Bolognese lavet som den ægte opskrift er nem at tilberede, og smager virkelig fantastisk.
Klassisk spaghetti bolognese med kødsovs er noget alle elsker og det er en opskrift til flere dage. I denne opskrift på pasta bolognese har jeg brugt en blanding af hakket oksekød og hakket svinekød, hvilket der findes i flere klassiske spaghetti bolognese opskrifter. Du kan bruge ren oksekød, hvis du mere er til det. Jeg synes personligt at blandingen giver denne klassiske italienske pastaret noget særligt.
Et lille trick er, at starte på den dagen inden på retten. På den måde får du en helt rigtige langtidssimret ægte bolognese med rødvin, som får en rigtig god smag af kødet og de få andre ingredienser. Lad den stå i køleskabet natten over, og varm den op ved meget svag varme et par timer inden servering, så den igen står og bobler, og udskiller den skønneste duft i køkkenet.
Hvad er en klassisk spaghetti bolognese opskrift?
Mange Nordeuropæere tror, at der skal masser af krydderurter, hvidløg og andet i en pasta bolognese, hvilket er helt forkert.
En italiensk bolognese er i bund og grund en ragù, som skal have smag af kødet, og ikke urter og andet. Ved, at lade den stå og boble over længere tid udvikler smagen sig i retten helt naturligt, og andet behøves ikke til retten.
Der serveres traditionelt enten tagliatelle eller tagliolini til som du kan se HER, og selvfølgelig med masser af revet parmesan ost over, og et godt glas italiensk rødvin.
Se min bedste opskrift på Lasagne // Spaghetti alla Puttanesca
Bolognese den ægte
Ingredienser
- 500 g. hakket oksekød eller 250 g. oksekød og 250 g. svinekød.
- 2 gulerødder
- 2 stængler bladselleri
- 1 stort løg eller 2 små
- 3 spsk. tomatpuré
- 1 dl. rødvin
- 1 ds. gode flåede tomater
- Olivenolie
- Salt og peber
- 500 g. tagliatelle eller tagliolini
Sådan gør du
- Skræl gulerødder, vask bladselleri og fjern skrallen fra løget.
- Skær gulerødder og bladselleri i mindre tern.
- Løget hakkes.
- Varm en gryde op ved middelvarme med olivenolie i.
- Kom gulerødder, bladselleri og løg i, og lad det sautere indtil de er glasklare.
- Tilsæt kødet og skru op for varmen.
- Svits kødet indtil det er brunt mens der røres i det.
- Hæld tomatpuréen i, og lad det den svitse i et minuts tid.
- Hæld rødvinen ved, og lad alkoholen fordampe.
- Til sidste kommes de flåede tomater i.
- Smag til med salt og peber.
- Lad bolognesen simre ved svag varme i 4 timer. MEN allerhelst mere, og start gerne dagen inden, og varm den så op på selve dagen. Den bliver kun meget bedre.
- Kog pastaen som anvist på pakken.
Noter
Andre måder at bruge italiensk kødsovs til
Er der nu lidt til overs af bolognesen, skader det aldrig at fryse det, og enten bruge resterne til en lille secundi som betyder anden ret eller forret. Den kan også være som fyld i eksempelvis rød peber, i et hokkaido græskar eller lignende. Spaghetti bolognese er en af de retter der kun bliver bedre af, at stå til næste dag. Derfor kan det være en god ide, at lave den dagen inden, hvor den simrer i de timer den skal have.
Du kan også bruge denne bolognese opskrift i en lasagne, som lige gør den ekstra god.
Server bolognesen med parmesan ost til, hvilket kun gør retten endnu bedre.
Ok – er det her næsten ikke det samme som at ville starte en religionskrig 😉
***Ragu alla Napoletana har en masse tomater og bruger rødvin***
***Ragu alla Bolognese bruger hvidvin og mindre tomater***
Hej Kristian
Det er det vist altid med det Italienske køkken. Afhænger også af hvilken italiensk kogebog der beskriver hvad. I den store tykke er det hvidvin. Antonio Carluccio er det rødvin.
Bedste hilsner
Søren
Prøv med svinefedt i stedet for olivenolie. Det er godt. (Ægte er jo allerede ødelagt, så gå efter max smag 😉
Hej Lone
Tak for fiffet ;-).
Bedste hilsner
Søren
Meget lækker, laver aldrig den dårlige danske version mere. Min mand var så lykkelig for min middag. Så tak:)
Hej Karin
Hvor er jeg glad for, at høre det og at din mand var lykkelig for middagen :-).
Bedste hilsner
Søren
Der er jo stor forskel på rødvin, hvilken passer bedst til retten? Jeg er ikke så skarp ud i rødvine, og kunne godt tænke mig at lave den her 😁
Hej Lind
Rødvin til Bolognese bør være den du selv kan lide at drikke, men jeg vil anbefale at du ikke bruger en dyr rødvin. Du kan eksempelvis købe en Italiensk rødvin i et supermarked til omkring 40 – 60 kr, så burde du få en du godt kan bruge i bolognesen.
Bedste hilsner
Søren
Man kan altid finde et sted Italien hvor den i øvrigt fremragende Ragu vil føle sig hjemme og tilpas!
MEN brug tagliatelle- og ikke spaghetti.
Pasta Bolognese er efterhånden accepteret som en italiensk ret.
Spaghetti Bolognese er (desværre) en ret der er opfundet af italienske immigranter i England/London – pg kaldes kærligt for SpagBol.
Hej Torben
Interessant at vide den har et øgenavn i England.
Bedste hilsner
Søren
Har brugt opskriften i flere år, altså ikke dagligt, men når det var tid til bolognese😁Nu er det blevet sådan, at familien bestiller mormors bolognese (Gastromads) , når de kommer hjem fra campingferie i Italien, for det er den bedste🎉🇮🇹🍝
Hej Linda
Hvor er jeg glad for at læse at du har brugt min opskrift på bolognese i flere år, og familien bestiller den 🙏.
Rigtig god sommer, og tak for din kommentar :-).
Søren