Denne lamme Madras Curry (karry) er den mest aromatiske jeg endnu har smagt. Inspiration til opskriften stammer fra den indiske karry kogebog, Curry, Curry, Curry, The Heart of Indian Cooking af Ranjit Rai. Udover at denne Madras Curry er utrolig velsmagende er den samtidig nem og hurtig, at lave.
Prøv disse opskrifter fra Indien: Khade Masale Ka Gosht // Rogan Josh
Curry, eller Karry er traditionelt brugt i opskrifter med kød, kylling, fisk eller grøntsager. Ordet karry stammer sandsynligvis fra det Tamilske ord Kari, som betyder en blanding af krydderier tilberedt med grøntsager. Man mener, at i den britiske General Clive i det 18 århundrede tilsatte kød og vand til Kari, og lavede en sauce af gurkemeje og andre stærke krydderier. Dette er den oprindelige madras curry.
Madras Curry traditionel opskrift
Ingredienser
- 1 kg lammekød i tern
- 3 røde chilier
- 1 tsk chili pulver
- 5 hvidløgsfed
- 4 spsk revet ingefær
- 10 tørrede karry blade
- 1½ spsk hele peberkorn
- 1½ spsk koriander frø
- 1½ spsk kommen frø
- 1½ spsk fennikel frø
- 1 spsk gurkemeje pulver
- 40 g revet kokos
- 2 tsk Garam Masala krydderi
- 2 spsk klaret smør eller Ghee
- 5 dl vand
- 2 spsk Hakket frisk koriander
- 2 spsk presset lime saft
- Salt og peber
- Evt. lidt maizena
Sådan gør du
- Rist de hele krydderier på en tør pande ved medium varme.
- Knus dem dernæst i en morter.
- Tilsæt chilier, chilipulver, hvidløg, ingefær, gurkemeje, karryblade, kokos og lidt vand.
- Varm noget klaret smør op i en gryde og tilsæt krydderblandingen ved medium varme.
- Efter 2 – 3 minutter ved omrøring tilsættes kødet, som brunes af på alle sider. Tilsæt salt og 5 dl vand.
- Lad det simre under låg i 40 minutter, hvorefter Garam Masalen tilsættes.
- Lad det simre yderligere i 20 – 30 minutter eller indtil kødet er mørt.
- Kom evt. lidt maizena blanding i for, at tykne saucen lidt.
- Inden servering kommes hakkede koriander i og smages til med lime saft.
Noter
En af de vigtige ingredienser til madras curry er Garam Masala, som er et blandingskrydderi, der indgår i mange indiske retter og som du selv bør lave. Opskriften er her.
Server retten med ris, naan, chutney og evt. en syrlig agurkesalat til.
Såfremt retten ønskes stærkere tilsættes flere friske chilier.
0 kommentarer