Grydestegt fasan smager utrolig lækkert, især når den serveres med en lækker vildtsauce til.
Kogt perlespelt vendt med blancheret grønkål passer perfekt sammen med fuglen. En ret der både kan serveres som en let hovedret eller finere gæstemad i weekenden. Begge dele er lige gode, og bør virkelig prøves.
Fasaner er ikke det mest almindelige, hvilket er virkelig synd. Dog kan du i dag nemt købe fasan i større supermarkeder og til tider i mindre kæder som Rema1000. Mange kommer fra Storbritannien og har en fin vildtsmag, som ikke er for kraftig. Derfor synes jeg at fasan er utrolig lækkert som erstatning for and.
Prøv også disse vildtretter: Elggryde // Vildtgryde med Svampe // Grydestegt Gråand
Grydestegt Fasan
Ingredienser
Grydestegt fasan
- 2 stk. hele fasaner
- 1 stk. æble
- 1 dl. tørrede tranebær
- 150 g. hel god bacon
- 3 spsk. neutral olie
- 3 spsk. smør
- 1 dl. portvin
- 4 dl. hønsefond
- 3 dl. piskefløde
- 2 kviste rosmarin
- 6 hele peberkorn
- 6 hele enebær
- 4 hele allehånde
- 30 g. smør
- 30 g. mel
- 1 spsk. blåskimmelost
Perlespelt med grønkål og svampe
- 4 dl. perlespelt
- 8 dl. hønsefond
- 2 spsk. smør
- 250 g. svampe
- 400 g. grønkål
Sådan gør du
Grydestegt fasan
- Skyl fasanerne både udvendig og indvendig som tørres med en klud. Fjern eventuelt fjerrester.
- Lårene skæres fra kroppen. Begge dele saltes, og kroppen saltes indvendigt.
- Skær æblet i tern, som sammen med tranebærerne fyldes i fasanerne.
- Baconen skæres i tern.
- Varm en gryde op til middelhøj varme og kom olien i hvori baconen steges sprød og tages op.
- Tilsæt smørret som skal bruse op.
- Brun fasankroppene på alle sider som dernæst tages op, men lad lårene blive i gryden.
- Tilsæt portvinen som koger op og dernæst hønsefonden og halvdelen af fløden og rosmarin og krydderier.
- Læg låg på og skru ned for varmen til middellav i 20 minutter.
- Tilsæt resten af fløden og placer kroppene i gryden simrer med i 20 minutter under låg.
- Tag fasankroppen og lår op som dækkes til med stanniol.
- I en sovsegryde smeltes smørret hvori melet drysses i. Hæld fonden i melblandingen indtil du har en god sauce.
- Smag saucen til med blåskimmel og salt og peber.
Perlespelt med grønkål og svampe
- Kog perlespelten som anvist på pakken, omkring 20 minutter i hønsefonden.
- Skær svampene i skiver som steges gyldne i lidt olie på en meget varm pande.
- Pluk grønkålen af stokken, som blancheres kort i kogende vand.
- Kom det i en sigte hvor de drypper.
- Når perlespelten er færdig, vendes smørret, svampene og grønkålen i den.
Noter
Server det med perlespelten og æbler og tranebær til.
Fasan som er grydestegt, er ret nem at lave, og kødet dejlig mørt. Det er ikke som and eller kylling da fuglen er vild. Derfor er kødet mere fast i det, men med en dejlig let kraftig smag af vildt. Opskrift på grydestegt fasan er et skønt alternativ til and og kylling.
Opskrift på grydestegt fasan
Jeg har først brunet og dernæst tilberedt fasanen i en stor gryde. Dette tager omkring 40 minutter i alt. Først steger jeg lidt bacon sprød, udelukkende for at give fasankødet og saucen ekstra smag. Sammen med portvin, hønsefond og fløde får du en fantastisk lækker sauce, der virkelig matcher fasanbrystet perfekt.
Tilbehøret til grydestegt fasan har jeg valgt at være kogt perlespelt vendt med blancheret grønkål og stegte svampe. Perlespelten og grønkålen kan være noget fasaner spiser, og grønkålen synes jeg giver spelten ekstra smag og fylde.
Som jeg skriver, er mange fasaner skudt i naturen, og kan derfor indeholde hagl. Nogle gange kan du godt se dem i kødet eller et lille skudhul, men pas altid lidt på, da det er rigtig træls at knække en tand. Dette skal selvfølgelig ikke afholde dig fra at prøve at lave en opskrift med stegt fasan i gryde.
Bruger du ikke baconen efter den er taget op af gryden?
Hej Peder
Det gjorde jeg ikke da jeg lavede denne opskrift. MEN, baconternene kan sagtens tilsættes saucen :-).
Bedste hilsner
Søren
Hej Søren, koger du perlespelten i hønsefonden? Eller hvad bruger du fonden til?😀
Der var noget galt med opdateringen af kommentar sporet. Tak for svaret!
Velbekom :-).
Bliver perlespelten kogt i hønsefonden, eller hvor kommer hønsefonden ind i billedet? 🙂
Hej Claus
Det har du fuldstændig ret i, at det er perlespelten du koger i hønsefonden. Er nu tilrettet :-).
Bedste hilsner og god fornøjelse
Søren
Har lavet denne opskrift et par gange, og resultater er altid godt.
Jeg har også prøvet med røde ris i stedet for perlebyg. Det fungerer også.
Hej Cheri
Dejligt at læse, og at røde ris også fungerer godt :-).
Bedste hilsner
Søren
For hvert hagl , man finder i kødet / sovsen må man få en lille en …. Lærte jeg af min svigerfar. ,
Vi gemte haglene og puttede i efter behov. Skide god sovs spiser fasan til jul istedet for 🦆
Hej Thomas
Den regel lyder jo perfekt, og lidt farlig ;-).
Spændende du spiser fasan til jul, men det smager jo skide godt :-).
Bedste hilsner
Søren