og

Lammetagine med Ras el Hanout

af | Hovedretter, Lam, Opskrifter, Simremad

Lammetagine Ras el Hanout

Jeg har længe ville lave den fantastiske marokkansk ret Lammetagine med Ras el Hanout til bloggen. Duften af krydderier fra Nordafrika, der spreder sig i ens køkken er ikke til, at modstå. Når man laver denne skønne simre ret bruger man den marokkanske krydderiblanding Ras el Hanout, som giver retten en helt speciel og fantastisk smag.

Lammetagine bør helt rigtig laves i en Tagine som er en nordafrikansk kegleformet stegeso med hul i toppen. Da jeg ikke selv har denne har jeg tilberedt simreretten med lammekødet i en gryde, hvilket giver en super lækker smag. Som mange andre af denne slags gryderetter bliver den kun bedre næste dag, og kan uden problemer serveres over flere dage.

Lammekødet jeg brugte var fra en lammekølle, som jeg udbenede og dernæst skar i tern. Du kan også en bov eller andet billigere kød fra lammet til en lammetagine.

Til en klassisk marokkansk gryderet som lammetagine passer cous cous utrolig godt til. Det er desuden utrolig nemt at lave. Derudover valgte jeg at lave en nem tomatsalat og en salat af spidskål og rød spidskål. Begge dele synes jeg personligt passer super godt til den dejlig krydrede gryderet.

Prøv også disse retter: Lammeragout med Pasta // Madras Curry med Lam // Afrikansk Peanut og Kyllingegryde

Lammetagine

Lammetagine med Ras el Hanout

En fantastisk lækker Marokkansk ret
5 fra 1 stemme
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Opskrift, Hovedret, Lam, Simreret
Køkken: Marokkansk
Forb. tid: 45 minutter
Tilb. tid: 3 timer
Marinering: 1 day
Samlet tid: 1 day 3 timer 45 minutter
Antal: 4 personer
Forfatter: Søren Willadsen

Ingredienser

Tagine

  • 1 – 2 kg Lammekød fra enten en lammebov- eller kølle.
  • 3 – 4 spsk Ras el Hanout
  • 2 tsk cayennepeber
  • 3 stk. hakkede løg
  • 4 – 6 fed hakkede hvidløg
  • 3 ds. dåser flåede tomater
  • 1 stort knivspids safran
  • 100 g tørrede abrikoser
  • 50 g sultana rosiner
  • 5 dl. hønsefond
  • 1 spsk honning
  • Frisk hakket koriander

Cous Cous

  • 2 dl Cous Cous
  • 2 dl kogende vand
  • 1 stk. fint hakket rød peber.
  • Frisk hakket koriander.
  • 1 spsk olivenolie.
  • Salt og peber.

Tomatsalat

  • Forskellig farvede cherry tomater
  • Fetaost
  • 1 stk. Rødløg
  • Frisk hakket mynte

Kålsalat

  • 1/4 stk. kvart spidskål
  • 1/4 stk. rødkål
  • 1 stk. granatæble
  • 1 dl yoghurt.
  • 1 tsk koriander frø
  • 1 tsk kommen frø
  • 1 spsk olivenolie
  • Salt og peber

Sådan gør du

Lammetagine:

    Dag 1

    • Udben boven eller køllen og skær kødet i store tern af ca. 4 x 4 cm.
    • Bland 2 spsk Ras el Hanout med 1 tsk cayennepeber.
    • Bland krydderierne med kødet og masser blandingen godt ind i kødet, som kommes i en pose og stilles på køl til næste dag.

    Dag 2

    • Tag kødet ud af køleskabet en time inden det skal bruges.
    • Brun kødet af på en pande eller i en gryde med olie i.
    • Når det er brunet, koges panden af med den ene dåse flåede tomater.
    • Kom olie i en stor gryde.
    • Sauter løg, hvidløg og resten af krydderierne ved middelvarme i ca. 10 minutter, hvorefter det brunede kød kommes i sammen med de to dåser flåede tomater, abrikoser, rosiner, hønsefond og honning.
    • Lad retten simre i ca. 2 – 3 timer til kødet er mørt. Ved servering drysses frisk hakket koriander over.

    Cous Cous

    • Hæld cous cous´en i en skål og bland olivenolie i og rør rundt med en gaffel.
    • Kom lidt salt i. Opvarm vandet til kogepunktet og hæld det i skålen.
    • Læg et låg på og lad det stå i 10 minutter.
    • Løsn cous cous´en med en gaffel og hæld det fint hakkede peberfrugt og lidt frisk hakket koriander i.

    Tomatsalat

    • Skær tomaterne i halve eller kvarter alt efter størrelsen.
    • Skær fetaosten og løget i tern og hak mynten.
    • Bland det hele i en skål sammen med lidt olivenolie, men gem lidt mynte, som kan drysses over salaten til sidst.

