Mjød har i de seneste par år fået en kæmpe renaissance, og er for tiden blevet en af de mest hippe drikke på markedet. Salget af mjød i f.eks. USA og Stor Britannien steget med op til 40% de seneste par år, og her hjemme er flere mjød bryggerier skudt op. Hvad skyldes denne nye popularitet af en meget gammel drik baseret på honning? En af grundene er, at den meget populære serie Games of Thrones har været med til, at gøre Mjød populær igen, efter at have været næsten glemt efter mange hundrede år.
Mjød eller Mead (engelsk) bliver ind i mellem fejlagtigt associeret med øl fra vikinge- og middelaldertiden. Mjød har ikke noget som helst med øl, at gøre, men er brygget af honning, vand, gær og evt. krydderier. Alkoholprocenten kan ligge omkring 14 – 15%. Mjød går langt tilbage i historien, men der er usikkerhed om, hvornår man første begyndte, at brygge den. På Wikipedia står der, at man i Kina har fundet krukker med fermenteret honning fra 6500 år før vores tidsregning. Googler du mjød kan du finde opskrifter der går tilbage fra 1300 tallet, hvor munke angiveligt skulle have brygget mjød.
I dag bruges mjød på barerne bruges i forskellige drinks, som aperitif med danskvand i, som dessertvin eller blandet op med spiritus. Mjød kan blive meget sød, men får sin egen karakter, hvis den står i flere år.
Første gang jeg kastede mig ud i, at brygge mjød ligger 23 år tilbage, hvor en god ven og jeg gik i gang med et mjødeventyr. De fleste gange vi har brygget mjød har resultatet været godt. En enkelt gang ville gæringen ikke starte, og vi måtte tilsætte mere gær, hvorefter det nærmest eksploderede i hans kælder med mjød udover gulvet. Mjød er ret nemt, at brygge og passer bare sig selv. Samtidig smager det utrolig godt, både straight til en dessert, koldt med danskvand i, eller blandet op med spiritus. En gang har en bekendt troet, at det var en italiensk dessert vin han fik til en dessert, og ikke hjemmelavet mjød.
Prøv: Porsesnaps
Mjød
Ingredienser
- 10 kg svarende til ca. 7 l Honning
- 18 l vand
- 1 stk. Lime
- 1 stk. frisk skrællet ingefær af 4×2 cm
- 1 stk. kanel
- 2 stk. stjerneanis
- 14 stk. nelliker
- 50 gr. gær
Sådan gør du
- Husk, at ballon og andet skal være sterile.
- Varm langsomt honning og vand op til det bliver tyndt flydende. Lad det småsimre i ca. 1½ time, hvorefter det køles ned til 25 grader.
- Hæld det hele på en 25 l ballon.
- Tilsæt dernæst gær og krydderier, og luk beholderen med gærrør.
- Stil beholderen et lunt sted, hvor der er 20 – 23 grader i ca. 3 – 5 uger, hvorefter gæringen gerne skulle være overstået.
- Omstik mjøden til en anden beholder. Sørg for, at gærrester og krydderier ikke kommer med.
- Lad beholderen stå i 2 måneder, hvorefter den kan hældes på flasker.
Noter
Du kan også selv eksperimenterer med forskellige krydderier eller undlade dem jeg bruger i min opskrift.
Det ser meget spændende ud – måske jeg også skal prøve på et tidspunkt? Jeg havde på et tidspunkt et par venner, der eksperimenterede meget med at lave mjød, og de blev ganske gode. Man kan lave nogle ret funky udgaver 🙂
Det kan klart anbefales :-).
Bedste hilsner
Søren
Super spændende. 😀 Hvor placerer du din ballon under gæringen?
Takker :-).
Ballonen skal stå et varmt sted, hvor der gerne må være et par og tyve grader. Jeg har tidligere haft den stående i et opvarmet værelse. Men det kan også være på badeværelset, hvis du har plads.
Bedste hilsner
Søren
Hej…. hvis din mjød skal langtids gære… så er det altså forkert at oplyse at den skal stå et varmt sted.
Resultatet bliver MUGGEN mjød.
