Hjemmelavet frisk pasta er nem, at lave og kræver ikke mange køkkenredskaber.
Hjemmelavet frisk pasta er faktisk ikke svært, at lave og kræver ikke mange køkkenredskaber. Samtidig får du frisk pasta, som du kan komme farve og smage i, som f.eks. blæksprutteblæk som både gør pastaen sort og giver den lidt havsmag. Det kan også være knuste tørrede svampe eller spinatblade.
Hvor meget skal man bruge til en person?
Meget ofte siger man, at der går ca. 100 g. mel og 1 æg pr. person, som svarer det til ca. 150 g. hvilket er rigeligt pasta pr. person.
Derfor er nedenstående opskrift beregnet til 4 personer. Hvis du bruger retten til en dansk hovedret kan jeg anbefale, at lave lidt mere, evt. 1½ portion.
Hvordan gemmer du overskydende pasta?
Hjemmelavet pasta kan holde sig ca. 3 – 4 dage i køleskabet, pakket ind i folie og 6 måneder i fryseren. Når pastaen tøs op skal det ikke være i mikroovnen.
Formet pasta kan tørres ved, at lade det ligge på et rent meldrysset bord indtil det er tørt, hvorefter det kan kommes i en lufttæt pose.
Gemmer du pastaen som lange pastastrimler er det en god ide, at samle dem i reder, da der er mindre risiko for, at de knækker.
Brug din pasta til: Lammeragout // Pasta Bolognese // Tagliatelle Hjemmelavet
Nedenunder kan du læse om to metoder, hvordan man laver en hjemmelavet pasta.
Den ene er en traditionel pasta opskrift,hvor man ælter pastadejen sammen i hånden.
I den anden opskrift bruger man en foodprocessor, som “hakker” alle ingredienserne sammen, og hvor man efterfølgende bruger en pastamaskine til, at lave pastabåndene med.
Pastadej – Grundopskrift
Ingredienser
- 300 g. typo 00 hvedemel
- 3 æg
- 1 knivspids salt
Sådan gør du
Håndkraft
- Sigt melet, som hældes ud på et bord. Lav en fordybning i midten, som en vulkan.
- Slå æggene ud i fordybningen af melet og tilsæt salt, (og evt. farve som blæksprutteblæk).
- Vend mel og æg sammen med gaffel og hånden. Melet skal trækkes ind i æggemassen til en grov dej.
- Tilsæt evtentuelt lidt mere vand, hvis dejen er for tør, eller mel hvis den er for klistret.
- Ælt dejen færdig i ca. 10 – 15 minutter indtil den er glat og elastisk.
- Pak den ind i film, og lad den hvile i 30 minutter.
- Når dejen skal rulles ud skal det enten gøres ved hånkraft og kagerulle, eller med en pastamaskine.
- Ved håndkraft drysses bordet med mel, hvor dejen vha. af en kagerulle rulles ud til den ønskede tykkelse. Start fra midten af dejen og arbejd ud mod kanten.
- Vend ind i mellem dejen.
- Ved pastamaskine se nedenunder.
Foodprocessor
- Kom alle ingredienser i en foodprocessor, hvor det blendes sammen til en dej.
- Tag dejen op og ælt vha. håndkraft som ved ovenstående fremgangsmåde, eller kør den flere gange igennem en pastamaskine indtil den er glat og elastisk.
- Pak dejen ind i film, og lad den hvile i 30 minutter.
- Kør dejen igennem pastamaskinen, hvor man starter med tykkeste indstilling og går gradvist ned i tykkelse indtil den ønskede tykkelse er opnået.
- Frisk pasta skal koge 4 – 5 minutter i rigeligt saltet vand.
Noter
Andre skønne opskrifter: Hjemmelavet Flødekartofler // Boller i Karry
Hvor meget mel skal man bruge i sin pastadej?
