og
Grydestegt gråand

Grydestegt gråand med shitake og andre svampe til, er en fantastisk måde, at lave vildand på.

Vildænder som gråand har en helt speciel og god smag, og de er rigtig nemme at grydestege. På den måde har man allerede fra starten har en perfekt fond til den skønneste gråand sovs med fløde. Vildænder som gråand er mere mager i kødet, og derfor tilbereder jeg gråænder i gryde. Når der tilsættes hvidvin og fond udtørrer de ikke, og man får tilgengæld en skøn fond til saucen.

Gråænder og andre vildænder er blevet nemmere at købe. Enkelte mindre og større supermarkeder har dem i perioder, og prisen er ikke voldsom dyr. Man kan også forhøre sig hos sin lokale slagter om de kan skaffe gråand.

Gråand opskrift

Ved grydestegt gråand med fløde sauce bliver selve anden dejlig mør. Kødet er ikke tør, hvilket ved nogle vildænder kan ske. Gråænderne vælger jeg at stege hele, i den fond som er nævnt. Derfor er det ikke nødvendigt at vikle bacon om, selv smagen af bacon i en vildtsauce kan være rigtig lækker. Desuden skal de ikke have mere end 25 minutter for at være rosa stegte.

Prøv også: Grydestegt Fasan

Grydestegt vildand

Grydesegt Gråand med lækker flødesauce

Grydestegt gråand er en lækker opskrift på ægte vildand lavet i gryde.
2 fra 2 stemmer
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Fjerkræ, Hovedret, Vildt
Køkken: Dansk
Forb. tid: 40 minutter
Tilb. tid: 25 minutter
Antal: 4 personer
Forfatter: Søren Willadsen

Ingredienser

Gråand

  • 2 stk. hele gråænder
  • 1 stk. løg
  • 1 stk. persillerod
  • 1 stk. gulerod
  • Olie til stegning
  • 25 smør til stegning
  • dl. hvidvin
  • dl. hønsefond
  • 2 stk. laurbærblade
  • 6 stk. enebær
  • 10 stk. peberkorn
  • 2 kviste timian
  • ¼ piskefløde
  • Salt og peber

Perlespelt med Hokkaido

  • 4 dl. perlespelt
  • 8 dl. hønsefond
  • 2 spsk. smør
  • 1 dl. portvin
  • ¼ – ½ hokkaido

Svampe

  • 200 g. shitakesvampe
  • 150 g. blandede svampe
  • Olie

Sådan gør du

Gråand

  • Rens gråænderne for blodrester og fjer, tør dem grundigt. Drys begge ind og udvendig med salt.
  • Pil løg, og skræl persillerod og gulerod, som skæres i tern.
  • Varm en gryde op ved middelhøj varme og kom lidt olie og dernæst smørret.
  • Brun begge gråænder på alle sider, hvilket kan tage 5 – 10 minutter.
  • Tilsæt urterne som sauterer med i 5 minutter mens der røres rundt i gryden.
  • Hæld hvidvinen ved, og lad det koge op inden hønsefonden hældes i gryden sammen med krydderurter.
  • Skrud ned for varmen og læg på gryden.
  • Lad gråænderne simre i 25 minutter for rosa, hvorefter de tages op. Skær lårene af som kommes i gryden igen i 15 minutter. Hold resten lun.
  • Når lårene er færdige tages de op og holdes lune, og brystkødet skæres af skroget.
  • Hæld væden gennem en sigte i en anden gryde og smag til med piskefløde, salt og peber.
  • Jævn eventuelt saucen med en maizena blanding.

Perlespelt med hokkaido

  • Skyl perlespelten og kog den efter anvisningen på pakken eller posen i vand.
  • I mellem tiden skylles hokkaidoen som deles i to. Fjern kernerne med en ske.
  • Afhængig af størrelsen skæres ¼ eller ½ i mindre tern.
  • Ternene steges møre på en middelvarm pande i olivenolie i omkring 10 – 15 minutter, mens de vendes.
  • Smag til med salt og peber.
  • Når perlespelten er kogt mør, tilsættes portvinen som damper af over svag varme.
  • Tilsæt smørret som røres rundt og dernæst hokkaidotern.
  • Smag til med salt og peber.

Svampe

  • Rens svampene for jord og andet og skær dem eventuelt i halve.
  • Mens lårene simrer varmes en pande op til høj varme, hvor der kommes lidt olie på.
  • Steg svampene i omkring 5 – 10 minutter indtil de er brunet af. Sæt dem dernæst til side.

Noter

Server gråanden med perlespelt hokkaido og de stegte svampe til. Har du syltede kirsebær er disse rigtig gode til anden.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

Tips til Opskriften

  • Beregn en halv gråand eller vildand per person.
  • Du kan godt tilsætte bacontern sammen med urterne for denne smag.
  • Perlespelt med svampe er gode at bruge over flere dage.
  • I stedet for fløde kan man bruge madlavningsfløde med lavere fedt procent.

Opskrift på gråand

Tilbehør til gråand

I denne opskrift har jeg valgt at lave perlespelt med hokkaido tern i. Sammensætningen synes jeg er utrolig lækker sammen med vildand og lignende fjerkræ. Du kan godt udelade hokkaidoen men jeg synes det er en skam. Til retten serverede jeg Syltede Kirsebær, der har en sød syrlig smag, og går rigtig godt til saucen.

Fersk gråand vildand

Husk at plukke eventuelle fjer af den og skyl den indvendig. Når den er tørret saltes den grundigt udvendig og indvendig.

Grydestegt vildand

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

0 kommentarer

2 from 2 votes (2 ratings without comment)

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Gastromad Logo

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.


Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!