ForsideBagværkPastadej – Grundopskrift

Kommentarer

Pastadej – Grundopskrift — 23 kommentarer

  1. Pingback:Cannelloni med Laks |

  2. Det er en god opskrift – der rent faktisk virker. Pastaopskrifter har det med at svinge enormt meget i kvalitet ifht pastaens smidighed, men her er den ramt ret godt.

    Dog er din vurdering af, hvor meget pasta, der går pr. portion måske lidt i underkanten. Jeg synes at din vurdering passer til en (stor) forret. Som hovedret til fire er det måske lige i underkanten (men det er måske fordi, man ender med at voldæde pastaen pga. den gode smag).

    Mvh
    Michael

    • Hej Michael
      Mange tak for rosen. Opskriften er nok det der kommer nærmest en original pastadej opskrift.
      Angående mængden har du nok ret i, at det måske for en dansker er i underkanten til hovedret, hvilket jeg burde tilføje.
      En pastaret i Italien er f.eks. 1 retten efter antipastaretten. Dernæst kommer 2 retten, så man allerede er oppe på 3 retter, hvilket nok passer med mængden af pasta til 3 retter.
      God Pinse
      Søren

  3. Hej. En super dejlig detaljeret opskrift, mange tak for den 🙂
    Har et simpel spørgsmål, som er: hvor længe skal den hjemmelavede pasta koge?
    Mvh
    Annika

    • Hej Annika
      Mange tak for rosen :-).
      Pastaen skal koge i ca. 4 minutter. Må jeg hellere få skrevet ind og tak fordi du spurgte.
      Bedste hilsner
      Søren

  4. Super fin opskrift!! Her er lige et hurtigt spørgsmål :O, Hvordan opbevarer man bedst pastaen i et par timer før den skal koges? Leger lidt med tanken om at lave dejen om morgenen for så at bruge den til forret om aftenen

    • Hej Jonathan
      Hvis du laver pastaen om formiddagen kan du komme det i en lufttæt pose, som stilles på køl.
      Hvis du bare laver dejen pakkes den ind i husholdningsfilm, og stilles på køl indtil du skal bruge den til selvepasta.
      Bedste hilsner
      Søren

  5. Hvor længe vil du tro at den færdige dej kan holde sig i køleskabet?

    (Når jeg forsøger at klikke flueben til at jeg gerne vil have besked når der er svar, eller nye indlæg i tråden, får jeg en reklame, ud af siden 🙁)

    • Hejsa
      Først og fremmest beklager jeg, at der er en teknisk fejl på siden.
      En pastadej kan holde sig i kølebskabet i to til tre dage.
      Bedste hilsner
      Søren

  6. Tak for god opskrift!
    Vil lige høre I forlængelse af ovenstående om det vil ændre kvaliteten hvis man laver pastadejen 1 døgn før udrulning ?

    • Hej Christine
      Det kan du sagtens gøre, da den kan holde sig i køleskabet i op til ca. 3 døgn inden du ruller den ud.
      Bedste hilsner
      Søren

  7. Tror du jeg kan bruge opskriften til lasagneplader? Eller er det mon en anden opskrift til det? Der står nemlig lasagne på menuen i morgen, og har en sprit ny pastamaskine uåbnet i skabet 🤗
    Hilsen Tanja

    • Hej Tanja
      Den pastamaskine skal du have pakket ud og i brug.
      Du kan sagten bruge opskriften til alt frisk pasta, også lasagneplader.
      Selve lasagnen skal have ca. 30 minutter i ovnen, når du bruger friske lasagneplader.
      Du bør nok overveje om en portion er nok til en lasagne.
      Bedste hilsner
      Søren

      • Hej Søren. Tak for hjælpen, efter 1,5 år blev pastamaskinen pakket ud. Faktisk er det en super lækker Atlas150 fra Italienske Marcato med 6 forskellige dele til pastatyper. Det er jo næsten helt pinligt at have så fornemt legetøj liggende i en papkasse … Nå men min lasagne blev rigtig lækker, havde liiiiidt sjov med at samle dejen men undskylder det med jeg er nybegynder 🙂
        Næste projekt er ravioli, da den også kan lave det. Så jeg googler ideer til fyld + hvordan jeg bedst opbevarer frisk pasta ?
        Hilsen Tanja ..
        P.S. Min portion var på 500 g mel + 5 æg. Det var perfekt til et stort lasagnefad og jeg havde 5 lag.

