Porse Snaps
Kryddersnapse er en af de ting, der passer perfekt til et frokostbord. Laver man sin egen hjemmelavet, som f.eks. en porsesnaps kan den tilpasses efter ens egen smag. Om den skal være en anelse skarp, lidt rund, lidt sødlig bestemmer man selv, og man kan altid eksperimenterer med det.
Når jeg laver en kryddersnaps bruger jeg ALTID smagsneutral snaps, enten Klar Brøndum eller Klar Svendborg. Man kan også bruge en billig vodka der i sig selv er smagsneutral.
En almindelig snaps indeholder en anelse kommen, som ved mange kryddersnapse kan være gennemtrængende.
Andre dejlige kryddersnapse: Havtorne Snaps // Revlingsnaps // Safran Snaps
Porse Snaps
Porsesnaps er en af de meget gode kryddersnapse man selv kan lave.
Udskriv
Gem på Pinterest
Bedøm
Ret: Alkohol, Kryddersnapse
Køkken: Dansk
Ingredienser
- 1 flaske klar snaps 75 ml
- Ca. 3 dl. porseblade eller 2 dl. rakler
- Evt. 3 svesker hvis man ønsker den en anelse sødlig og gylden i farven
- 1 stort syltetøjsglas
Sådan gør du
- Kom blade eller rakler i glasset og hæld snapsen over.
- Evt. tilsæt et par svesker
- Lad det trække i mindst 12 uger, gerne mere.
Noter
Når først snapsen er lavet og trukket, så kan den holde i rigtig mange år, hvis man kan holde fingrene fra den.
Har du prøvet opskriften?Nævn @gastromad og Tag #gastromad!
Porse snapsen er den kryddersnaps jeg kastede mig ud i som den første, og er nok en af de kryddersnapse langt de fleste kan lide.
Selve porse planten gror i rigtig mange dele af landet, men primært i lidt våde områder, f.eks. i moseområder. Porse busken er en lav løvfældende busk.
Jeg bruger enten bladene eller raklerne. Bladene kan plukkes i perioden juni til august, og kan hænges til tørre og bruges til en porse snaps på et senere tidspunkt. Man kan selvfølgelig også bruge dem helt friske.
Raklerne kan plukket i juli og august, og igen januar og februar.
Jeg lader altid min porse snaps trække i et par måneder, men den kan når man bruger blade lade den trækker i et par uger. Dog vil jeg altid anbefale, at lade trækker i mindst 12 uger, men gerne længere tid. Man kan altid fortynde den op, såfremt den er for stærk.
Nederst på siden kan du finde links om andre kryddersnapse.
Her finder du links til nogle af de andre kryddersnapse jeg har skrevet om.
Kære Søren,
Jeg vil gerne vide, hvem af os der er idiot. Angående fremstilling af Porsesnaps angiver du 3dl porse,
Det kan jeg ikke forholde mig til. Hvad med at angive en gramvægt. Jeg er muligvis lkke den skarpeste kniv i skuffen, men kan du ikke være mere nøjagtig?
Jeg skriver til dig fordi Aalborgs Porsesnaps ikke er, som jeg husker den.
Håber på et brugbart svar.
Med kærlig Hilsen
Niels Rafn
Hej Niels
Normalt sletter jeg kommentarer hvor ord som idiot eller lignende ord indgår, da jeg ikke gider den slags sprog på min blog.
Da du spørger angående porsesnaps svarer jeg dig alligevel.
Nej jeg vil ikke være mere nøjagtig da det er den metode jeg har brugt de sidste 25 år i forhold til, at lave en rigtig god porsesnaps.
Det jeg gør at proppe en dl måler med blade uanset om det er grønne eller ældet.
Min porsesnaps bliver ret kraftig, da jeg lader den trække i mere end 12 uger.
Venlig hilsen
Søren
Hej Søren. Kan man købe porse blade af dig? Eller kan man købe det i en butik. VH johnny
Hej Johnny
Havde jeg haft nogen liggende måtte du få dem. Jeg kender desværre ikke nogen steder, hvor man kan købe porseblade.
Du må desværre vente til raklerne (knopperne) begynder at komme på grene omkring marts/april måned.
Bedste hilsner
Søren
Jeg har lige købt friske porseblade
hos kryddersnapse.dk
Mvh JNJ
Hej Jørn
Mange tak for tippet 👍.
Bedste hilsner
Søren
Plant en porsebusk i haven el i en krukke. Jeg fik en porseplante af min storsøster, som jeg plantede i min have – og jeg er rigtig glad for den, og den er nem at passe. Jeg eeeelsker porsesnaps.
vh Aninna
Hej Aninna
Super godt tips og tusinde tak for det :-).
De bedste hilsner
Søren
Hej Søren
Vi har lige været en tur i Skagen og har plukket Porse og der var masser
Nu er det så puttet i et glas med låg, men hvis det trækker 12 uger skal det så ikke fortyndes?
Hilsen Lene 🙂
Hej Lene
Lyder dejligt med en Skagen Tur, et skønt sted :-).
Jeg vil smage på den om du synes din porsesnaps skal fortyndes. Jeg kan selv bedst lide en kraftig porsesmag.
Såfremt du fortynder så gør det med lidt af gangen, og smag på det.
De bedste hilsner
Søren
Hei Søren
Har laget porsesnaps i vodka med noen få apirkoser for sødmens skyld. Den smaker faktisk godt etter 7 måneders lagring. Porsen ble plukket på ei øy på Norges vestkyst. Kjenner du til desserter/kaker som porsesnapsen passer å drikkes til, eller desserter/kaker der en skvett porsesnaps i selve desserten passer.
