og
Opskrift på mjød

Mjød har i de seneste par år fået en kæmpe renaissance, og er for tiden blevet en af de mest hippe drikke på markedet. Salget af mjød i f.eks. USA og Stor Britannien steget med op til 40% de seneste par år, og her hjemme er flere mjød bryggerier skudt op. Hvad skyldes denne nye popularitet af en meget gammel drik baseret på honning? En af grundene er, at den meget populære serie Games of Thrones har været med til, at gøre Mjød populær igen, efter at have været næsten glemt efter mange hundrede år.

Mjød eller Mead (engelsk) bliver ind i mellem  fejlagtigt associeret med øl fra vikinge- og middelaldertiden. Mjød har ikke noget som helst med øl, at gøre, men er brygget af honning, vand, gær og evt. krydderier. Alkoholprocenten kan ligge omkring 14 – 15%. Mjød går langt tilbage i historien, men der er usikkerhed om, hvornår man første begyndte, at brygge den. På Wikipedia står der, at man i Kina har fundet krukker med fermenteret honning fra 6500 år før vores tidsregning. Googler du mjød kan du finde opskrifter der går tilbage fra 1300 tallet, hvor munke angiveligt skulle have brygget mjød.

I dag bruges mjød på barerne bruges i forskellige drinks, som aperitif med danskvand i, som dessertvin eller blandet op med spiritus. Mjød kan blive meget sød, men får sin egen karakter, hvis den står i flere år.

Første gang jeg kastede mig ud i, at brygge mjød ligger 23 år tilbage, hvor en god ven og jeg gik i gang med et mjødeventyr. De fleste gange vi har brygget mjød har resultatet været godt. En enkelt gang ville gæringen ikke starte, og vi måtte tilsætte mere gær, hvorefter det nærmest eksploderede i hans kælder med mjød udover gulvet. Mjød er ret nemt, at brygge og passer bare sig selv. Samtidig smager det utrolig godt, både straight til en dessert, koldt med danskvand i, eller blandet op med spiritus. En gang har en bekendt troet, at det var en italiensk dessert vin han fik til en dessert, og ikke hjemmelavet mjød.

Prøv: Porsesnaps

Mjød

Mjød kan bruges bruges i forskellige drinks, som aperitif med danskvand i, som dessertvin eller blandet op med spiritus.

2.74 fra 26 stemmer
Udskriv Gem på Pinterest Bedøm
Ret: Vin, Spiritus
Køkken: Dansk
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 1 time 30 minutter
Samlet tid: 2 timer
Antal: 25 liter
Opskrift af: Søren Willadsen

Ingredienser

  • 10 kg svarende til ca. 7 l Honning
  • 18 l vand
  • 1 stk. Lime
  • 1 stk. frisk skrællet ingefær af 4×2 cm
  • 1 stk. kanel
  • 2 stk. stjerneanis
  • 14 stk. nelliker
  • 50 gr. gær

Sådan gør du

  • Husk, at ballon og andet skal være sterile.
  • Varm langsomt honning og vand op til det bliver tyndt flydende. Lad det småsimre i ca. 1½ time, hvorefter det køles ned til 25 grader.
  • Hæld det hele på en 25 l ballon.
  • Tilsæt dernæst gær og krydderier, og luk beholderen med gærrør.
  • Stil beholderen et lunt sted, hvor der er 20 – 23 grader i ca. 3 – 5 uger, hvorefter gæringen gerne skulle være overstået.
  • Omstik mjøden til en anden beholder. Sørg for, at gærrester og krydderier ikke kommer med.
  • Lad beholderen stå i 2 måneder, hvorefter den kan hældes på flasker.

Noter

Min erfaring med mjød er, at den bliver bedre jo længere tid den står.
Har du prøvet opskriften?Nævn @gastromad og Tag #gastromad!

Hjemmelavet mjød

Du kan også selv eksperimenterer med forskellige krydderier eller undlade dem jeg bruger i min opskrift.

Mjød af honning

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

34 Kommentarer

  1. Piskeriset

    Det ser meget spændende ud – måske jeg også skal prøve på et tidspunkt? Jeg havde på et tidspunkt et par venner, der eksperimenterede meget med at lave mjød, og de blev ganske gode. Man kan lave nogle ret funky udgaver 🙂

    Svar
    • Søren

      Det kan klart anbefales :-).
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  2. trudslev

    Super spændende. 😀 Hvor placerer du din ballon under gæringen?

