Kulmule på Stuvet Spidskål

af | 9. nov 2018 | Fisk og Skaldyr, Hovedretter, Opskrifter

Kulmule en af mine favorit fisk er igen kommet på bordet, og i denne omgang sammen med en stuvet spidskål med et tvist.
Jeg har en del gange skrevet om denne fisk, kulmulen som prismæssigt er forholdsvis lav, og er perfekt når man skindsteger fisk. Kødet er saftig, lækker og yderst velsmagende, som ikke tørre ud ved stegningen, på nær hvis man giver den for meget.

Til retten valgte jeg, at tage hvad der var i grøntsagsskuffen i køleskabet, som skulle blandes i en bechamelsauce, som er starten på en lækker stuvning af grøntsager. I denne omgang blev det til et spidskål, en lille rest spinatblade og et bundt forårsløg.
Forårsløgene giver stuvningen både noget knas og ekstra skøn smag af forårsløgenes skarphed, uden at det overdøver spidskålen. Spinaten var kærkommen fyld sammen de øvrige grøntsager.
Udover stuvningen havde jeg to halve farverige blomkål der blev skåret i små buketter og sauteret på panden sammen med mandler. Farverne i blomkålen giver sammen med det grønne en smuk tallerken, og et sandt festmåltid på en torsdag.

Kulmule på Stuvet Spidskål

Sprødstegt kulmule på stuvet spidskål med spinat og forårsløg er en nem og skøn ret der smager utrolig godt. Den er desuden meget nem at lave.
No ratings yet
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Hovedret, Fisk, Tilbehør, Grøntsager
Køkken: Dansk
Forb. tid: 40 minutter
Tilb. tid: 10 minutter
Samlet tid: 50 minutter
Antal: 15
Forfatter: Søren Willadsen

Ingredienser

Kulmule

  • 4 stk. kulmulefileter af 150 g.
  • 2 spsk. olie
  • 50 smør
  • Fint salt

Stuvet spidskål med spinat og forårsløg

  • 1 stort spidskål
  • ½ pose frisk spinat
  • 1 - 2 bundt forårsløg
  • 1 spsk. smør
  • ½ spsk. salt

Bechamel sauce

  • 4 spsk. smør
  • 4 spsk. mel
  • dl. mælk
  • Kogevand fra spidskålet
  • Revet muskatnød
  • Saften fra ¼ citron
  • Salt og peber

Sauteret blomkål

  • 1 blomkål eller to halve i forskellige farver
  • 1 dl. hele mandler
  • 2 spsk. æblecidereddike
  • Olivenolie
  • Salt og peber

Sådan gør du

Stuvet spidskål med spinat og forårsløg

  • Skyl spidskålen, spinatbladene og forårsløgene.
  • Snit spidskålen i tynde strimler.
  • Varm en gryde op med vand, hvori der tilsættes en 1 spsk. smør og salt.
  • Enderne på forårsløgene skæres af, og forårsløgene skæres i mindre stykker på skrå.
  • Kom spidskålen i, og lad den vandet koge op. Lad spidskålen stå i 4 minutter hvorefter vandet hældes over i en skål og gemmes til sovsen.

Bechamel sauce

  • Varm en gryde op med middel varme og kom 4 spsk. smør i som smeltes.
  • Hæld dernæst 4 spsk. mel ved, og lad det boble i et par minutter inden der hældes lidt mælk i gangen, mens der piskes i saucen.
  • Tilsæt resten af mælken.
  • Begynd at hælde lidt af vandet i fra spidskålene mens der piskes. Lad det stå og tykne og hæld igen lidt vand i, indtil man har en ret tyk bechamel.
  • Tilsæt citronsaften og smag til med revet muskatnød, salt og peber.
  • Vend saucen i den let kogte spidskål, og tilsæt spinaten og forårsløgene.
  • Lad det varme igennem ved middelav varme.

Sauteret blomkål

  • Del blomkålen i små fine buketter.
  • Varm en pande op til middelvarme og hæld 2 – 3 spsk. olie i.
  • Tilsæt blomkålsbuketterne og lad dem sautere indtil de begynder, at få farve. UNDLAD at skrue op for varmen, da de derved brænder på.
  • Efter 6 – 8 minutter hældes æbleeddiken ved, som får lov at fordampe.
  • I mellemtiden hakkes mandlerne groft, og tilsættes blomkålen.
  • Lad det sauterer indtil blomkålene er al dente (med bid), som tager ca. 15 – 20 minutter i alt.
  • Smag til med salt og peber.

Kulmule

  • Salt kulmulefileterne 1 – 2 timer i forvejen med lidt fint salt.
  • Tag fisken ud af køleskabet 30 minutter inden tilberedning.
  • Varm en pande op ved høj varme.
  • Hæld olien på panden og dernæst smørret, som skal smelte og bruse lidt af.
  • Læg kulmulefilterne med skindsiden ned af.
  • Brug evt. en paletkniv til, at holde dem nede.
  • Lad dem stege indtil kødet begynder fra, at være råt til, at blive tilberedt, dvs. mere mælkehvidt.
  • Når kulmulefilterne næsten er færdige vendes de om, og tages af varmen.

Noter

Server evt. kulmulefileterne på toppen af den stuvede spidskål, og blomkålene ved siden af.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

Skal man bruge kulmule?
Kan man ikke få fat på kulmule kan man bruge torsk, mørksej eller kuller som alternativ fisk. Disse arter smager også rigtig godt til retten.

Læs Også Om: Pandekager med Havtorn // Svinekotelet med æbler og løg // Lakrids And på Hokkaido Risotto

 

 

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.