    Kålsalat:

    • Snit spids- og rødkålen meget fint på en mandolinjern.
    • Granatæblet bankes inden den skæres over med en grydeske for, at løsne kernerne. Når den er skåret over holdes bunden mod hånden og der bankes med en ske på skallen til kernerne løsnes.
    • Derved sprøjter der ikke rød granatæble saft ud over hele køkkenet.
    • Bland alle dele samen i en skål eller fad, og gem lidt granatæble kerner, som kan drysses udover salaten til sidste.
    • Opvarm en pande og rist krydderierne i 5 minutter til du kan dufte dem.
    • Mort dem og bland dem derefter med yoghurten og olivenolien.
    • Bland det sammen med salaten og slut af med at drysse en håndfuld granatæble kerne udover.

    Noter

    Anret med at komme en stor skefuld cous cous på en tallerken. Hæld dernæst den duftende lammetagine rundt om og drys med frisk hakket koriander. Serveres sammen med salaterne.
    Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

    Jeg har ikke selv lavet krydderiblandingen Ras el Hanout, men valgt at bruge en blanding fra ASA (håb på Hindu) Trading. ASA Trading der udover en butik i Hal 2 i Torvehallerne i København har en webshop, hvor man kan købe friske, økologiske, fair trade krydderier fra mange forskellige verdensdele. Du kan i dag nemt købe krydderiet i større supermarkeder som også fungerer rigtig godt til en lammetagine.

    ASA Tradings Ras el Hanout er helt på højde med det jeg selv kunne have blandet og kværnet. Duften er frisk og meget aromatisk. Jeg kan helt klart anbefale, at forsøge sig med nogle af deres krydderier.

    Lammetagine

    Tagine med lam og ras el hanout

     

    Andre vildt gode opskrifter

    Hvad synes du om denne opskrift?

    11 Kommentarer

    1. Den gamle kok.

      Lækkert, prøv den med ged.
      Køber selv krydderier på ASA’s webshop kan varmt anbefales.
      Mvh. Den gamle kok.

      Svar
      • Søren

        Tak. ASA har rigtig mange spændende krydderier.

        Svar
    2. Bente Melbye

      Undskyld, hvor blev taginen af??? Du laver retten i en gryde på komfur/kogeplade, men når retten hedder Lammetagine forventer jeg, at du bruger en tagene og sætter retten i ovnen? Jeg vil gerne lave denne ret, men ved ikke hvor lang tid den skal have i ovnen, og skal kødet brunes først på en pande eller?

      Svar
      • Søren Willadsen

        Hej Bente
        Nu ligger jeg ikke inde med en Tagine, og man kan derfor godt lave retten i en gryde :-).
        Jeg vil brune kødet af, og grøntsagerne med.
        Du kan dernæst tilberede den i ovnen ved 160 grader i samme antal timer. Tjek retten undervejs.
        God fornøjelse.
        Bedste hilsner
        Søren

        Svar
    3. Lene Knygberg

      Hej Søren. Du anbefaler denne ret sammen med Tabouleh. Vil det fungere istedet for cous cous, så det ikke bliver for ens eller mangler det så varmt tilbehør? (Ved godt det er en smagssag 😊, men vil gerne høre din anbefaling, da jeg ikke har erfaring med marokkansk mad). Kan lammetaginen stå og simre et stykke tid, når kødet er mørt? Er der et brød du vil anbefale til? Tak for spændende opskrifter. Vh Lene

      Svar
      • Søren Willadsen

        Hej Lene
        Tak for rosen :-).
        Du kan sagtens servere Lammetagine sammen med Tabouleh i stedet for Cous Cous :-).
        Den kan ligeledes nemt stå og simre og passe sig selv.
        Jeg ville serverer noget fladbrød eller indisk naan brød til.
        De bedste hilsner
        Søren

        Svar
    4. Lene Knygberg

      Tak. Hvor mange personer er retten til?

      Svar
    5. Lis Brøndorf

      Nam det er godt 😋

      Svar
    6. Kasper

      Ser lækkert ud.
      Hvad gør du med den tredje dåse flåede tomater, som du koger panden af med?
      I opskriften står der ved 4 pers. som standard, at der skal bruges 3 dåser flåede tomater, men kun 2 af dem bruges reelt i retten?
      På forhånd tak

      Svar
      • Søren Willadsen

        Hej Kasper
        Tak :-).
        Hvis du tjekker punkt 3 under dag 2 koges panden af med den første dåse flåede tomater.
        De øvrige to kommes i under punkt 5.
        De bedste hilsner
        Søren

        Svar
    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Indsend en kommentar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    Opskrift Vurdering




    Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
    Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
    På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
    Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

    Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

    Gastromad Logo

    NYHEDSBREV

    Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.


    Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

    Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!