        • Hej Tanja
          Hvor godt, at læse det blev vellykket og bedre sent end aldrig :-).
          Jeg har selv lidt “sjov” når jeg samler pasta dej, da det kræver lidt tålmodighed :-).
          I mit indlæg om pasta står der hvordan du opbevarer frisk pasta, men det er ca. 3 dage i køleskabet pakket ind i folie.
          Bedste hilsner
          Søren

  8. Hej to hurtige spørgsmål, som opstod da jeg lavede pastaen, som smagte fantastisk..
    Hvordan undgår du, at den klistre sammen inden og under kogning?
    Hvis jeg gerne vil have eks. spinat i, hvordan ændre det så på forholdende i dosering af æg og mel?
    Mvh.
    Maria Bang

    • Hej Maria
      Jeg vender det i lidt mel, ikke for meget for, at det ikke klistrer sammen.
      Jeg har ikke selv forsøgt mig med f.eks. spinat, men har tjekket lidt op på det og kan se, at man ikke ændrer på den mængde jeg skriver i min opskrift og tilsætter 100 – 200 kogt spinat til det. Du skal dog sørge for, at spinaten er fuldstændig dampet af for væde.
      Du kan som nogle gør blende melet med spinaten inden det blandes med æggene.
      Bedste hilsner
      Søren

    • Hej Sanne
      Det kan du godt, men fordelen ved Tipo 00 er, at det bedre optager vandet og er mere elastisk end almindeligt mel. Derfor er det også ideelt til pizza dej.
      Bedste hilsner
      Søren

      • Hej alle pastafreaks 😊 En omgang tips og iagttagelser fra 30 års fornøjelse med hjemmelavet pasta.
        Jeg laver spaghettidej på en foodprocessor. Nogen gange bliver dejen lidt for blød eller lidt for tør, når jeg benytter 100g mel pr æg… og det giver noget besvær som kan undgås. I stedet for at tænke 100g mel pr. Æg – som jo ikke altid har samme størrelse, så fik jeg prøvet mig frem til et blandingsforhold der giver flere fordele.

        Start med at sætte en gryde med vand og salt på komfuret. Ét æg pr person plus ét til gryden slås ud og vejes.

        Æg -Vægt/ 55 x 100 = mel- vægt. Og det er Durummel. Ved ikke om dette forhold passer til andre mel typer…

        Fx til 4 personer.
        De fem æg vejer måske 300g.
        300g/55 X 100 = 545g mel

        Fordelene er,
        – at jeg ikke behøver at bruge ekstra mel i forbindelse med udrulningen.
        – mindre oprydning bagefter
        – dejens kvalitet giver mulighed for blot at rulle pastaen igennem to gange. Altid den tykkeste først og dernæst fx nr 4 (ud af 6 på min maskine)
        – spaghettien bliver klar til at blive kogt før vandet koger 😎

        Mht. Kogetid.
        Den udrullede pasta puttes i gryden med spilkogende godt saltet vand. Der går jo et stykke tid før vandet koger igen – afhængig af hvor meget pasta du har lavet! Og æg koagulerer først når de kommer i kog. Når spaghettivandet koger, så rør rundt i gryden 1/2 til 1/1 minut, afhængig af hvor aldente du ønsker den færdigkogte pasta. Tag evt en smagsprøve…

        Vandet hældes fra så pastaen drypper af i en si. Hæld Et glas koldt vand over den nykogte pasta, og øs den fx tilbage i den varme gryde igen. Det lille kolde chock bevirker, at pastaen holder op med at koge videre i sin egen varme og dermed undgår pastaen at bliv for blød og udkogt. Også selvom gryden står på bordet og venter på gæsterne i op til et kvarter. Hvis den kommer til at stå lidt for længe, så reddes den med en klat smør.

Skriv meget gerne en kommentar til opskriften eller bloggen