og

Souvlaki

af | 10. jun 2016 | Grill - BBQ, Hovedretter, Opskrifter, Svinekød

Souvlaki

Souvlaki kender langt de fleste, og hvis man har været i Grækenland har man nok fået det ved et gade køkken eller en restaurant. På græsk betyder souvlaki marineret svinekød på spyd, der grilles. Kan man også få den ægte smag med hjem fra ferien? Ja, det kan man med den rigtige marinade og grillmetode bliver smagen som på ferien i Grækenland.

Opskrift på græsk Souvlaki

Den græsk klassiske ret souvlaki består i sin enkelthed af træspyd med marineret svinekød, løg og nogle gange peberfrugt i mellem. Spyddene grilles nænsomt som giver både kødet og grøntsagerne den helt perfekte og lækre smag. Marinaden til kødet er nem at gå til, og består af rosmarin, paprika, citronsaft og olie. Man bør helst lade kødet marinere natten over, hvor det virkelig får lov at trække og giver en langt bedre smag.

Jeg bruger som regel bambusspyd som ligger i vand i en times tid eller to så de ikke brænder op mens der grilles.

Har du prøvet disse retter: Moussaka // Græske Kartofler // Grillede Lammespyd

Souvlaki

Souvlaki betyder på græsk spyd, og er marineret svinekød på spyd, der grilles. En fantastisk lækker ret.
4 fra 3 stemmer
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Hovedret, Svinekød, Grill, Opskrift
Køkken: Græsk
Forb. tid: 35 minutter
Tilb. tid: 35 minutter
Samlet tid: 1 time 10 minutter
Antal: 4
Forfatter: Søren Willadsen

Ingredienser

Souvlaki

  • 800 g. svinekød nakkekam eller skinkekød
  • 3 spsk. frisk hakket rosmarin
  • 2 spsk. paprika
  • Saften fra 2 citroner
  • ½ dl. olivenolie
  • 2 røde peber
  • ca. 4 rødløg

Græske Kartofler

  • 600 g. kartofler med skræl
  • 1 dl. eddike
  • 3 tsk. tørret oregano

Græsk Salat

  • 8 velduftende tomater
  • 1 – 2 rødløg
  • ½ agurk
  • 200 fetaost
  • 1 – 2 dl. kalamatas oliven
  • 2 tsk. tørret oregano

Sådan gør du

Souvlaki

  • Skær svinekødet i tern af ca. 2 – 3 cm.
  • Bland rosmarin, paprika, saften fra citronerne og olivenolie til en marinade.
  • Vend marinaden sammen med svineternene, og lad det marinere mindst 3 timer, helst natten over.
  • Læg spyddene i vand et par timer i forvejen så de ikke brænder når souvlakien skal grilles.
  • Halver de røde peber og skær dem i skiver af ca. 3 x 3 cm.
  • Skræl rødløget, og del det. Pil lagene fra hinanden og skær dem i skiver af 3 x 3 cm.
  • Nu til spyddene. Sæt et stykke kød på spyddet, dernæst løg, dernæst kød, dernæst rød peber osv.

Græske Kartofler

  • Vask kartoflerne, som skæres i både.
  • Kog dem møre i vand med eddiken i.
  • Hæld vandet fra og lad dem dampe godt af.
  • Nu kan de enten kommes på grillen, hvor de færdig tilberedes i 20 – 30 minutter ved indirekte varme, eller i ovnen ved 180 grader i 20 – 30 grader.

Græsk Salat

  • Skær tomaterne i skiver.
  • Skær agurken på langs og skær dem begge i skiver.
  • Skræl rødløget, som deles og skæres i skiver.
  • Kom tomaterne på en stor tallerken, dernæst agurker og rødløg og til sidst drysses med kalamartas oliven.
  • Placer et stort stykke fetaost i midten og hæld oliven olie over salaten og drys med tørres oregano.

Noter

Det er en rigtig god ide, at marinere kødet dagen inden. Smagen bliver kun endnu bedre.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

Grillsæsonen er for mig hele året rundt, selv om det bliver til flere grill dage når vejret er lidt bedre. Der er et eller andet ved, at stå med en kold drink og tilberede kød, fisk eller kylling og tilbehøret ved grillen. Mange griller primært forår og sommer eller når vejret er godt. Jeg er så heldig, at have en lukket og overdækket terrasse, hvor jeg kan så i læ for vind og regn, hvilket også gør det noget nemmere, at grille året rundt. Derfor kan en græsk ret som souvlaki nemt laves året rundt.

opskrift på souvlaki

Med en skøn græsk salat til er det som, at sidde på en græsk taverna, og nyde grillede souvlaki spyd. Man kan f.eks. serverer pitabrød til souvlakien.

Tomatsalat

Sammen med den klassisk græske tomatsalat af store skiver bøftomater, græske kalamata oliven og masser er skøn fetaost er perfekt på en sommerdag.

Souvlaki spyd

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

0 kommentarer

Trackbacks/Pingbacks

  1. Porchetta | - […] kan serveres sammen med en italiensk bruger bolle, coleslaw, italiensk inspirerede kartofler, polenta skiver eller hvad man ellers har lyst til. Jeg…

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Gastromad Logo

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.


Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!