Med vennlig hilsen
Torgeir
Hej Torgeir
Porse passer også rigtig godt som du har gjort i vodka. God ide med abrikoserne. Min egen mor kom altid et par svesker i for farven og sødmens skyld.
Jeg er dig desværre svar skyldig i forhold til hvilke kager eller desserter en porsesnaps passer til.
Vi drikker den primært til smørrebrød eller silden ved frokostbordet.
Måske kan andre byde ind hvad porsesnaps passer til?
De bedste hilsner
Søren
Hej – ud over svesker er det også en god idé med lidt reven skræl af økologiske appelsiner! Eller nogle friske hyben. mvh Mie
Hej Mie
Det er rigtig, har jeg hørt om. Tak for tippet :-).
Bedste hilsner
Søren
Hej
Jeg har plukket en masse rakler. Læser de fleste steder, at de skal trække i snaps 4-6 dage. Bliver din porse ikke meget bitter, hvis den trækker i 12 uger?
Hej Lene
Når jeg lader min porse trække i så lang som jeg gør bliver den langt mere kraftig, og kan for nogen godt tyndes mere op. Jeg oplever ikke nogen bitterhed ved den. Personligt synes jeg at en uge er alt for lidt.
God fornøjelse med porsesnapsen.
Bedste hilsner
Søren
Jeg fandt masser af porse i går og fik en stor pose med hjem. Glæder mig sååå meget til at forsøge mig med denne snaps. Fandt også en del små grønne rakler, så nu er der sat gang i 2 forskellige glas med henholdsvis blade og rakler. 🍸
Glæder mig til at smage resultatet til jul. 😋
Testen af porsen bliver hængt til tørre til senere brug.
I sidste uge fandt jeg et valnøddetræ, så der er også noget at se frem til i julen om 1 1/2 år
Hej Inger
Lyder dejligt at du kan bruge alt porsen i en porsesnaps 😊.
Nu skal du kun vente lidt.
Bedste hilsner
Søren
Kære Søren
Jeg har lavet porse snaps i mange år, elsker den. Men jeg skal have den søde lidt, her plejer jeg at bruge Honning, mit problem er lige nu at honning ikke smerter i snaps som den plejer. Kan jeg varme porse lidt op ??
Kære Lise
I stedet for almindelig honning kan du bruge flydende honning, som ikke størkner når den blandes med andet.
Hvis du vil smelte almindelig honning mener jeg at du kan opvarme honningen i en gryde eller i mikroovnen.
Et andet tip kan være at tilsætte svesker, hvilket min mor gjorde. Det giver en anelse sødme til porsesnapsen.
Jeg håber du ud fra min tips får din porsesnaps sødet :-).
Bedste hilsner
Søren
Kære Søren
Tak for opskriften. Jeg satte den igang i august med de anbefalede 3 dl, en lille håndfuld rosiner og en stang kanel. Glemte den indtil nu hvor valnøddesnapsen skulle filtreres. Det er gudedrik. Både Porsen og valnødden.
Hej Grete
Jeg har ikke prøvet at komme en stang kanel i min porsesnaps, hvilket lyder spændende.
Dejligt det blev godt, og så har du til påsken :-).
Bedste hilsner
Søren
Hej Søren
Tak for din side, der er meget inspirerende. Jeg har tænkt på i år at prøve med både rakler og blade, hvor vi indtil nu kun har brugt blade fra bredden af St. Økssø. Mener jeg har læst et sted at det giver den bedste porsesnaps og det med honning og andet sødning tror jeg ikke på.
Bedste hilsner
Preben
Hej Preben
Tusinde tak for rosen 😊.
Det tror jeg kan være en god ide.
Bladene giver deres smag, og raklerne en lidt anerledes smag.
Jeg har gennem tiden prøvet begge.
Honning bruger jeg heller ikke.
Bedste hilsner
Søren
Hej Søren
Jeg har plukket rakler, som kom i vasen på påskebordet inden jeg skulle lave porsesnaps. Raklerne drysser nu fint gult blomster støv. Kan de stadig bruges til porsesnaps?
Hilsen Gitte
Hej Gitte
Ja, det kan du sagtens gøre. Det gør ikke noget, at de er en smule tørre.
Bedste hilsner
Søren
Da jeg for 5 år siden købte porseplanter, med henblik på at lave porse. kan du sige mig hvornår de er bedst at plukke og sætte processen i gang?
Hej Preben
Det er virkelig spændende at læse du for 5 år siden købte porseplanter til din egen porsesnaps.
Bruger du bladene kan du plukke dem mellem juni og august måned. Men du kan også bruge de brune rakler, som plukkes omkring påsken. Jeg har dog kun selv brugt bladene til mine porsesnaps.
Selve processen kan du læse om i opskriften.
Bedste hilsner
Søren
En skøn usødet porsesnaps (eller en valdnøddesnaps)er en herlig drik ( som bitter) sent om aftenen udendørs.
Hej Anne-Marie
Det er en skøn drik :-).
Bedste hilsner
Søren
jeg har mine egne porsebuske, og kan jeg ikke tage af dem hele året, eller skal jeg plukke i august og tørre dem til senere brug?
jeg har fulgt din opskrift, og fået et fantastisk resultat.
Hej Preben
Det er en rigtig god ide, som jeg selv har benyttet mig af.
Dejligt at vide, at du med min opskrift har fået et godt resultat.
Bedste hilsner
Søren
Hej
Jeg er så heldig at have en
Porsebusk i haven og må i gang med at lave en porsesnaps. Bruger du almindelig Ålborg akvavit eller bruger du Brøndum snaps som er lidt neutral
Hej Kirsten
Jeg er slet ikke misundelig :-).
Jeg bruger altid neutral Brøndum snaps.
Bedste hilsner
Søren