at blande lidt salt i den revne agurk, hvorefter det placeres i en sigte med noget tungt over. På den måde løber væden selv fra agurken. Jeg skræller aldrig agurken da skrællen giver lidt mere fylde og farve til dippen.
Jeg har en ældre Kretansk kogebog skrevet af en dansk gift græker. Hendes opskrifter er anderledes end flere andre græske opskrifter jeg støder på, men de giver noget ekstra til retterne, som eksempelvis at tilsætte lidt rødvinseddike til tzatziki. I en god tzatziki bør der bruges 10 % græsk youghurt, da fedmen passer bedst til den og den bliver mere fast. Som alternativ kan der bruges skyr eller 2 % græsk yoghurt. Dog bliver tzatzikien knap så fast og lækker som den bør være.
Læs Om: Tomatsalat
Tzatziki Nem og utrollig lækker opskrift
Udskriv Gem på Pinterest BedømIngredienser
- 1 agurk
- 2 – 3 dl. græsk youghurt 2 % eller 10 % eller skyr
- 1 presset fed hvidløg
- 1 – 2 spsk. olivenolie
- 1 spsk. god balsamicoeddike
- Salt og peber
Sådan gør du
- Skyl og riv agurken på et rivejern.
- Pres så meget væde ud af den revne agurk, som dernæst blandes med ½ tsk. salt og kommes i en sigte.
- Læg noget tungt over den revne agurk, som nu skal ligge i en times tid for, at få så meget væde presset ud som muligt.
- Bland dernæst yoghurten i den revne agurk lidt af gangen indtil den ønskede konsistens er opnået. Rør til sidst det pressede hvidløg, olivenolien og balsamicoeddiken i yoghurten og smag til med evt. yderligere salt og peber.
- Tzatzikien kan holde sig 3 – 4 dage i køleskabet.
Noter
Prøv disse opskrifter med Tzatziki: Langtidsstegt lammekølle // Klassisk Græske Kartofler // Græsk Souvlaki
Jeg bruger som regel en helt almindelig agurk i min opskrift på tzatziki, og går ikke efter nogen specielle. Grunden er at den revne agurk alligevel blandes med yoghurten og hvidløget, som giver den helt rigtige smag.
Riv agurken som kommes i en sigte for at dryppe af.
Hæld lidt god olivenolie over den færdige græske dip inden servering. Spiser man ikke det hele kan den holde sig i flere dage i køleskabet.
Jeg har i går lavet din tzatziki til 20 personer. Den er fremragende og lækker. Tak for opskriften.
Hej Jytte
Tusinde tak og dejligt, at læse. :-).
De bedste hilsner
Søren