Marokkanske salt syltede citroner er fantastiske i mange forskellige retter, hvor både salt og syre er en nødvendighed.
I det marokkanske køkken og nordafrikanske køkken bruger man saltede citroner til mange ting, da citronerne får en lækker aromatisk og karakteristisk smag.
Jeg har i min opskrift på marokkanske salt syltede citroner tilføjet flere krydderier som kanel, stjerne anis, nelliker, laurbærblade og peber, som tilføjer en ekstra smag til citronerne.
Ønsker man en neutral smag undlader man bare krydderierne. Man kan også benytte de krydderier eller krydderurter man selv holder af.
Man kan i stedet for citroner bruge appelsiner eller lime, som får deres egen skønne smag. Saltede citroner har englænderne taget til sig i deres køkken, som man kan læse HER.
Sådan bruges marokkansk salt syltede citroner?
Brug marokkansk salt syltede citroner i små mængder, da kun en lille portion kan gøre underværker til eksempelvis i en gryderet som Tagine, i en salat som Tabouleh eller blandet med cous cous for at give retten både noget aromatisk salt og syre.
Sørg altid for at hakke citronerne meget fint inden man kommer benytter dem.
Hvor lang tid kan salt syltede citroner holde sig?
Marokkanske syltede citroner kan holde sig i flere måneder så længe de står et mørkt og køligt sted, og de fortsat er dækket af citronsaften.
Man kan ind i mellem lugte til dem, og dufter de friske er de stadig gode. Begynder de at lugte hengemt skal de kasseres.
Læs Om: Syltede Drueagurker // Salt tørrede æggeblommer // Fermenterede Rabarber
Marokkanske Syltede Citroner
Ingredienser
- 1 kg. økologiske citroner
- 35 g. groft havsalt
- 1 lille kanelstang
- 2 laurbærblade
- 5 hele nelliker
- 1 tsk. hele koriander
- 1 stjerne anis
- 10 peberkorn
- 1 skive knoldselleri af 1½ cm. tykkelse der passer i sylteglasset diameter
Udstyr
Sådan gør du
- Vask og skold sylteglasset.
- Skyl citronerne grundigt.
- Skær det yderste af enderne, og skær dem dernæst i kvarte MEN undlad at skære helt i gennem. De skal hænge sammen i bunden.
- Drys hver enkelt citron med havsalt i selve snittet.
- Mas citronerne ned i sylteglasset, så de afgiver en del af deres saft.
- Når halvdelen er presset ned kommes kanelstang, laurbærblade, nelliker, koriander, stjerne anis og peberkorn.
- Fyld glasset med resten af citronerne, og sørg for at alle citroner mases ned i glasset, og de dækkes af citronsaft.
- Såfremt de ikke er dækket af citronsaft hældes noget mere over citronerne, da man ellers risikerer at de mugner.
- Hæld resten af saltet i glasset
- Skær en skive af 1½ cm tykkelse af en knoldselleri som er skrællet. Skær den til så den kan presses ned i glasset og under citronsaften.
- Stil gasset et sted hvor der er omkring 18 – 20 grader i 20 – 28 dage, hvor citronerne fermentere.
- Fermenteringsprocessen afhænger af temperaturen i rummet, hvor glasset er placeret. Jo højre temperatur jo hurtigere proces og jo koldere jo langsommere.
- Den første uge er det vigtigt at glasset åbnes for, at frigive den kuldioxid der dannes under fermenteringen.
- Når det ikke længere bobler så meget kan man åbne glasset med flere dages mellemrum, og til sidst er det ikke nødvendigt at åbne det.
- Når der er gået 20 dage er det tid til at smage på citronerne. De er færdige når skallen på citronerne er bløde. Lad dem være i glasset og smag på dem indtil de har lagt i glasset i 28 dage.
- Stil dernæst citronerne på køl.
Noter
En af de vigtigste ting når man fermenterer og for den sags skyld sylter er renlighed. Sørg altid for at sylteglasset er gjort rent og skoldet inden det bruges.
Sørg for at, vaske dine hænder.
Og når man bruger hele ingredienser som i denne opskrift skal det være økologiske eller usprøjtede citroner, da man ikke ønsker at indtage sprøjterester.
Skær det yderste af enderne af citronerne og skær det snit næsten igennem.
Prop et stort sylteglas med citronerne, så de ligger under væden.
Placer en skive af en knoldselleri øverst som holder citronerne under saften.
Hej Gastromad. Jeg har lavet citronerne et par gange, men begge gange begyndte de at mugne efter nogle dage. Og jeg var meget omhyggelig med hygiejnen. Nogle gode råd til hvordan det lykkes? Mvh Peter
Hej Peter
Hvor træls for dig.
En af grundene kan skyldes de får luft, dvs. at de ikke ligger under lagen. Jeg ved ikke om du har brugt mit råd med en skive knoldselleri der presser dem den?
Du kan også forsøge at salte dem uden krydderierne for, at se om de er synderen. Jeg bruger selv lidt vodka og nogle gange atamon som jeg skyller sylteglasset med, hvis jeg vil være på den helt sikre side.
Jeg håber det lykkes en tredje gang for dig :-).
De bedste hilsner
Søren