Når man tilbereder sin egen pasta bør man bruge meltypen typo 00, som er meget fintmalet og proteinrigt hvedemel, hvilket gør dejen mere smidig end når man bruger almindelig hvedemel. Italienerne bruger også typo 00 til f.eks. pizza og focaccia brød og melet kan købes i langt de fleste supermarkeder.
Hvis man tilbereder 1½ portion svarer det til 4½ æg. For at få et halvt æg pisker man et helt og tager det halve af det piskede æg.
I Italien består den traditionelle aftensmad af først Antipasti, dernæst I Primi (1 retten) som pasta, ris eller suppe og dernæst til I Secondi (2 retten) som kan være kød, fisk med tilbehør som kartofler, grøntsager eller salat.
Hjemmelavet pastadej består kun af 3 dele, æg, hvedemel tipo 00 og salt.
Lav et hul i midten af melet med fingrene.
Slå æggene ud i hullet i melet, hvor man med en gaffel begynder at blande melet i æggene.
Brug eventuelt en dejskraber hvis æggene flyder over.
Når melet er blandet til en grov dej æltes dejen med hænderne i 10 – 15 minutter indtil man får en pæn og glat dej.
Pak dejen ind i folie og læg den på køl i mindst 30 minutter inden man tager den ud, og eksempelvis køre den i plader på en pastamaskine.
De fire trin i måden at lave sin egen pastadej.
Det er en god opskrift – der rent faktisk virker. Pastaopskrifter har det med at svinge enormt meget i kvalitet ifht pastaens smidighed, men her er den ramt ret godt.
Dog er din vurdering af, hvor meget pasta, der går pr. portion måske lidt i underkanten. Jeg synes at din vurdering passer til en (stor) forret. Som hovedret til fire er det måske lige i underkanten (men det er måske fordi, man ender med at voldæde pastaen pga. den gode smag).
Mvh
Michael
Hej Michael
Mange tak for rosen. Opskriften er nok det der kommer nærmest en original pastadej opskrift.
Angående mængden har du nok ret i, at det måske for en dansker er i underkanten til hovedret, hvilket jeg burde tilføje.
En pastaret i Italien er f.eks. 1 retten efter antipastaretten. Dernæst kommer 2 retten, så man allerede er oppe på 3 retter, hvilket nok passer med mængden af pasta til 3 retter.
God Pinse
Søren
Hej. En super dejlig detaljeret opskrift, mange tak for den 🙂
Har et simpel spørgsmål, som er: hvor længe skal den hjemmelavede pasta koge?
Mvh
Annika
Hej Annika
Mange tak for rosen :-).
Pastaen skal koge i ca. 4 minutter. Må jeg hellere få skrevet ind og tak fordi du spurgte.
Bedste hilsner
Søren
Bruges hele æg eller kun blommen ??
Hej Kirsten
Der bruges hele æg.
Bedste hilsner
Søren
Super fin opskrift!! Her er lige et hurtigt spørgsmål :O, Hvordan opbevarer man bedst pastaen i et par timer før den skal koges? Leger lidt med tanken om at lave dejen om morgenen for så at bruge den til forret om aftenen
Hej Jonathan
Hvis du laver pastaen om formiddagen kan du komme det i en lufttæt pose, som stilles på køl.
Hvis du bare laver dejen pakkes den ind i husholdningsfilm, og stilles på køl indtil du skal bruge den til selvepasta.
Bedste hilsner
Søren
Hvor længe vil du tro at den færdige dej kan holde sig i køleskabet?
(Når jeg forsøger at klikke flueben til at jeg gerne vil have besked når der er svar, eller nye indlæg i tråden, får jeg en reklame, ud af siden ?)
Hejsa
Først og fremmest beklager jeg, at der er en teknisk fejl på siden.
En pastadej kan holde sig i kølebskabet i to til tre dage.
Bedste hilsner
Søren
Tak for god opskrift!
Vil lige høre I forlængelse af ovenstående om det vil ændre kvaliteten hvis man laver pastadejen 1 døgn før udrulning ?
