og

Bolognese den Ægte – Opskrift på klassisk kødsovs

af | 1. sep 2017 | Hovedretter, Okse - Kalvekød, Opskrifter, Pasta - Ris, populær, Simremad, Svinekød

Opskrift på bolognese

Bolognese lavet som den ægte opskrift er nem at tilberede, og smager virkelig fantastisk.

Klassisk spaghetti bolognese med kødsovs er noget alle elsker og det er en opskrift til flere dage. I denne opskrift på bolognese har jeg brugt en blanding af hakket oksekød og hakket svinekød, hvilket der findes i flere klassiske bolognese opskrifter. Du kan bruge ren oksekød, hvis du mere er til det. Jeg synes personligt at blandingen giver denne klassiske italienske pastaret noget særligt.


Et lille trick er, at starte på den dagen inden. På den måde får du en helt rigtige langtidssimret bolognese, som får en rigtig god smag af kødet og de få andre ingredienser. Lad den stå i køleskabet natten over, og varm den op ved meget svag varme et par timer inden servering, så den igen står og bobler, og udskiller den skønneste duft i køkkenet.

Hvad er en klassisk bolognese?

Mange Nordeuropæere tror, at der skal masser af krydderurter, hvidløg og andet i en bolognese, hvilket er helt forkert.
En bolognese er i bund og grund en ragù, som skal have smag af kødet, og ikke urter og andet. Ved, at lade den stå og boble over længere tid udvikler smagen sig i retten helt naturligt, og andet behøves ikke til retten.
Der serveres traditionelt enten tagliatelle eller tagliolini til som du kan se HER, og selvfølgelig med masser af revet parmesan ost over, og et godt glas italiensk rødvin.

Se min bedste opskrift på Lasagne // Spaghetti alla Puttanesca

Opskrift på bolognese

Bolognese den ægte

Ægte bolognese smager utrolig godt, og passer i virkeligheden sig selv.
3.92 fra 56 stemmer
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Hovedret, Pasta, Kalvekød, Svinekød, Oksekød, Simremad
Køkken: Italiensk
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 4 timer
Samlet tid: 38 minutter
Antal: 4
Forfatter: Søren Willadsen

Ingredienser

  • 500 g. hakket oksekød eller 250 g. oksekød og 250 g. svinekød.
  • 2 gulerødder
  • 2 stængler bladselleri
  • 1 stort løg eller 2 små
  • 3 spsk. tomatpuré
  • 1 dl. rødvin
  • 1 ds. gode flåede tomater
  • Olivenolie
  • Salt og peber
  • 500 g. tagliatelle eller tagliolini

Sådan gør du

  • Skræl gulerødder, vask bladselleri og fjern skrallen fra løget.
  • Skær gulerødder og bladselleri i mindre tern.
  • Løget hakkes.
  • Varm en gryde op ved middelvarme med olivenolie i.
  • Kom gulerødder, bladselleri og løg i, og lad det sautere indtil de er glasklare.
  • Tilsæt kødet og skru op for varmen.
  • Svits kødet indtil det er brunt mens der røres i det.
  • Hæld tomatpuréen i, og lad det den svitse i et minuts tid.
  • Hæld rødvinen ved, og lad alkoholen fordampe.
  • Til sidste kommes de flåede tomater i.
  • Smag til med salt og peber.
  • Lad bolognesen simre ved svag varme i 4 timer. MEN allerhelst mere, og start gerne dagen inden, og varm den så op på selve dagen. Den bliver kun meget bedre.
  • Kog pastaen som anvist på pakken.

Noter

Lad endelig retten stå og småsimre i mange timer for, at den bliver bedre. Det er også en af de retter der kun bliver bedre af, at stå til næste dag.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

Andre måder at bruge italiensk kødsovs til

Er der nu lidt til overs af bolognesen, skader det aldrig at fryse det, og enten bruge resterne til en lille secundi som betyder anden ret eller forret. Den kan også være som fyld i eksempelvis rød peber, i et hokkaido græskar eller lignende. Spaghetti bolognese er en af de retter der kun bliver bedre af, at stå til næste dag. Derfor kan det være en god ide, at lave den dagen inden, hvor den simrer i de timer den skal have.

Du kan også bruge denne bolognese opskrift i en lasagne, som lige gør den ekstra god.

Spaghetti Bolognese

Server bolognesen med parmesan ost til, hvilket kun gør retten endnu bedre.

Hjemmelavet Bolognese

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

10 Kommentarer

  1. Kristian

    Ok – er det her næsten ikke det samme som at ville starte en religionskrig 😉

    ***Ragu alla Napoletana har en masse tomater og bruger rødvin***

    ***Ragu alla Bolognese bruger hvidvin og mindre tomater***

    Svar
    • Søren

      Hej Kristian
      Det er det vist altid med det Italienske køkken. Afhænger også af hvilken italiensk kogebog der beskriver hvad. I den store tykke er det hvidvin. Antonio Carluccio er det rødvin.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  2. Lone

    Prøv med svinefedt i stedet for olivenolie. Det er godt. (Ægte er jo allerede ødelagt, så gå efter max smag 😉

    Svar
    • Søren

      Hej Lone
      Tak for fiffet ;-).
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  3. Karin Tramdach

    Meget lækker, laver aldrig den dårlige danske version mere. Min mand var så lykkelig for min middag. Så tak:)

    Svar
    • Søren

      Hej Karin
      Hvor er jeg glad for, at høre det og at din mand var lykkelig for middagen :-).
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  4. Lind

    Der er jo stor forskel på rødvin, hvilken passer bedst til retten? Jeg er ikke så skarp ud i rødvine, og kunne godt tænke mig at lave den her 😁

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Lind
      Rødvin til Bolognese bør være den du selv kan lide at drikke, men jeg vil anbefale at du ikke bruger en dyr rødvin. Du kan eksempelvis købe en Italiensk rødvin i et supermarked til omkring 40 – 60 kr, så burde du få en du godt kan bruge i bolognesen.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  5. Torben Larsen

    Man kan altid finde et sted Italien hvor den i øvrigt fremragende Ragu vil føle sig hjemme og tilpas!
    MEN brug tagliatelle- og ikke spaghetti.
    Pasta Bolognese er efterhånden accepteret som en italiensk ret.
    Spaghetti Bolognese er (desværre) en ret der er opfundet af italienske immigranter i England/London – pg kaldes kærligt for SpagBol.

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Torben
      Interessant at vide den har et øgenavn i England.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Gastromad Logo

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.


Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!