Souvlaki
Souvlaki kender langt de fleste, og hvis man har været i Grækenland har man nok fået det ved et gade køkken eller en restaurant. Souvlaki betyder på græsk spyd, og er “bare” marineret svinekød på spyd, der grilles. Kan man også få den ægte smag af souvlaki med hjem fra ferien? Ja, det kan man med den rigtige marinade og grillmetode bliver smagen som på ferien i Grækenland.

Souvlaki
Ingredienser
Souvlaki
- 800 g. svinekød nakkekam eller skinkekød
- 3 spsk. frisk hakket rosmarin
- 2 spsk. paprika
- Saften fra 2 citroner
- ½ dl. olivenolie
- 2 røde peber
- ca. 4 rødløg
Græske Kartofler
- 600 g. kartofler med skræl
- 1 dl. eddike
- 3 tsk. tørret oregano
Græsk Salat
- 8 velduftende tomater
- 1 - 2 rødløg
- ½ agurk
- 200 fetaost
- 1 - 2 dl. kalamatas oliven
- 2 tsk. tørret oregano
Sådan gør du
Souvlaki
- Skær svinekødet i tern af ca. 2 - 3 cm.
- Bland rosmarin, paprika, saften fra citronerne og olivenolie til en marinade.
- Vend marinaden sammen med svineternene, og lad det marinere mindst 3 timer, helst natten over.
- Læg spyddene i vand et par timer i forvejen så de ikke brænder når souvlakien skal grilles.
- Halver de røde peber og skær dem i skiver af ca. 3 x 3 cm.
- Skræl rødløget, og del det. Pil lagene fra hinanden og skær dem i skiver af 3 x 3 cm.
- Nu til spyddene. Sæt et stykke kød på spyddet, dernæst løg, dernæst kød, dernæst rød peber osv.
Græske Kartofler
- Vask kartoflerne, som skæres i både.
- Kog dem møre i vand med eddiken i.
- Hæld vandet fra og lad dem dampe godt af.
- Nu kan de enten kommes på grillen, hvor de færdig tilberedes i 20 - 30 minutter ved indirekte varme, eller i ovnen ved 180 grader i 20 - 30 grader.
Græsk Salat
- Skær tomaterne i skiver.
- Skær agurken på langs og skær dem begge i skiver.
- Skræl rødløget, som deles og skæres i skiver.
- Kom tomaterne på en stor tallerken, dernæst agurker og rødløg og til sidst drysses med kalamartas oliven.
- Placer et stort stykke fetaost i midten og hæld oliven olie over salaten og drys med tørres oregano.
Noter
Grillsæsonen er for mig hele året rundt, selv om det bliver til flere grill dage når vejret er lidt bedre. Der er et eller andet ved, at stå med en kold drink og tilberede kød, fisk eller kylling og tilbehøret ved grillen. Mange griller primært forår og sommer eller når vejret er godt. Jeg er så heldig, at have en lukket og overdækket terrasse, hvor jeg kan så i læ for vind og regn, hvilket også gør det noget nemmere, at grille året rundt.
Med en skøn græsk salat til er det som, at sidde på en græsk taverna, og nyde grillede souvlaki spyd. Man kan f.eks. serverer pitabrød til souvlakien.