    Svar
    • Søren

      Takker :-).
      Ballonen skal stå et varmt sted, hvor der gerne må være et par og tyve grader. Jeg har tidligere haft den stående i et opvarmet værelse. Men det kan også være på badeværelset, hvis du har plads.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
      • Christian D. Birkedal

        Hej…. hvis din mjød skal langtids gære… så er det altså forkert at oplyse at den skal stå et varmt sted.
        Resultatet bliver MUGGEN mjød.
        En kølig kælder eller lign. med 10-15 grader er MAX. og så vent 1 år eller 2 🙂

        STENVÆNGEGAARD MJØD

        Svar
        • Søren

          Tak for rådet Christian om langtidsgæring. Dog omstikker jeg den efter 3 – 5 uger, hvor gæringen er stoppet.
          Bedste hilsner
          Søren

          Svar
  3. Katrine

    Hej
    Jeg synes simpelthen, at det lyder så spændende at brygge øl! Er der noget i vejen for at brygge en halv portion? Jeg synes det lyder af ret meget mjød 🙂

    Svar
    • Søren

      Hej
      Det lyder rigtig godt, at du vil springe ud i mjødbrygningen, hvilket jeg kun kan anbefale. Du burde sagtens kunne lave en halv portion, eller en kvart, selv om jeg ikke selv har prøvet det ;-).
      De bedste hilsner
      Søren

      Svar
  4. Mikkel

    Hej
    Lige et tip, man kan med fordel bruge en mjødgær, som langsomt startes i en gærstarter med afkogt vand, så sikre man at gæren får taget fat inden for få timer.
    Skold eksempelvis et syltetøjsglas med kogende vand og lad ca 300 ml kogt vand blive i glasset, lade det køle med lukket låg til det er ca 25 grader varmt, hvorefter gæren kommes i.
    Jeg har haft god erfaring med at bruge en gær som er målrettet mjød og ikke den normale brød-gær, selv om det koster lidt mere.
    Eksempelvis denne Brewparts.

    Tak for en god blog, jeg bruger den flittigt og laver jævnligt din chili con carne.

    /mikkel

    Svar
    • Søren

      Hej Mikkel
      Tak for fiffet, og rosen :-).
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
    • Louise

      Hej
      Hvis jeg skal bruge mjød-gær som det i linket, hvor meget skal jeg så bruge pr 25 ltr ballon?

      Svar
      • Søren Willadsen

        Hej Louise
        Da jeg ikke selv bruger mjød gær men almindeligt gær til Mjød vil jeg foreslå du skriver til BrewParts om det.
        Bedste hilsner
        Søren

        Svar
        • Lene

          Hvornår ved man at gæringen er færdig?

          Betyder det noget I forhold til gæringen at sætte det i kælderen, hvor der er 21 grader ?
          Jeg læser lidt forskelligt på nettet.

          Svar
          • Søren Willadsen

            Hej Lene
            Du ved hvornår Mjøden er færdig med at gære, når det ikke længere bobler i gærrøret eller bobler sjældent.
            Ved 21 grader burde din mjød gære på normal vis. Jo højere temperatur f.eks. 24 grader, jo kraftigere gæring fra starten, som nogle gange stopper før mjøden reelt er gæret færdig. Der sker ikke noget ved at mjøden gære længere end 5 uger f.eks. 8 uger. Når den om stikkes stopper gæringen som regel.
            De bedste hilsner
            Søren

            Svar
            • Lene

              Hej igen.

              Den er hældt på flasker for et par uger siden. Den smager dog meget gæret, kan jeg have gjort noget forkert?

              Vh Lene

              Svar
              • Søren Willadsen

                Hej Lene
                Hvor lang tid, lod du den gære på ballonen? Den kan nemlig skyldes at den ikke er gæret færdig, eller gæret har manglet sukker.
                Bedste hilsner
                Søren

                Svar
                • Lene

                  Jeg lod den gære i 5 uger, måske det var for lidt.
                  Kan den reddes, eller er det en ommer?

                  Vh Lene

                  Svar
                  • Søren Willadsen

                    Hvis mjøden stoppede med at gære burde det have været okay, at omstikke den. Hvis den derimod stadig gærede havde det ikke gjort noget at lade den gære færdig.
                    Jeg tror jeg vil omstikke den igen, og sørge for at lade 3 – 6 cm af bundfaldet blive tilbage. På den måde kan du eventuelt redde den.
                    Såfremt det ikke hjælper, har jeg ikke selv prøvet at få den igang i igen med gæring. Men den kan være et forsøg værd. Måden du kan forsøge dig på, at tilsætte nyopkogt honning i mjøden og noget gær. Hvor meget gær? jeg vil starte med omkring 10 – 20 g.
                    Jeg håber du får den reddet :-).
                    Bedste hilsner
                    Søren

                    Svar
  5. Antonio

    Ciao Søren, er lige blevet færdig men nu tænker på: er der bacteria ved nillike, anis og kanel?? Skulle jeg havde lavet en te af dem, i stedet for??? Tak