Hej Christine
Det kan du sagtens gøre, da den kan holde sig i køleskabet i op til ca. 3 døgn inden du ruller den ud.
Bedste hilsner
Søren
Tror du jeg kan bruge opskriften til lasagneplader? Eller er det mon en anden opskrift til det? Der står nemlig lasagne på menuen i morgen, og har en sprit ny pastamaskine uåbnet i skabet ?
Hilsen Tanja
Hej Tanja
Den pastamaskine skal du have pakket ud og i brug.
Du kan sagten bruge opskriften til alt frisk pasta, også lasagneplader.
Selve lasagnen skal have ca. 30 minutter i ovnen, når du bruger friske lasagneplader.
Du bør nok overveje om en portion er nok til en lasagne.
Bedste hilsner
Søren
Hej Søren. Tak for hjælpen, efter 1,5 år blev pastamaskinen pakket ud. Faktisk er det en super lækker Atlas150 fra Italienske Marcato med 6 forskellige dele til pastatyper. Det er jo næsten helt pinligt at have så fornemt legetøj liggende i en papkasse … Nå men min lasagne blev rigtig lækker, havde liiiiidt sjov med at samle dejen men undskylder det med jeg er nybegynder 🙂
Næste projekt er ravioli, da den også kan lave det. Så jeg googler ideer til fyld + hvordan jeg bedst opbevarer frisk pasta ?
Hilsen Tanja ..
P.S. Min portion var på 500 g mel + 5 æg. Det var perfekt til et stort lasagnefad og jeg havde 5 lag.
Hej Tanja
Hvor godt, at læse det blev vellykket og bedre sent end aldrig :-).
Jeg har selv lidt “sjov” når jeg samler pasta dej, da det kræver lidt tålmodighed :-).
I mit indlæg om pasta står der hvordan du opbevarer frisk pasta, men det er ca. 3 dage i køleskabet pakket ind i folie.
Bedste hilsner
Søren
Hej to hurtige spørgsmål, som opstod da jeg lavede pastaen, som smagte fantastisk..
Hvordan undgår du, at den klistre sammen inden og under kogning?
Hvis jeg gerne vil have eks. spinat i, hvordan ændre det så på forholdende i dosering af æg og mel?
Mvh.
Maria Bang
Hej Maria
Jeg vender det i lidt mel, ikke for meget for, at det ikke klistrer sammen.
Jeg har ikke selv forsøgt mig med f.eks. spinat, men har tjekket lidt op på det og kan se, at man ikke ændrer på den mængde jeg skriver i min opskrift og tilsætter 100 – 200 kogt spinat til det. Du skal dog sørge for, at spinaten er fuldstændig dampet af for væde.
Du kan som nogle gør blende melet med spinaten inden det blandes med æggene.
Bedste hilsner
Søren
Hej Søren
Kan jeg bruge almindelig mel.
Vh. Sanne
Hej Sanne
Det kan du godt, men fordelen ved Tipo 00 er, at det bedre optager vandet og er mere elastisk end almindeligt mel. Derfor er det også ideelt til pizza dej.
Bedste hilsner
Søren
Hej alle pastafreaks ? En omgang tips og iagttagelser fra 30 års fornøjelse med hjemmelavet pasta.
Jeg laver spaghettidej på en foodprocessor. Nogen gange bliver dejen lidt for blød eller lidt for tør, når jeg benytter 100g mel pr æg… og det giver noget besvær som kan undgås. I stedet for at tænke 100g mel pr. Æg – som jo ikke altid har samme størrelse, så fik jeg prøvet mig frem til et blandingsforhold der giver flere fordele.
Start med at sætte en gryde med vand og salt på komfuret. Ét æg pr person plus ét til gryden slås ud og vejes.
Æg -Vægt/ 55 x 100 = mel- vægt. Og det er Durummel. Ved ikke om dette forhold passer til andre mel typer…
Fx til 4 personer.
De fem æg vejer måske 300g.
