og
Opskrift på Tapenade

Tapenade er en utrolig skøn sydfransk specialitet af sorte oliven, kapers, tun, krydderier og ansjoser. Tapenade er nem og smager fantastisk med brød eller ovenpå fisk.
En fransk tapenade er som sagt en meget populær ret fra Provence i Sydfrankrig, man traditionelt bruger til at smøre på noget lækkert Madbrød.
En tapenade kan serveres sammen med brød, men jeg bruger den også som dip til flere ting, som kan være Grillede Grøntsager. Især fisk passer den sig fantastisk godt til. Prøv eksempelvis at bruge den ovenpå grillede Dorader eller Ovnstegt eller Grillet Laks.
Fisken får tilført en skøn ekstra smag der får ens minder til at gå tilbage til middelhavets køkken.

Opskrift på Tapenade

Oprindeligt består en tapenade af oliven og olivenolie men for omkring 100 år siden kom en kok fra Provence kapers og ansjoser i blandingen af oliven og olivenolie. I Provence betyder tapéno, kapers.
Jeg har i min opskrift tilsat tun i olie, som jeg synes giver den mere fylde og en afrundet smag. Hvidløg og dijonsennep og timian passer utrolig godt sammen med oliven, ansjoser og kapers. Man kan godt prøve sig frem med andre krydderurter efter ens egen smag.

Prøv også disse skønne dips: Salsa Verde // Romesco Sauce // Auberginekaviar

Opskrift på Tapenade

Tapenade Nem og utrolig lækker Tapenade

Tapenade er en utrolig skøn sydfransk specialitet af sorte oliven, kapers, tun, krydderier og ansjoser. Tapenade er nem og smager fantastisk ovenpå mad brød.
4 fra 3 stemmer
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Opskrift, Tilbehør, Saucer, Konservering
Køkken: Fransk
Forb. tid: 3 minutter
Tilb. tid: 2 minutter
Samlet tid: 5 minutter
Antal: 2 dl
Forfatter: Søren Willadsen

Ingredienser

  • 200 g. sorte ustenede oliven som kalamatas
  • 6 stk. ansjos fileter
  • 80 g. tun i olie
  • 5 spsk. kapers
  • 2 fed hvidløg
  • 1 spsk. dijonsennep
  • ½ spsk. fint hakket timian
  • Saften fra ½ – 1 citron
  • Revet skal fra ½ citron
  • 1 – 1½ dl. Olivenolie
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Kom alle ingredienser i en minihakker, foodprocessor eller blender på nær olivenolien.
  • Giv den et par ture så man får en grov tapenade.
  • Kom dernæst olivenolien i lidt ad gangen indtil man får den konsistens man ønsker ens tapenade skal have.
  • Smag til med salt og peber og eventuels mere citronsaft.

Noter

Kom den færdige tapenade i en steril beholder med låg på som opbevares i køleskabeti op til en uge.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

Opskrift på olliventapenade

Hvor lang tid tager det at lave en tapenade?

Det tager 5 minutter fra du tager ingredienserne op af de forskellige glas, kommer det i minihakkeren og indtil man har en færdig tapenade.

Derfor er den en af de nemmeste dips eller pestoer der findes. Den er dog ikke en traditionel pesto, da den er noget tykkere i konsistensen.

Hvor lang tid kan en tapenade holde sig?

Den kan holde sig i omkring en uge i en lukket beholder og i køleskabet. Husk altid at lugte til den når den skal bruges da den indeholder fisk.

Skal jeg bruge dyre oliven til en tapenade?

Du bruger dem du bedst kan lide. Dog skal du være opmærksom på at de meget billige sorte i virkeligheden er grønne farvede oliven. Du kan godt købe gode udstenede oliven til rimelige penge i diverse store supermarkeder eller hos en etnisk købmand.

Tapenade fra Frankrig

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

2 Kommentarer

  1. Marianne

    3 stars
    Lavede tapernaden i går og blev desværre skuffet. Et eller andet er galt. Jeg er ellers god til at lave tapernader.

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Marianne
      Det er ærgerligt at høre. Hvad er der ved den der skuffede dig?
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
4 from 3 votes (2 ratings without comment)

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Gastromad Logo

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.


Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!