En kølig kælder eller lign. med 10-15 grader er MAX. og så vent 1 år eller 2 🙂
STENVÆNGEGAARD MJØD
Tak for rådet Christian om langtidsgæring. Dog omstikker jeg den efter 3 – 5 uger, hvor gæringen er stoppet.
Bedste hilsner
Søren
Hej
Jeg synes simpelthen, at det lyder så spændende at brygge øl! Er der noget i vejen for at brygge en halv portion? Jeg synes det lyder af ret meget mjød 🙂
Hej
Det lyder rigtig godt, at du vil springe ud i mjødbrygningen, hvilket jeg kun kan anbefale. Du burde sagtens kunne lave en halv portion, eller en kvart, selv om jeg ikke selv har prøvet det ;-).
De bedste hilsner
Søren
Hej
Lige et tip, man kan med fordel bruge en mjødgær, som langsomt startes i en gærstarter med afkogt vand, så sikre man at gæren får taget fat inden for få timer.
Skold eksempelvis et syltetøjsglas med kogende vand og lad ca 300 ml kogt vand blive i glasset, lade det køle med lukket låg til det er ca 25 grader varmt, hvorefter gæren kommes i.
Jeg har haft god erfaring med at bruge en gær som er målrettet mjød og ikke den normale brød-gær, selv om det koster lidt mere.
Eksempelvis denne Brewparts.
Tak for en god blog, jeg bruger den flittigt og laver jævnligt din chili con carne.
/mikkel
Hej Mikkel
Tak for fiffet, og rosen :-).
Bedste hilsner
Søren
Hej
Hvis jeg skal bruge mjød-gær som det i linket, hvor meget skal jeg så bruge pr 25 ltr ballon?
Hej Louise
Da jeg ikke selv bruger mjød gær men almindeligt gær til Mjød vil jeg foreslå du skriver til BrewParts om det.
Bedste hilsner
Søren
Hvornår ved man at gæringen er færdig?
Betyder det noget I forhold til gæringen at sætte det i kælderen, hvor der er 21 grader ?
Jeg læser lidt forskelligt på nettet.
Hej Lene
Du ved hvornår Mjøden er færdig med at gære, når det ikke længere bobler i gærrøret eller bobler sjældent.
Ved 21 grader burde din mjød gære på normal vis. Jo højere temperatur f.eks. 24 grader, jo kraftigere gæring fra starten, som nogle gange stopper før mjøden reelt er gæret færdig. Der sker ikke noget ved at mjøden gære længere end 5 uger f.eks. 8 uger. Når den om stikkes stopper gæringen som regel.
De bedste hilsner
Søren
Hej igen.
Den er hældt på flasker for et par uger siden. Den smager dog meget gæret, kan jeg have gjort noget forkert?
Vh Lene
Hej Lene
Hvor lang tid, lod du den gære på ballonen? Den kan nemlig skyldes at den ikke er gæret færdig, eller gæret har manglet sukker.
Bedste hilsner
Søren
Jeg lod den gære i 5 uger, måske det var for lidt.
Kan den reddes, eller er det en ommer?
Vh Lene
Hvis mjøden stoppede med at gære burde det have været okay, at omstikke den. Hvis den derimod stadig gærede havde det ikke gjort noget at lade den gære færdig.
Jeg tror jeg vil omstikke den igen, og sørge for at lade 3 – 6 cm af bundfaldet blive tilbage. På den måde kan du eventuelt redde den.
Såfremt det ikke hjælper, har jeg ikke selv prøvet at få den igang i igen med gæring. Men den kan være et forsøg værd. Måden du kan forsøge dig på, at tilsætte nyopkogt honning i mjøden og noget gær. Hvor meget gær? jeg vil starte med omkring 10 – 20 g.
Jeg håber du får den reddet :-).
Bedste hilsner
Søren
Ciao Søren, er lige blevet færdig men nu tænker på: er der bacteria ved nillike, anis og kanel?? Skulle jeg havde lavet en te af dem, i stedet for??? Tak
Hej Antonio
I de år jeg har lavet mjød har jeg ikke oplevet nogen problemer med, at der er bakterier i nelliker, anis og kanel.
