Fermenterede rabarber er en super skøn måde at gemme sine rabarber på til senere på året. De smager dejligt syrligt og kan bruges i både det salte og søde køkken.
Det er utrolig nemt at lave sine egne fermenterede rabarber som kan bruges indtil næste års sæson. De er gode til og i flere forskellige retter som det salte køkken med fisk, eller det søde køkken som godt kan klare noget syre.
Man skal kun bruge 5 ting plus et patentglas og omkring 2 – 3 uger for at man har et glas fermenterede rabarber. Under fermenteringsprocessen er det nødvendigt at åbne patentglassets låg for at lukke kuldioxiden ud, der dannes under processen. Man kan ligefrem høre hvordan det nærmest syder, som når man hælder en danskvand op. Desuden oplever man en både sødlig og syrlig duft fra glasset.
Hvad er fermenterede rabarber?
Fermentering betyder i og for sig gæring, og er har været brugt i mange tusinde år. Øl og vin fermenterer og nedfaldne frugter begynder ligeledes at fermentere efter noget tid. Tyskernes saurkraut er fermenteret kål og koranernes er krydret fermenteret kål.
Gennem tiden har jeg lavet disse fermenterings opskrifter: Kimchi // Sauerkraut // Fermenteret Ramsløgsblade
Fermenterede Rabarber – Opskrift på rabarber i lage
Ingredienser
- 500 g. rabarber
- 1 brugt vaniljestang
- ¼ økologisk citron skyllet
- 7½ dl liter vand
- 26 g. havsalt
- En skive rodfrugt knoldselleri, glaskål
Udstyr
Sådan gør du
- Skyl samtlige rabarber for urenheder og skær eventuelt det dårlige fra.
- Skær rabarberne til i længden så de passer til patentglasset. Sørg for at der er 3 cm luft op til låget.
- Hæld saltet i en beholder og kog 2 dl. vand op som kommes i saltet. Rør rundt indtil saltet er opløst.
- Tilsæt resten af vandet i.
- Kom rabarberne i patentglasset så de står op. Pres vaniljestangen ned mellem rabarberstænglerne og skær citronen i mindre stykker.
- Hæld saltlagen over rabarberne. Såfremt de flyder op, kommes en skive rodfrugt nedover som holder dem under saltlagen.
- Lad rabarberne fermentere i 14 – 21 dage et sted uden direkte sol og ved omkring 20 grader.
- Åbn låget hver dag for at frigive den kuldioxid fermenteringen danner.
Noter
Hvordan skabes fermenteringen?
Processen skabes ved at rabarberne overhældes med en saltlage som sparker fermenteringen i gang. Havde det være kål skulle man massere salt sammen med kålen, som smider en del væde fra sig. På den måde fermenteres kålen når denne sammen med væden kommes i et patenglas.
Hvad gør fermenterede rabarber?
I min version af opskriften på fermenterede rabarber har jeg tilsat en brugt vaniljestang som vil afgive lidt af sine smag til rabarberne. Når rabarberne fermenterer, dannes mælkesyrebakterier fra rabarberne, som giver dem en let syrlig smag. Smagen er anderledes end ved friske rabarber, og kan holde sig på køl efter endt fermentering i meget lang tid.
0 kommentarer