Créme Brûlée er en af de klassisk franske desserter, der er et absolut must, at kaste sig ud i. Men hvad er egentlig créme brûlée eller på dansk brændt creme? Meget simpelt æg, piskefløde blandet med vanilje og sukker, som er bagt i ovnen. Dernæst brændes sukkeret som er drysset over den til brændt karamel. Lyder det ikke bare godt? Hvilket det absolut er! Tricket er at sukkeret bliver sprødt, og knækker når kan slår hul på det.
Sådan laver man Créme Brûlèe
Créme Brûlée kan godt drille, hvis man blander æg og den varme fløde sammen uden, at piske, eller den bare ikke vil stivne i ovnen, eller får for meget i ovnen. Der er mange ting, der kan gå galt, men bare rolig. Med denne opskrift kan jeg næsten garanterer den perfekte créme brûlée, hver gang. Jeg har dog tilføjet lidt til den traditionelle opskrift, som kan udelades, hvilket er hele havtorn. Havtorns syrlighed oplever jeg passer super godt til den lidt tunge dessert, uden at de tager overhånd. Hvis du ikke kan få fat på havtorn, udelader du dem bare.
Når denne klassiske dessert laves er det vigtigt, at cremen stivner men ikke helt når den legeres i ovnen. Derfor skal man have lidt tålmodighed, da der kan være forskel på ovnes temperatur.
Jeg har denne version på créme brûlée brugt rørsukker, hvilket ikke er nødvendigt. Desuden kommer jeg små havtorn i for at give desserten noget syre til den lette fedme. Igen ikke nødvendigt, hvis du ikke ligger inde med frosne havtorn. En klassisk creme brulee er uden bær og lignende.
Prøv disse desserter: Panna Cotta // Tiramisu
Créme brûlée
Ingredienser
- 4½ dl. piskefløde
- 6 æggeblommer
- 65 g rørsukker
- ½ polynesisk vaniljestang
- 1 dl. havtorn kan udelades
- Rørsukker til karamelisering
Sådan gør du
- Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Bland kornene med lidt af rørsukkeret, hvor du maser det sammen med en ske eller bladet på en kniv. Kom det i en gryde sammen med vaniljestangen og fløden, som varmes langsomt op til 80 grader.
- Pisk rørsukker og æggeblommer sammen.
- Fjern vaniljestangen og hæld 1/3 af fløden op i æggeblandingen. Husk at piske mens du hælder det op.
- Hæld blandingen tilbage i gryden, som er fjernet fra varmen, mens der igen piskes.
- Lad blandingen køle ned til 40 grader, hvor 3/4 af havtornene tilsættes.
- Fjern det øverste skum.
- Fordel blandingen i 4 – 6 små ramekiner. Fyld dem maksimum 2/3 op. Drys de resterne havtorn over créme Brûléen.
- Stil ramkinerne i et vandbad, som sættes i ovnen ved 130 grader i ca. 30 – 40 minutter. Dette afhænger af din ovn. Tjek créme Brûléen under vejs. Midten skal være lidt levret.
- Tag dem ud af ovnen og sæt dem på køl, hvor de stivner.
- Inden servering drysses de med rørsukker, som karamelliseres med en brænder. Sørg for, at du brænder sukkeret jævnt.
Bland vaniljekornene med rørsukkeret for, at kornene bliver skilt ad.
Legeringen hældes op i ramekiner, og placeres i et vandbad.
Rørsukkeret karamelliseres med en brænder.
Til denne dessert serverede jeg min egen hjemmelavet mjød til, der var tilpas afkølet.
Min favorit dessert.
Et lille trick med skum/ luftbobler.
Når blandingen er hældt op I ramekinerne og der er lidt luftbobler, så tag din brænder og giv dem et hurtigt pift. Et split sekund og luftboblerne er væk. Desserten går I ovnen og ser pæn ud :o)
Tak for fiffet med luftboblerne :-).
Bedste hilsner
Søren