Flat Iron Steak eller flap meat fra Top Blade er et fantastisk smagfuldt stykke kød, der kan skæres ud til to steaks.
Det er noget af møreste kød efter mørbraden men med langt mere lækker smag. Den ukendte udskæring Top Blade stammer fra skulderen på kvæget, som samtidig er rig på masser af smag. Selve Top Blade stykket har desværre en sene der løber i midten af stykket, hvilket er ret upraktisk. I USA skæres stykket i bøffer og steger dette, hvor man ved bordet skærer man rundt om senen.
I stedet kan stykket derfor nemmest deles i to, hvorved man får to stykker med navnet Flat Iron Steak, som er nemme at tilberede og super møre, med noget af den bedste smag jeg kender fra oksekød.
Jeg har et par gange delt en Top Blade, hvor spildet ligger op på 50% af fedt, sener og muskler som skæres fra. I selve opskriften har jeg gjort mit bedste for at beskrive hvordan en Top Blade udskæring til Flat Iron Steak. Dog vil jeg anbefale at man tjekker denne Video hvordan en Top Blade deles i to.
Opskrift på Flat Iron Steaks
Flat Iron Steak kan enten grilles eller steges, eller tilberedes kort tid i sous viden og dernæst brunes på en grill eller pande.
Steges eller grilles flat iron steak bør den intervalsteges i omkring 30 – 45 sekunder, hvorefter den hviler i samme tid. Dette fortsætter man med indtil den har en kerntemperatur på omkring 56 – 58 grader. Ved sous vide skal den tilberedes ved 54 grader i en time, hvorefter den brunes på grillen eller panden ved høj varme. Jeg foretrækker personligt grillen, hvor stykket får en mest vidunderlige smag sammen med en god BBQ – Sauce.
Flat Iron Steaks er meget rødt kød, men som nævnt utrolig mørt, hvilket skyldes udskæringen på Top Blade stykkes.
Andre lækre sous vide opskrifter: Spidsbryst Sous Vide // Okseculotte Sous Vide
Flat Iron Steak – Top Blade
Ingredienser
- 1 stk. Top Blade eller 2 stk. Flat Iron Steaks
- 2 fed hvidløg
- 2 kviste rosmarin og timian
- Skallen fra ¼ citron
- BBQ Sauce
Sådan gør du
- Fjern hinden og det fedt der sidder på overfladen af top blade stykket indtil man får det rene kød. Det er en del der skal skæres af omkring 50%.
- Ved den smalleste ende af top blade stykket sidder en gruppe muskler man skære forsigtig ned indtil man kan se eller fornemme den store stykke sene der løber hele vejen gennem top blade stykket.
- Skær forsigtig ned til senen. Hold nu med venstre hånd i de muskler der er skåret fra, og følg senen mens man skærer det øverste af top blade stykket af til det første stykke flat iron steak.
- Vend stykket om og følg samme metode for at skære kødet fri for senen.
- Nu har man to stykker flat iron steaks.
- Vakuumpak flat iron steakene sammen med hvidløg, rosmarin, timian og citronskal.
- Opvarm sous viden til 54 grader som skal tilberedes i maksimum 1 time.
- Tag flat iron steakene ud af vakuumposen og tør dem på begge sider.
- Grill eller steg dem brune på begge sider, og smør dem med en god bbq sauce inden de skæres i halv tynde skiver.
Noter
Amerikanske udskæring elsker jeg at lave, da man i USA ikke er bange for at udskære deres oksekød i mange flere udskæringer end herhjemme. Fordelen ved de forskellige udskæringer gør at man ofte får noget utrolig mørt og virkelig smagfuldt kød, der skal have forholdsvis kort tid.
Jeg har gennem tiden tilberedt flere forskellige af de amerikanske udskæringer som Terres Major der er ved at være velkendt herhjemme. Det kan ligeledes være Beef Short ribs som er den amerikanske pandang til vores oksetværreb. En andet velkendt udskæring er Ball Tip som i dag kan købes i de større supermarkeder, og igen er et skønt stykke oksekød. Kender du Brisket, som er et stort stykke spidsbryst, der skal tilberedes over mange timer, men ligesom spidsbryst har den mest utrolige smag.
Det gode er at vi med tiden ser flere og flere amerikanske eller australske udskæringer i supermarkedernes kølediske.
Server eksempelvis Flat Iron Steaks med en skøn Trøffelsauce og hjemmelavede Pommes Frites til, og en nem Mormor Salat.
Top Blade stykket inden de pudses og deles.
Sådan udskæres en top blade til flat iron steak
Følge nedenstående fotos
Fjern hinden der sidder øverst på stykket.
Dernæst skæres så meget af fedt og sener væk. Nederst ved det smalleste sted skæres forsigtig musklerne fra, men ikke over.
Et Flat Iron Steak skåret fra Top Blade stykket.
Vakuumer stykket sammen med forskellige krydderurter og skiver af citronskal.
Efter Flat Iron steaken er sous viden grilles den hårdt og skæres ud i halv tynde skiver.
Hvor meget vejede Topbladen?
Og hvilket mærke/land stammede den fra?
Hej Benny
Jeg mener den vejede i alt 1½ kg før den blev del. Så det regulære stykke vejede til sidst omkring 700 – 800 gram. Kødet er fra USA.
Jeg køber ofte den slags kød via nettet på eksempelvis Steakout, eller Kødriget hvis de har det.
Bedste hilsner
Søren