300g/55 X 100 = 545g mel
Fordelene er,
– at jeg ikke behøver at bruge ekstra mel i forbindelse med udrulningen.
– mindre oprydning bagefter
– dejens kvalitet giver mulighed for blot at rulle pastaen igennem to gange. Altid den tykkeste først og dernæst fx nr 4 (ud af 6 på min maskine)
– spaghettien bliver klar til at blive kogt før vandet koger ?
Mht. Kogetid.
Den udrullede pasta puttes i gryden med spilkogende godt saltet vand. Der går jo et stykke tid før vandet koger igen – afhængig af hvor meget pasta du har lavet! Og æg koagulerer først når de kommer i kog. Når spaghettivandet koger, så rør rundt i gryden 1/2 til 1/1 minut, afhængig af hvor aldente du ønsker den færdigkogte pasta. Tag evt en smagsprøve…
Vandet hældes fra så pastaen drypper af i en si. Hæld Et glas koldt vand over den nykogte pasta, og øs den fx tilbage i den varme gryde igen. Det lille kolde chock bevirker, at pastaen holder op med at koge videre i sin egen varme og dermed undgår pastaen at bliv for blød og udkogt. Også selvom gryden står på bordet og venter på gæsterne i op til et kvarter. Hvis den kommer til at stå lidt for længe, så reddes den med en klat smør.
Hej Jeppe
Tak for tippet :-).
Bedste hilsner
Søren
Der står ikke i din opskrift hvor meget vand der skal tilsættes fra start….og hvorfor kun en knivspids salt, det giver jo nærmest ingen smag til den i forvejen neutrale tipo mel…
Hej Jens
Angående vandet skal det kun tilsættes hvis dejen er for tør. Hvis du oplever, at den er for tør, kan du tilsætte det der svarer til 0,5 spsk. Vand af gangen.
I en pastaopskrift tilsætter man meget lidt eller ingen salt, men kommer det i kogevandet i stedet for.
God påske
Søren
Hej Søren
Skal man skære pastadejen over når den skal koges eller hvordan?
Vh Signe
Hej Signe
Du kan enten rulle dejen ud til lasagne plader som koges, eller båndpasta. Båndpastaen kan du lave på en pastamaskine, eller rulle tyndt ud, og dernæst skære ud i tynde strimler og dernæst koge dem i ca. 2 – 3 minutter.
Bedste hilsner
Søren
Hej Søren. Så er det snart to år siden jeg fik pakket maskinen ud, og jeg er blevet ret god til at lave en lækker pasta dej som også har god smag. Jeg har eksperimentere med at hælde en bette skvat olie i dejen. Jeg bruger typisk en stærk chili eller hvidløgsolie, det giver en rigtig god smag.
Jeg laver dejen på røremaskine, jeg har ikke kræfter til at gøre det i hånden, og ejer ikke en foodprocessor.
Jeg var i sommers i Lucca, Italien i den mest vild butik med alt til pasta fremstilling. ALT simpelthen, så nu er jeg udstyret med det mest fantastiske grej til at lave smukke ravioli. Det er jo vildt hvad de Italiener har fremstillet til deres ellers simple pasta. De havde ravioli stempler der var guldbelagt !!! Jeg købte nu bare standart udstyr 🙂
Jeg overvejer at købe motor til pastamaskinen, har du erfaring med det? Det er svært at både styre pastaen og dreje på håndtaget samtidig 🙂 nå ja, så har jeg også fået håndtaget over tæerne et par gange …..
Hilsen Tanja
Hej Søren, kan man fryse en pastadej man har lavet? uden at rulle den ud først. Jeg havde lavet en portion pastadej som jeg ville lave ravioli af, men blev forhindret og fik brug for at gemme den længere end 3-4 dage!! Jeg endte med at lave fettuccine og fryse det, men kunne jeg mon en anden gang fryse selve dejen og så senere rulle den ud til ravioli? Mange hilsner Lis
Hej Lis
Jeg har ikke selv prøvet at fryse en portion pastadej, så det må komme an på en prøve.
