og

Fermenterede Rabarber

af | 17. sep 2021 | Opskrifter, Syltning - Fermentering - konservering, Tilbehør

Fermenterede rabarber

Fermenterede rabarber er en super skøn måde at gemme sine rabarber på til senere på året. De smager dejligt syrligt og kan bruges i både det salte og søde køkken.

Det er utrolig nemt at lave sine egne fermenterede rabarber som kan bruges indtil næste års sæson. De er gode til og i flere forskellige retter som det salte køkken med fisk, eller det søde køkken som godt kan klare noget syre.

Man skal kun bruge 5 ting plus et patentglas og omkring 2 – 3 uger for at man har et glas fermenterede rabarber. Under fermenteringsprocessen er det nødvendigt at åbne patentglassets låg for at lukke kuldioxiden ud, der dannes under processen. Man kan ligefrem høre hvordan det nærmest syder, som når man hælder en danskvand op. Desuden oplever man en både sødlig og syrlig duft fra glasset.

Hvad er fermenterede rabarber?

Fermentering betyder i og for sig gæring, og er har været brugt i mange tusinde år. Øl og vin fermenterer og nedfaldne frugter begynder ligeledes at fermentere efter noget tid. Tyskernes saurkraut er fermenteret kål og koranernes er krydret fermenteret kål.

Gennem tiden har jeg lavet disse fermenterings opskrifter: Kimchi // Sauerkraut // Fermenteret Ramsløgsblade

Fermenterede rabarber

Fermenterede Rabarber – Opskrift på rabarber i lage

Fermenterede rabarber er en super skøn måde at gemme sine rabarber på til senere på året. De smager dejligt syrligt og kan bruges i både det salte og søde køkken.
No ratings yet
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Opskrift, Fermentering, Tilbehør
Køkken: Asiatisk
Forb. tid: 20 minutter
Fermenteringstid: 21 days
Samlet tid: 21 days 20 minutter
Antal: 500 gram
Forfatter: Søren Willadsen

Ingredienser

  • 500 g. rabarber
  • 1 brugt vaniljestang
  • ¼ økologisk citron skyllet
  • dl liter vand
  • 26 g. havsalt
  • En skive rodfrugt knoldselleri, glaskål

Sådan gør du

  • Skyl samtlige rabarber for urenheder og skær eventuelt det dårlige fra.
  • Skær rabarberne til i længden så de passer til patentglasset. Sørg for at der er 3 cm luft op til låget.
  • Hæld saltet i en beholder og kog 2 dl. vand op som kommes i saltet. Rør rundt indtil saltet er opløst.
  • Tilsæt resten af vandet i.
  • Kom rabarberne i patentglasset så de står op. Pres vaniljestangen ned mellem rabarberstænglerne og skær citronen i mindre stykker.
  • Hæld saltlagen over rabarberne. Såfremt de flyder op, kommes en skive rodfrugt nedover som holder dem under saltlagen.
  • Lad rabarberne fermentere i 14 – 21 dage et sted uden direkte sol og ved omkring 20 grader.
  • Åbn låget hver dag for at frigive den kuldioxid fermenteringen danner.

Noter

Når der er gået omkring 14 dage er det en god ide at smage på rabarberne.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

Hvordan skabes fermenteringen?

Processen skabes ved at rabarberne overhældes med en saltlage som sparker fermenteringen i gang. Havde det være kål skulle man massere salt sammen med kålen, som smider en del væde fra sig. På den måde fermenteres kålen når denne sammen med væden kommes i et patenglas.

Hvad gør fermenterede rabarber?

I min version af opskriften på fermenterede rabarber har jeg tilsat en brugt vaniljestang som vil afgive lidt af sine smag til rabarberne. Når rabarberne fermenterer, dannes mælkesyrebakterier fra rabarberne, som giver dem en let syrlig smag. Smagen er anderledes end ved friske rabarber, og kan holde sig på køl efter endt fermentering i meget lang tid.

Rabarber på glas

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Gastromad Logo

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.


Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!