Rødspætter er i mit køkken er uovertruffen lækker fisk, med masser af smag. Jeg har i denne opskrift gjort lidt mere ud af dem ved, at rulle dem med jomfruhummerhaler og bronzefennikel, og dernæst dampe dem med hvidvin. Opskriften er dog meget nem og hurtig, at gå til og kan sagtens tilberedes en hverdags aften.
Jeg havde lånt en tallerken og skål af en af mine gode venner, der har vintageforretningen Maude Retro og Vintage i Ribe, til lidt foodstyling. Et “utaknemmeligt” job, at bruge en hverdagsaften på, at lege i køkkenet. Tallerknen er fra Lady Benten, som jeg desværre ikke har kunnet Google særlig meget om. Stilen er 60´er – 70´er agtig, og skåle og tallerkner er ret store, hvilket gør dem gode, at bruge til foodstyling.
Rødspættefileterne drysses med salt på begge sider for, at gøre dem mere faste. Jomfruhummerhaler og dild og bronzefennikel lægges ovenpå, og dernæst rulles de.
Ingredienser
- 5 små rødspættefileter
- 8 jomfruhummerhaler eller 32 rejer
- Tandstikker
- 4 spsk. rugmel
- 2 dl. hvidvin
- 2 spsk. smør
- 3 spsk. kapers
- Ca. 2 spsk. bronze fennikel
- 2 spsk. hakket purløg
- Ca 1 spsk. dild
- ½ blomkål
- Kartofler
- 1 bundt løvstikke
Sådan gør du
- Soigner fileterne ved, at skære skindet fra, og salt dem på begge sider.
- Grovhak bronze fennikel og dild, som blandes sammen. Læg 1/3 til side.
- Placer 2 jomfruhummerhaler ved øverst ved det bredeste sted på fileten, og kom noget bronze fennikel og dild ovenpå.
- Rul rødspættefileterne fra det bredeste sted og ned. Sæt en tandstik i for, at holde på rullen.
- Hæld hvidvinen i et ildfast fad sammen med smørret og kapers. Læg rødspætterullerne i fadet og drys resten af dild og bronze fennikel og purløg over, som tilberedes i ovnen ved 180 grader i ca. 20 minutter.
- Skær blomkålen i mindre buketter og damp dem møre i masser af vand og salt.
- Kartoflerne koges ligeledes møre i masser vand, løvstikke og salt.
De rullede rødspætter placeres i et ildfast fast, sammen med hvidvin, smør, dild, bronze fennikel og purløg, som giver den lækreste sauce til fileterne, kartoflerne og blomkålen. En skøn sommerret. Jeg koger meget ofte mine kartofler sammen med løvstikke for, at de får en anelse smag fra denne skønne urt. Nogle vil måske mene, at den smager af knoldselleri, hvilket ikke er helt forkert, men sammen med kartofler er den uovertruffen.
Sammen med en halv stegt rødspættefilet bliver det næsten til en ny version af et stjerneskud.
Og fiffet til en ganske almindelig hurtig aftensmad: Sæt kartoflerne over i en lidt større gryde end normalt (som dækkes af en dyb tallerken, når de kommer i kog). I tallerkenen lægges en saltet rødspætte delt i to, så fisken kan ligge i bunden, tilsæt et skvat tør hvidvin og en klat smør – grydens låg lægges oven på tallerkenen. Når kartoflerne er kogte, så er fisken klar … Retten pyntes med friskhakket persille.
Tak for fiffet.