Romesco sauce
Romesco sauce er en fantastisk skøn og utrolig nem sauce, at tilberede. Den passer super godt til nærmest til alt, ovenpå brød, til lækre grillede grøntsager, kød, kylling, fisk eller bare som dip til en hygge aften, hvor man får lidt nachos.
Saucen er en rigtig lækker spansk tyk sauce fra Catalonien, som man traditionelt bruger til fisk og skaldyrsretter. Den består af solmodne tomater og peberfrugt, mandler, hvidløg, olivenolie, røget paprika og sherry eddike. En skøn og lækker kombination der smager af sol og sommer.
Da saucen ikke skal koges op, men hvor man griller peberfrugterne og derefter blender alle ingredienser er den som sagt ret nem selv at lave.
I dag bruges den også i Spanien til meget andet mad, da den simpelthen er for skøn til at lade stå. Jeg har i Spanien fået den sammen med sprøde kartofler på en tapas bar, hvilket i sig selv var et skønt måltid.
En fordel ved Romesco Saucen er, at den kan stilles på bordet med det samme efter man har lavet den. Man kan også tilberede den dagen inden, hvor den får lov at trække og derved bliver bedre.
Saucen kan holde sig på køl i 5 – 7 dage, men husk at smage på den undervejs.
Jeg har til nogle af mine madkurser sørget for, at mine kursister har lavet Romesco Sauce sammen med stegt havkat med Serrano skinke. En virkelig skøn måde at kombinerer saucen og fisk sammen på, og noget kursisterne har været ret vilde med.
En af fordelene ved hjemmelavede saucer, pestoer eller dips er, at smagen næsten med garanti er mere intens og bedre end ved købte, da de ingredienser der bruges er friske, og der desuden ikke tilsættes en masse konserveringsmidler for, at gøre det langtidsholdbar.

Romesco sauce
Ingredienser
- 3 peberfrugter
- 2 - 3 blommetomater
- 80 g. mandler
- 3 fed hvidløg.
- ½ stk. rød chili.
- 1 tsk. røget paprika
- ½ dl sherry eddike kan erstattes af balsamico
- 1 – 2 dl. olivenolie
- Salt og peber
Sådan gør du
- Sæt ovnen på grill og læg peberfrugterne i ovnen i 20 – 25 minutter, hvor de vendes efterhånden som siderne bliver sorte.
- Læg dem derefter i en frostpose eller lufttæt beholder i 15 minutter.
- Pil dernæst det forkullede skind af og fjern kernerne og skær i grove stykker. Tip: Skyl peberfrugterne under en rindende hane for, at befri dem for kerner.
- Rist mandlerne ved svag varme på en pande. Pas på de ikke bliver sorte.
- Skær tomaterne i tern og hvidløget i skiver.
- Kom alle ingredienser, undtagen olivenolien i en blender, hvor de blendes.
- Hæld nu langsomt olivenolien i romesco saucen mens den blendes. Tjek om saucen mangler mere olivenolie når halvdelen er hældt i.
- Smag til med evt. mere sherry eddike, salt og peber.
Noter
Server saucen eller skal vi bare kalde den dippen til det du har lyst til.