Grillede lammespyd er en skøn og dejlig måde at grille lammekød på.
Man får den helt ægte smag som i syden af lidt røg og skønne krydderier sommer krydderier.
Grillede lammespyd med en dejlig frisk edamame salat til er en skøn måde at starte forårets grillsæson på.
Jeg har brugt lammefars i denne skønne opskrift på græsk inspirerede grillspyd.
Samtidig gør det nemmere for en at tilsætte de krydderurter eller krydderier man ønsker der skal tilsættes farsen.
Jeg valgte at blande lammefarsen med e ordentligt portion hakkede ramsløg og rosmarin. Man kan nærmest kalde krydderurteblandingen for dansk og græsk.
Hvad passer godt til lammespyd?
Ramsløg og rosmarin passer utrolig godt sammen med lammekød, og når det nu er fars der skal formes rundt om grillspyd giver krydderurterne noget ekstra smag til kødet.
Er ramsløgssæsonen overstået når man vil tilberede disse saftige og lækre lammespyd kan man bruge hakket hvidløg i stedet for.
Salaten jeg valgte at tilberede til de grillede lammespyd er fyldig, da den består af cous cous, edamame bønner, fetaost og tomater.
En dejlig græsk og nord afrikansk inspireret kombination der passer super godt til grillede lammespyd.
Andre skønne grillopskrifter: Brisket Amerikansk Spidsbryst // Hel Grillet Dorade // Kylling på Rotisserie // Græsk Souvlaki
Grillede Lammespyd
Ingredienser
Grillede Lammespyd
- 400 – 500 Lammefars
- 1 æg
- 1 løg
- 2 spsk. rasp
- 1 bundt ramsløg eller 2 fed hvidløg
- 2 kviste frisk rosmarin
- 1 – 2 tsk. harissa eller chilipulver
- 1 økologisk citron
- Salt og peber
- Brede grillspyd
- Neutral olie
Edamame salat
- 1 pose edamame bønner
- 150 g. fetaost
- 12 små cherry tomater
- 1 fint hakket rødløg
- 2 dl. cous cous eller bulgur
- 2 dl. vand
- Oregano
- Olivenolie
- Citronsaft
- Salt og peber
Sådan gør du
Grillede Lammespyd
- Kom grillspyddene hvis de er af træ eller bambus i vand et par timer i forvejen.
- Hak ramsløg eller hvidløg, rosmarin og løg fint.
- Bland lammefarsen med krydderurterne, løget, harissa, og riv citronskallen i farsen.
- Bland det hele sammen og tilsæt salt og peber.
- Lad farsen stå i køleskabet i ca. 35 minutter.
- Form farsen rundt om ca. 4 – 6 spyd, som stilles i køleskabet i 20 minutter.
- Inden lamme spyddene grilles smørres de med neutralolie, smør også grillresten.
- Grill spyddene over direkte varme i 5 – 6 minutter, hvor de efter hvert minut vendes for, at de ikke bliver forkullede.
Edamame salat
- Hæld cous cousen i en skål og hæld lidt olivenolie i, som blandes rundt med en gaffel. Varm vandet op og hæld det i skålen med cous cousen. Læg et låg på og lad det stå i 5 minutter.
- Rør dernæst rundt i skålen med en gaffel for, at løsne cous cousene.
- Skær løget i fine små tern.
- Tomaterne skæres i kvarte og fetaosten skæres i små tern.
- Vend det hele sammen og drys med lidt olivenolie og tørret eller frisk oregano.
- Smag til med citronsaft, salt og peber.
Noter
På tallerkenen kan man se et par sortsvedne blade, som er grillede ramsløgsblade.
Jeg har set René Redzepi fra Noma gøre det og blev inspireret af ideen, som ikke bliver sidste gang jeg anvender dem. Man griller ramsløgbladene meget kort tid over varmen, så bladene får en anelse grill smag samt de stadig bibeholder den sarte hvidløgssmag.
Smagen er utrolig lækker og anderledes, som passer fantastisk godt til grillede lammespyd.
Når vi griller om sommeren tænker jeg ikke så meget over ingredienserne, men bruger det der ligger først for. Enten det kød som eksempelvis lam jeg har i fryseren, og de grøntsager vi har i køleskabet eller som jeg støder på hos grønthandleren eller i supermarkedet.
Skal jeg handle ind lader jeg tit inspirere af hvad butikkerne har af sæsonvarer og bruger dem.
Hvis du ønsker, at bruge en anden salat til kan jeg anbefale en græsk salat, der passer perfekt til lammekød.
Det er en god ide, at bruge brede eller to grillspyd da farsen derved ikke ruller rundt om sig selv.
Server de grillede lammespyd med en skøn edamame salat bestående af cous cous, feta og tomater.
Prøv hvis det er årstiden at give et par ramsløgsblade en kort tur på direkte varme på grillen.
Ser über lækkert ud! Minder faktisk om en frokost jeg fik forleden gennem mit firmas ordning, omend mere minimalistisk tilberedning her. Bliver helt sulten…
Mange tak Anne.
Bedste hilsner
Søren