Lammetagine med Ras el Hanout
Jeg har længe ville lave den fantastiske marokkansk ret Lammetagine til bloggen. Duften af krydderier fra Nordafrika, der spreder sig i ens køkken er ikke til, at modstå. Når man laver denne skønne simre ret bruger man den marrokanske krydderiblanding Ras el Hanout, som giver retten en helt speciel og fantastisk smag.
Jeg har ikke selv lavet krydderiblandingen Ras el Hanout, men valgt at bruge en blanding fra ASA (håb på Hindu) Trading. ASA Trading der udover en butik i Hal 2 i Torvehallerne i København har en webshop, hvor man kan købe friske, økologiske, fair trade krydderier fra mange forskellige verdensdele.
ASA Tradings Ras el Hanout er helt på højde med det jeg selv kunne have blandet og kværnet. Duften er frisk og meget aromatisk. Jeg kan helt klart anbefale, at forsøge sig med nogle af deres krydderier.
Jeg har serveret taginen med cous cous, en tomatsalat og en salat af fint snittede rødkål og spidskål blandet med en frisk yoghurt dressing.
Ingredienser:
Tagine:
- ca. 1, 2 kg lammekød fra enten en lammebov- eller kølle.
- 3 – 4 spsk Ras el Hanout fra Asa Trading.
- 2 tsk cayennepeber.
- 3 hakkede løg.
- 4 – 6 fed hakkede hvidløg.
- 3 dåser flåede tomater.
- 1 stort knivspids safran.
- 100 g tørrede abrikoser.
- 50 g sultanarosiner.
- 5 dl. hønsefond.
- 1 spsk honning.
- Frisk hakket koriander.
Cous Cous:
- 2 dl Cous Cous.
- 2 dl kogende vand.
- 1 fint hakket rød peber.
- Frisk hakket koriander.
- 1 spsk olivenolie.
- Salt og peber.
Tomatsalat:
- Forskellig farvede cherry tomater.
- Fetaost.
- 1 Rødløg.
- Frisk hakket mynte.
Kålsalat:
- 1/4 kvart spidskål.
- 1/4 rødkål.
- 1 granatæble.
- 1 dl yoghurt.
- 1 tsk koriander frø.
- 1 tsk kommen frø.
- 1 spsk olivenolie.
- Salt og peber.
Fremgangsmåde:
Lammetagine:
- Dag 1: Udben boven eller køllen og skær kødet i store tern af ca. 4 x 4 cm. Bland 2 spsk Ras el Hanout med 1 tsk cayennepeber. Bland krydderierne med kødet og masser blandingen godt, som kommes i en pose og stilles på køl til næste dag.
- Dag 2: Tag kødet ud af køleskabet en time inden det skal bruges. Brun kødet af på en pande eller i en gryde med olie i. Når det er brunes koges panden af med den ene dåse flåede tomater. Kom olie i en stor gryde. Sauter løg, hvidløg og resten af krydderierne ved middelvarme i ca. 10 minutter, hvorefter det brunede kød kommes i sammen med de to dåser flåede tomater, abrikoser, rosiner, hønsefond og honning. Lad retten simre i ca. 2 – 3 timer til kødet er mørt. Ved servering drysses frisk hakket koriander over.
Cous Cous:
- Hæld cous cous´en i en skål og bland olivenolie i og rør rundt med en gaffel. Kom lidt salt i. Opvarm vandet til kogepunktet og hæld det i skålen. Læg et låg på og lad det stå i 10 minutter. Løsn cous cous´en med en gaffel og hæld det fint hakkede peberfrugt og lidt frisk hakket koriander i.
Tomatsalat:
- Skær tomaterne i halve eller kvarter alt efter størrelsen. Skær fetaosten og løget i tern og hak mynten. Bland det hele i en skål sammen med lidt olivenolie, men gem lidt mynte, som kan drysses over salaten til sidst.
Kålsalat:
- Snit spids- og rødkålen meget fint på en mandolinjern. Granatæblet bankes inden den skæres over med en grydeske for, at løsne kernerne. Når den er skåret over holdes bunden mod hånden og der bankes med en ske på skallen til kernerne løsnes. Derved sprøjter der ikke rød granatæble saft ud over hele køkkenet. Bland alle dele samen i en skål eller fad, og gem lidt granatæble kerner, som kan drysses udover salaten til sidste. Opvarm en pande og rist krydderierne i 5 minutter til du kan dufte dem. Mort dem og bland dem derefter med yoghurten og olivenolien. Bland det sammen med salaten og slut af med at drysse en håndfuld granatæble kerne udover.
Anretning:
Anret med at komme en stor skefuld cous cous på en tallerken. Hæld dernæst den duftende lammetagine rundt om og drys med frisk hakket koriander. Serveres sammen med salaterne.