Dog kan jeg læse at frisk pasta fra supermarkederne godt kan fryses, så måske kan det lade sig gøre selv om du ikke har alle mulige e-numre i din dej :-).
Jeg håber du vil gøre mig den store tjeneste at skrive hvordan resultatet bliver hvis fryser dejen??
Bedste hilsner
Søren
Hej Søren
Tak for svar – jeg vender tilbage med resultater, når jeg har forsøgt med frysning af dejen 🙂
Mange hilsner Lis
Jeg har, tidliere, frosset fersk KØBEPasta – med succes!
Op til 3 mdr.
Har oså frosset HJ.LAVET pasta (lasagne-plader) m. succes.
JEG FORKOGTE pladerne – 1 minut, i letsaltet vand – førend jeg lagde lasanen sammen – af fuldt nedkølede saucer.
Helt konkret, så frøs jeg en række “mini”-lasagner, i alu-folie-forme, m. låg.
Formene pakkes i hus.film …og et lag alm. alu-køkkenfolie – for, at reducere minimere risikoen for freezer-burn.
De blev bagt – TØET – i miniovn/toaster-oven:
20-30 min. – ved 200 gr. C.
De smagte fint.
Hej Laeta
Super god ide, og tak for tippet om pasta :-).
Bedste hilsner
Søren
Fantastisk god opskrift 🙂 tusind tak for den!
Hej Ditte
Rigtig mange tak, og fordi du også skrev på bloggen :-).
Bedste hilsner
Søren
Hej
Udover at pasta kan holde sig i længere tid hvis det får lov at tørre, er der så andre fordele i at lade pastaen tørre inden tilberedning? Evt. forbedret smag, konsistens eller lignende?
Hej Jakob
Der sker efter min erfaring ingen ændring i smagen. Hvad angår konsistens når den koges er jeg selv i tvivl om, da jeg stadig har tilgode selv, at tørre pastaen. Men umiddelbart tænker jeg det ikke.
Bedste hilsner
Søren
Super god opskrift!
Jeg er en ung kokkeelev, og jeg er simpelthen bare så glad for opskrifterne her på siden. De er nemme at forstå og udførelsen er godt skrevet. Min pasta blev lækker, men jeg undre mig over om man evt kan gøre noget ved vandet man koger det i, for at give mere smag til pastaen?
Hej Alexander
Tusinde tak for din store ros, hvilket jeg er rigtig glad for at læse :-).
Istedet for at tilsætte noget til vandet kan man tilsætte mere smag i selve pastaen som eksempelvis hvidløg, citron, spinat, blæksprutteblæk og andet.
Jeg har holdt mig meget traditionelt til opskriften, hvor pastaen koges i meget saltet vand.
Måske citronsaft eller et par hvidløgsfed vil give ekstra smag, hvis du koger vandet med det i?
Finder du frem til noget må du meget gerne smide en kommentar, hvilket du selvfølgelig altid er velkommen til:-).
Bedste hilsner
Søren
Hej søren, Hvis det skal være fuldkornslasangeplader hvilket mel anbefaler du så og kan denne opskrift så stadig bruges?
Hej Nelli
Jeg har ikke selv lavet den med fuldkornspasta, men jeg tror at du skal bruge 200 g Tipo00 og 100 g fuldkornmel.
Virker dejen for tør skal du tilsætte en anelse vand.
God fornøjelse og du må meget gerne skrive om resultatet.
De bedste hilsner
Søren
Virkelig let dej at arbejde med. Første opskrift fra din side, jeg har prøvet, men er gået i gang med at læse andre opskrifter nu…
Hej Katja
Dejligt at læse den er pastadejen er nem at arbejde med. Og tak fordi du læsere videre på bloggen.
Bedste hilsner
Søren
Hvis jeg gerne vil fryse min færdige pasta i den form den skal tilberedes i, skal den så tørres først, og i bekræftende fald, hvor længe anbefaler du?