Du kan næste gang tilsætte krydderierne når vand og honning er varmet op for en sikkerhedsskyld. Men som sagt har jeg aldrig oplevet noget :-).
God fornøjelse med mjøden når den er færdig.
Bedste hilsner
Søren
Hey alle i skønne mennesker! Mig og min kæreste går med tanken at lave mjød. Men vi kan begge, som nybegyndere, finde det svært at se hvad udstyr der præcis skal bruges til dette. F.eks. står der ballon, og vi ved ikke helt hvad det refererer til desværre.
Kan vi muligvis bede om en liste af udstyr der skal brydes, og hvor dette muligvis kan findes? Så ville jeg knus elske jer alle!
Hilsen
Louise 😅
Hej Louise
Hvor er det fedt at læse, at i skal i gang med at brygge Mjød :-).
En ballon er en vinballon i enten glas eller plast, som man bruger til at brygge (gære) mjøden i. Det er bedst at have to styk af dem.
Når i googler vinballon kommer der en del hits frem.
I skal også bruge en hævert, som er en plastslange til at få mjøden fra en ballon til en anden.
Sidst skal I bruge en gærlås.
Dvs. sige bedst med to vinballoner, en hævert og en gærlås, så er i kørende. Og selvfølgelig en masse honning :-).
Rigtig god fornøjelse.
Bedste hilsner
Søren
Hej Søren,
Jeg har 2 kg honning som er en anelse gæret.
Kan det mon bruges til mjød, og lade sin egen gæring fortsætte?
Mvh. Turid
Hej Turid
Jeg tænker at du godt kan bruge det til mjød, men for en sikkerhedsskyld ville jeg alligevel tilsætte ekstra gær.
Dette skyldes at den gæring din honning har igangsat måske dør ud efter kort tid.
Bedste hilsner
Søren
Hvor mange % alkohold er den på ca
Hej Martin
Gennem tiden har jeg målt den fra omkring 16% til 18%.
Bedste hilsner
Søren
ingefæren skal det være hele eller tern og ca hvor meget
Hej Leif
Jeg plejer at bruge et stykke på i alt 4 – 5 x 2 cm skrællet og skåret i lidt mindre stykker. Det behøves ikke være nøjagtig til Mjøden.
De bedste hilsner
Søren
Hej Søren
Det skal helt klart prøves
er det tør gær og er det lige meget hvilken honning man bruger til det?
overvejer at bruge den fra jacobsen
Hej Thor
God ide at prøve din egen Mjød.
Jeg bruger ganske almindelig gær, dvs. ikke tørgær. Gennem tiden har jeg brugt lidt forskelligt honning, hvor jeg har købt det via biavlere, men jeg tænker det er underordnet.
Såfremt gæringen stopper for tidligt kan du tilsætte sukker for at kickstarte den igen.
Bedste hilsner
Søren
Hej Søren
Vi var tre forventningsfulde der for 23 år siden lavede mjød sammen og jeg glemmer aldrig alt det honning, citroner og rensning af flasker, for pokker et eventyr
Tænker at vi spillede lidt irsk musik mens mjøden blev klar. Godt nytår
En meget gammel ven
Ole Braagaard
Hej Ole
Godt nytår til dig Ole :-). Forventningen blev indfriet, og ja der har nok været lidt irsk musik i luften :-).
Søren
hej Søren
vi er igang med at brygge Mjød
den har stået 7/8 uger nu.
(honning-Vand-Portvin gær)
skal til at om stikkes og vi skal have smag som rose. syren. hyldeblomst.
i de nye beholder hvor lang tid skal de evt så stå med det, inden de stikkes om til flasker
Hej Ole
Jeg vil tro 2 – 4 ugers tid, men jeg er lidt usikker. Ellers skal i undervejs dufte og smage på mjøden.
Grunden er, at de krydderier jeg selv kommer ved som f.eks. ingefær, nelliker, kanel og andet er i første beholder, hvor de efter 8 – 12 uger ikke længere er i den beholder to.
Håber I kan bruge mit svar.
Bedste hilsner
Søren