Boller i Karry er en fantastisk lækker ret der kan laves på en klassisk måde og en spicy måde. I opskriften gælder det om at få en dejlig smag af karry smag frem.
Boller i karry er nem at tilberede og er samtidig en ret billig og skøn hverdagsret.
Når jeg laver en portion karry med boller i bruger jeg altid en god og lidt stærk karry, da det for mig er vigtigt at få karry smagen frem i denne lækre ret. Den vigtigst del af retten er nærmest karry sovsen.
Den karry jeg som regel bruger, er CP44 som består af 44 forskellige krydderier der giver den helt rigtige karry smag frem i retten, som samtidig har lidt styrke. Men en anden god karry kan selvfølgelig også bruges som eksempelvis kandyan eller en ægte som garam masala. Uanset hvilken karry kan man nemt lave gammeldags boller i karry.
Boller i Karry som Nationalret.
Opskrift på boller i karry er næsten en dansk nationalret, selv om Stegt Flæsk i 2014 blev kåret som danskernes nationalret. Begge retter smager skønt og bliver også lavet i rigtig mange hjem og i forskellige udgaver. En af udgaverne som jeg selv holder rigtig meget af at lave retten med æbler. Æblet giver retten lidt knas og syre.
Retten kan både laves helt traditionelt eller som sagt spices op, så karryen virkelig smager igennem, men kan også blive lidt stærkere.
Du kan nedenstående læse om begge opskrifter på boller i karry og lave den du synes bedst om.
Selve kødbollerne røres som fars som til frikadeller i den traditionelle version.
Hvis man ønsker en mere krydret version så prøv den spicy version hvor jeg kommer både ingefær, Garam Masala og andre ingredienser i.
Til saucen kan man tilsætte lidt kokosmælk for at give retten en yderligere asiatisk tvist.
Har du smagt disse hverdagsretter? Chili con Carne // Flødekartofler // Kylling i Karry
Boller i Karry – Traditionel
Ingredienser
Kødboller
- 500 g. svinesmåkød
- 1 stk. æg
- 1½ – 2 dl. mælk eller vand
- ½ dl. rasp eller havregryn
- ½ dl. mel
- 1 stk. revet løg
- Salt og peber
Karry sovsen
- 1 hakket løg
- 1 æble skåret i tern
- 2 spsk. karry
- 2 – 4 dl. kogelage fra bollerne
- 1 – 2 dl. mælk
- 2 spsk. mel
- 25 g. smør
Sådan gør du
Kødboller
- Bland alle ingredienser i en skål, på nær mælken, som kommes i lidt efter lidt. Såfremt farsen er for sej tilsættes lidt mere mælk.
- Varm en gryde op med vand med et par laurbærblade i til lige under kogepunktet.
- Form farsen til mellemstore boller som koges i 10 minutter, hvorefter de tages op med en hulske. Si dernæst lagen, som gemmes til sovsen.
Karry sovsen
- Varm en gryde op til mellem varme, hvorefter smørret tilsættes.
- Når det er smeltet tilsættes de hakkede løg, som sauteres i et par minutter, hvorefter karryen hældes ved og ristes af, men må ikke brænde på.
- Kom dernæst melet i, som får lov til, at brune lidt, hvorefter mælken lidt efter lidt hældes ved, mens der røres i gryden.
- Afhængig af den ønskede konsistens kommes passende mængde kogelage ved, igen mens der røres. Smag til med salt og peber.
- Ønskes en kraftigere karrysmag, kan karrypulveret blandes med lidt vand og tilsættes saucen senere hen. Blandingen kan også bruges når retten er serveret.
- Kom kødbollerne og æbleternene i sovsen som varmes op.
Noter
Hvordan laver man karrysovs?
Hjemmelavet karrysovs til karry med boller i er utrolig nemt. Selve karry sovsen laves helt traditionel som opbagning, hvor jeg bruger kogevandet fra bollerne når sovsen piskes sammen.
Server boller i karry sammen med den skønne karrysovs og brune ris til. Meget mere behøves ikke.
Boller i Karry – Spicy Metode
Ingredienser
Kødboller
- 500 svinesmåkød
- 1 æg
- 1½ – 2 dl. mælk
- ½ dl. hvedemel
- ½ dl. rasp
- 1 revet løg
- Frisk stk. revet ingefær 4 x 2 cm
- 2 revet fed hvidløg
- 2 tsk. spidskommenpulver
- 1 tsk. Garam Masala
- Salt og peber
Karry sovsen
- 1 hakket løg
- 1 æble skåret i tern
- 2 fed hakket hvidløg
- 2 spsk. karry
- 2 spsk. garam masala
- 2 – 4 dl. kogelage fra bollerne
- 1 – 2 dl. mælk eller kokosmælk
- 2 – 4 spsk. maizena
- Olie
Sådan gør du
Kødboller
- Bland alle ingredienser i en skål, på nær mælken, som kommes i lidt efter lidt.
- Såfremt farsen er for sej tilsættes lidt mere mælk.
- Varm en gryde op med vand med et par laurbærblade i til lige under kogepunktet.
- Form farsen til mellemstore boller som koges i 10 minutter, hvorefter de tages op med en hulske.
- Si dernæst lagen, som gemmes til sovsen.
Sovsen
- Varm en gryde op med olie i op. Hæld de hakkede løg og hvidløg, som sauteres i et par minutter, hvorefter karryen og garam masalaen hældes ved og ristes af, men må ikke brænde på.
- Hæld dernæst mælken i lidt af gangen, hvorefter noget af kogelagen tilsættes.
- Bland maizenaen med kold vand, som lidt af gangen kommes i sovsen indtil den ønskede konsistens er opnået. Husk, at skrue ned for varmen.
- Smag til med salt og peber.
- OBØnskes en kraftigere karrysmag, kan karrypulver blandes med lidt vand og tilsættes saucen.
- Kom kødbollerne i sovsen, som varmes op igen.
- Server retten med gode ris til, mango chutney og evt. et drys frisk hakket koriander over.
Opskrift på boller i karry
I min familie er boller i karry altid et hit, også for de mindste, selv om jeg på et tidspunkt var kommet til, at bruge en mega stærk karry var der ikke noget der hed, at de ikke kunne lide den. Sveden sprang fra panderne, men udover mere karrysovs og boller der blev der også bedt om mere mælk for, at kunne spise mere.
Min mor lavede til det sidste en opskrift af kødet fra medisterpølser som hun pressede ud, og klippede af så bollerne bare dumpede ned i kogevandet. Hendes boller i karry, eller nærmere bestemt saucen var den bedste jeg har smagt. Jeg er endnu ikke kommet frem til hvordan hun lavede den, men den slår stadig alle andre versioner.
Som sagt er der både den helt klassiske version og en mere krydret version.
Man kan også servere mere traditionelle ingredienser til udover ris som er mango chutney.
Hvor kommer æbleternene ind i billedet?
Hej Niels
Æbleternene kommes i sovsen sammen med bollerne. Jeg har lige tilrettet opskriften.
Venlig hilsen
Søren