Hej Karin
Det burde ikke være nødvendigt at tørre pastaen før den skal fryses.
Nu skriver du i den form den skal tilberedes i. Hvilken pasta type vil du lave ud af pasta dejen?
Bedste hilsner
Søren
Gnocchi fx. Meget dekorativ og passer godt til mindre retter
Hej Søren
Tak for den udførlige (næsten) opskrift på pasta. Jeg skriver næsten i parentes’, fordi jeg gerne vil have et hint om hvordan dejen skal føles. Ved det nok er svært at forklare, men jeg tror måske min altid bliver for tør🙈 Og så når jeg aldrig har følt en færdig masse, er det jo svært at vudere. Giver det nogen mening??? Jeg er ret så ny i pasta 😳mvh Laila
Hej Laila
Jeg tror jeg forstår hvad du mener, især når det er første gang.
En pastadej er “næsten” ikke klæbrig som en brøddej eller småkagedej. Det er ikke en elastisk dej, da den er lidt fast i det og nem at håndtere.
Hvis den begynder at smuldre er der for lidt væde i. Det fornemmer du når du ælter den, og kan derfor tilsætte meget lidt vand ad gangen.
Jeg håber det er et okay vejledende svar, ellers skriver du igen :-).
Bedste hilsner
Søren
Kan man bruge en røremaskine til at ælte dejen, i stedet for at gøre det ved håndkraft, eller ødelægger det noget?
Hej Jacob
Ups der er jeg dig faktisk svar skyldig, da jeg endnu ikke har forsøgt at bruge en røremaskine til pastadej. Men jeg fandt noget på nettet nærmere bestemt HWLarsen som skriver at man samler alle ingredienserne i en røremaskinens skål, og starter med at køre med K-spaden og dernæst skifter til rørekrogen når dejen har samlet sig.
Hvis du prøver og det lykkes må du meget gerne skrive igen 😊.
Bedste hilsner
Søren
Hvordan laver man så Past der er hård og kan gemmes. Ligesom pasta (ikke frisk) man køber i dagligvarebutikker?
Hej Jesper
Jeg har endnu selv til gode at tørre det.
Men jeg mener du hænger det indtil det er tørt, og du dernæst kan gemme det.
Bedste hilsner
Søren
Det er desværre ikke korrekt. Efter jeg tørrede det, er det blot meget skrøbeligt, og knækker meget nemt.
Kan du finde hemmeligheden?
Hej Jesper
Jeg prøver at dykke ned i nogen ting. Er dog lige i dag kommet hjemmet hjem efter en 1½ dags rejse til Danmark, og skal lige have rystet rejsestøvet af mig 😊.
Søren
Hej
Tak for en fantastisk opskrift. Jeg så en homepro kok på youtube som puttede Pasta plader i iskoldt vand lige efter kogning. Giver det mening
De bedste hilsner James
Hej James
Tusinde tak :-).
Hvis det var til lasagne kan det måske give mening for, at stoppe kogeprocessen. Jeg har tidligere forsøgt, at skylle eksempelvis spaghetti i koldt vand, hvilket ikke var noget godt resultat.
Jeg kommer altid en anelse olie i kogevandet, hvilket jeg synes giver et godt resultat.
De bedste hilsner
Søren
Tak for en god opskrift og fin og brugbare forklaringer.
Har for 1. Gang lavet den selv fra bunden. Kogte den kun 3 min da jeg så kan give den 1 min kog i aften når den skal bruges 🙂
Lavede kun 1 portion af 1 æg og 100 g mel da det lige skulle afprøves.
Ludt bøvlet på pastamaskinen når man laver de strimler, men skal nok bare lige finde tauet på det og prøve nogle gange 😁
Hej Vita
Tusinde tak for rosen og dejligt at læse :-).
Ja det kan godt være lidt svært i starten med strimler, ellers kan du også skære dem i hånden.
De bedste hilsner
Søren