Souvlaki kender langt de fleste, og hvis man har været i Grækenland har man nok fået det ved et gade køkken eller en restaurant. På græsk betyder souvlaki marineret svinekød på spyd, der grilles. Kan man også få den ægte smag med hjem fra ferien? Ja, det kan man med den rigtige marinade og grillmetode bliver smagen som på ferien i Grækenland.
Opskrift på græsk Souvlaki
Den græsk klassiske ret souvlaki består i sin enkelthed af træspyd med marineret svinekød, løg og nogle gange peberfrugt i mellem. Spyddene grilles nænsomt som giver både kødet og grøntsagerne den helt perfekte og lækre smag. Marinaden til kødet er nem at gå til, og består af rosmarin, paprika, citronsaft og olie. Man bør helst lade kødet marinere natten over, hvor det virkelig får lov at trække og giver en langt bedre smag.
Jeg bruger som regel bambusspyd som ligger i vand i en times tid eller to så de ikke brænder op mens der grilles.
Har du prøvet disse retter: Moussaka // Græske Kartofler // Grillede Lammespyd
Souvlaki
Ingredienser
Souvlaki
- 800 g. svinekød nakkekam eller skinkekød
- 3 spsk. frisk hakket rosmarin
- 2 spsk. paprika
- Saften fra 2 citroner
- ½ dl. olivenolie
- 2 røde peber
- ca. 4 rødløg
Græske Kartofler
- 600 g. kartofler med skræl
- 1 dl. eddike
- 3 tsk. tørret oregano
Græsk Salat
- 8 velduftende tomater
- 1 – 2 rødløg
- ½ agurk
- 200 fetaost
- 1 – 2 dl. kalamatas oliven
- 2 tsk. tørret oregano
Sådan gør du
Souvlaki
- Skær svinekødet i tern af ca. 2 – 3 cm.
- Bland rosmarin, paprika, saften fra citronerne og olivenolie til en marinade.
- Vend marinaden sammen med svineternene, og lad det marinere mindst 3 timer, helst natten over.
- Læg spyddene i vand et par timer i forvejen så de ikke brænder når souvlakien skal grilles.
- Halver de røde peber og skær dem i skiver af ca. 3 x 3 cm.
- Skræl rødløget, og del det. Pil lagene fra hinanden og skær dem i skiver af 3 x 3 cm.
- Nu til spyddene. Sæt et stykke kød på spyddet, dernæst løg, dernæst kød, dernæst rød peber osv.
Græske Kartofler
- Vask kartoflerne, som skæres i både.
- Kog dem møre i vand med eddiken i.
- Hæld vandet fra og lad dem dampe godt af.
- Nu kan de enten kommes på grillen, hvor de færdig tilberedes i 20 – 30 minutter ved indirekte varme, eller i ovnen ved 180 grader i 20 – 30 grader.
Græsk Salat
- Skær tomaterne i skiver.
- Skær agurken på langs og skær dem begge i skiver.
- Skræl rødløget, som deles og skæres i skiver.
- Kom tomaterne på en stor tallerken, dernæst agurker og rødløg og til sidst drysses med kalamartas oliven.
- Placer et stort stykke fetaost i midten og hæld oliven olie over salaten og drys med tørres oregano.
Noter
Grillsæsonen er for mig hele året rundt, selv om det bliver til flere grill dage når vejret er lidt bedre. Der er et eller andet ved, at stå med en kold drink og tilberede kød, fisk eller kylling og tilbehøret ved grillen. Mange griller primært forår og sommer eller når vejret er godt. Jeg er så heldig, at have en lukket og overdækket terrasse, hvor jeg kan så i læ for vind og regn, hvilket også gør det noget nemmere, at grille året rundt. Derfor kan en græsk ret som souvlaki nemt laves året rundt.
Med en skøn græsk salat til er det som, at sidde på en græsk taverna, og nyde grillede souvlaki spyd. Man kan f.eks. serverer pitabrød til souvlakien.
Sammen med den klassisk græske tomatsalat af store skiver bøftomater, græske kalamata oliven og masser er skøn fetaost er perfekt på en sommerdag.
0 kommentarer
Trackbacks/Pingbacks