Lammeculotte er en nem og hurtig måde, at tilberede lam på. Jeg marinerer som regel lammeculotter, da jeg ikke synes, at de er lidt tamme i smagen.
Derfor er det også den del af lammet, der sagtens kan serveres for dem med lammeforskrækkelse, eller tror at lam smager af uld!
Lammeculotte er som regel ret mørt og lækkert, og som jeg nævnte er det ret hurtigt, at tilberede, hvilket er ca. 25 minutter i ovnen eller på grillen. Lammeudskæringen er utrolig dejlig mørt og med masser af smag. En culotte af lammekød vil være nok til to personer, som kan købes i de fleste supermarkeder eller hos din slagter. I dag er der ligeledes flere mindre lamme producenter rundt om, som har en gårdbutik med slag af lammekød.
Andre lamme retter: Kåldolmer med Lammekød // Langtidsstegt Lammekølle
Lammeculotte i safran
Ingredienser
Marineret Lammeculotte
- 2 lammeculotter
- 1 nip safran
- Saften fra 1 citron
- 1½ spsk. frisk hakket rosmarin
- 4 fed knuste hvidløg
- 6 spsk. olivenolie
- 1 tsk. flagesalt
Tomatsauce
- 1 ds. gode flåede tomater
- 1 dl. hvidvin
- 2 spsk. balsamico eddie
- 1 fed fint hakket hvidløg
- 1 fint hakket skalotteløg
- 2 tsk. tørret oregano
- 1 tsk. tørret timian
- Olivenolie
- Salt og peber
Bulgur salat
- 2 dl. Bulgur
- 4 dl. vand
- Cherrytomater på stilk
- 1½ dl. butterbeans
- 1½ dl. Kæmpebønner
- 1 bakke rucola
- 150 g fetaost
Udstyr
Sådan gør du
Marineret Lammeculotte
- Soigner lammeculotterne for væv og evt. fedt på undersiden. Rids fedtet på oversiden.
- Kogt ½ dl. Vand op og tilsæt safranen. Lad det stå i et par minutter.
- Bland de øvrige ingredienser fra med safranvæden, og masser det ind i lammeculotten.
- Lad den marinerer i mindst 3 timer, men den bliver endnu bedre ved, at lade den stå natten over.
- Når lammeculotten er marineret kan den enten tilberedes på grillen eller på panden og dernæst i ovnen.
- Ved grill grilles den først direkte (dvs. direkte over gløderne eller brænder) så den brunes.
- Grill den færdig ved indirekte (dvs. ikke over gløder eller brænder) i ca. 20 – 25 minutter for rosa.
- Ved pande og ovn brunes den først på alle sider på en pande. Tilbered den færdig i ovnen ved 180 grader i ca. 25 grader.
- Kernetemperaturen skal både ved grill og ovn ved rosa være på 56 grader.
- Tag den af grillen/ud af ovnen og lad den hvile under et klæde i 10 minutter inden den skæres i skiver af 1 cm.
- Skær hvidløgene midtover. Smør skæresiden med lidt olie og drys dem med salt.
- Grill hvidløgene med skærefladen ned af direkte eller steg dem på en pande, hvorefter de kommes i ovnen i 25 minutter.
- Når skærefladen har fået lidt farve vendes de og kommes ved grill på den indirekte side mens lammet færdigstedet.
Tomatsauce
- Kom lidt olie i en gryde ved svag middelvarme. Tilsæt hvidløg og løg som sauteres indtil de er glasklare.
- Skru op for varmen til over middel. Hæld hvidvinen i, lad det stå i 1 minut.
- Tilsæt balsamico, de flåede tomater og krydderier.
- Lad det simre i 1 – 2 timer.
- Smag til med salt og peber.
Bulgur salat
- Kog bulguren i vandet i ca. 20 minutter eller som anvist på pakken.
- Bland de kogte bulgur med bønnerne og rucolaen.
- Hak fetaosten som drysses over salaten.
Noter
Impulsivt valgte jeg, at lave en marinade med safran til lammeculotten. Både for, at tilføre kødet denne skønne safran smag som kommer til, at minde om en middelhavsagtig lammeret, og give overfladen denne gyldne farve fra safranen. Husk at der ikke skal bruges de store mængder af safran i en marinade.
Men hvad skulle jeg dog servere til?
Nu havde jeg valgt en smag af middelhavet skulle tilbehøret passe til det.
Jeg valgte derfor, at lave en bulgursalat med store bønner, rucola og fetaost i til lammeculotte. Nu da grillen var tændt grillede jeg ligeledes et helt overskåret hvidløg, som får en skøn sødlig smager der passer perfekt til lam.
Nærmest et miks af smage fra Italien, Grækenland og Nord Afrika. Dertil en tomatsauce som havde fået lov, at små simrer i et par timer for, at trække så meget smag ud som muligt.
Denne kombination faldt i rigtig god jord hos vores gæster, så retten må derfor være lidt af et hit.
Hvidløgene kan tilberedes på grillen eller i ovnen sammen med lammeculotterne.
super god opskrift – serverede safran lammet med hviløg, brød og ratatouille – det blev også super godt.. 😉
Hej Lucia
Så godt at læse den blev god. Tak for 5 stjerner :-).
Bedste hilsner
Søren