    Svar
    • Søren

      Hej Antonio
      I de år jeg har lavet mjød har jeg ikke oplevet nogen problemer med, at der er bakterier i nelliker, anis og kanel.
      Du kan næste gang tilsætte krydderierne når vand og honning er varmet op for en sikkerhedsskyld. Men som sagt har jeg aldrig oplevet noget :-).
      God fornøjelse med mjøden når den er færdig.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  6. Louise Jensen

    Hey alle i skønne mennesker! Mig og min kæreste går med tanken at lave mjød. Men vi kan begge, som nybegyndere, finde det svært at se hvad udstyr der præcis skal bruges til dette. F.eks. står der ballon, og vi ved ikke helt hvad det refererer til desværre.
    Kan vi muligvis bede om en liste af udstyr der skal brydes, og hvor dette muligvis kan findes? Så ville jeg knus elske jer alle!
    Hilsen
    Louise 😅

    Svar
    • Søren

      Hej Louise
      Hvor er det fedt at læse, at i skal i gang med at brygge Mjød :-).
      En ballon er en vinballon i enten glas eller plast, som man bruger til at brygge (gære) mjøden i. Det er bedst at have to styk af dem.
      Når i googler vinballon kommer der en del hits frem.
      I skal også bruge en hævert, som er en plastslange til at få mjøden fra en ballon til en anden.
      Sidst skal I bruge en gærlås.
      Dvs. sige bedst med to vinballoner, en hævert og en gærlås, så er i kørende. Og selvfølgelig en masse honning :-).
      Rigtig god fornøjelse.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  7. Turid

    Hej Søren,
    Jeg har 2 kg honning som er en anelse gæret.
    Kan det mon bruges til mjød, og lade sin egen gæring fortsætte?
    Mvh. Turid

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Turid
      Jeg tænker at du godt kan bruge det til mjød, men for en sikkerhedsskyld ville jeg alligevel tilsætte ekstra gær.
      Dette skyldes at den gæring din honning har igangsat måske dør ud efter kort tid.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  8. Martin magaard

    Hvor mange % alkohold er den på ca

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Martin
      Gennem tiden har jeg målt den fra omkring 16% til 18%.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  9. leif

    ingefæren skal det være hele eller tern og ca hvor meget

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Leif
      Jeg plejer at bruge et stykke på i alt 4 – 5 x 2 cm skrællet og skåret i lidt mindre stykker. Det behøves ikke være nøjagtig til Mjøden.
      De bedste hilsner
      Søren

      Svar
  10. thor kristensen

    Hej Søren

    Det skal helt klart prøves

    er det tør gær og er det lige meget hvilken honning man bruger til det?
    overvejer at bruge den fra jacobsen

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Thor
      God ide at prøve din egen Mjød.
      Jeg bruger ganske almindelig gær, dvs. ikke tørgær. Gennem tiden har jeg brugt lidt forskelligt honning, hvor jeg har købt det via biavlere, men jeg tænker det er underordnet.
      Såfremt gæringen stopper for tidligt kan du tilsætte sukker for at kickstarte den igen.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  11. Ole

    Hej Søren
    Vi var tre forventningsfulde der for 23 år siden lavede mjød sammen og jeg glemmer aldrig alt det honning, citroner og rensning af flasker, for pokker et eventyr
    Tænker at vi spillede lidt irsk musik mens mjøden blev klar. Godt nytår
    En meget gammel ven
    Ole Braagaard

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Ole
      Godt nytår til dig Ole :-). Forventningen blev indfriet, og ja der har nok været lidt irsk musik i luften :-).
      Søren

      Svar
  12. ole pedersen

    hej Søren
    vi er igang med at brygge Mjød
    den har stået 7/8 uger nu.
    (honning-Vand-Portvin gær)
    skal til at om stikkes og vi skal have smag som rose. syren. hyldeblomst.
    i de nye beholder hvor lang tid skal de evt så stå med det, inden de stikkes om til flasker

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Ole
      Jeg vil tro 2 – 4 ugers tid, men jeg er lidt usikker. Ellers skal i undervejs dufte og smage på mjøden.
      Grunden er, at de krydderier jeg selv kommer ved som f.eks. ingefær, nelliker, kanel og andet er i første beholder, hvor de efter 8 – 12 uger ikke længere er i den beholder to.
      Håber I kan bruge mit svar.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar

Trackbacks/Pingbacks

  1. Créme brûlée en fantastisk dessert | - […] denne dessert serverede jeg min egen hjemmelavet mjød til, der var tilpas […]
2.74 from 26 votes (26 ratings without comment)

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Gastromad Logo

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.


Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!