Jeg har længe haft lyst til, at lave kåldolmer med lammekød i til bloggen, da de smager forrygende. Smagen af de knasende savoy blade og lammefarsen passer så godt til hinanden, at man skulle tro de begge var sat i verden til denne ret. Jeg har til denne opskrift valgt, at lave en rosmarinsauce på hvidvin, som med en let syre og smag af rosmarin passer fint til kåldolmerne. Jeg er sikker på, at når man smager disse kåldolmere vil man ikke tænke på, at de er lavet med hakket lammekød, men med svinefars eller oksekødfars. Dog giver lammekødet noget specielt til denne mormor ret, som jeg synes passer rigtig godt til kålen.
Savoykål er en af mange rigtig smagfulde kål, som starter med, at være i sæson omkring slut august eller begyndelsen af september. Dens blade er rigtig gode til, at pakke andre ting ind i dem. Hele savoy kålen kan også bruges som andre kål ved, at snitte dem fint.
De er nogle af de bedste kål når det handler om at lave kåldolmer som her med lammekød. De er samtidig så almindelige at de kan købes året rundt. Lammefars er ikke svært at få handlet til, da flere større supermarkeder har det. Ellers kan du spørge hos din slagter.
Prøv også disse retter med lam: Øl Braiserede Lammenakker // Græsk farsbrød
Kåldolmere med lammekød
Ingredienser
Kåldolmere
- 1 savoykål spidskål eller lignende kålsorter
- 500 g lammefars
- 1 tsk. friskhakket rosmarin
- 1 tsk. friskhakket timian
- 1 tsk. spidskommen
- 1 æg
- ½ dl. vand
- ½ dl. rugmel
- 2 fint hakkede skalotteløg
- 1 fint fed hvidløg
- Ca. 50 g Vesterhavsost
- Hønsefond
- 2 Laurbærblade
- 5 hele peberkorn
- Salt og peber
Rosmarinsauce
- 2 dl. hvidvin
- 4 dl. hønsefond
- 2 kviste rosmarin
- 1 finthakket skalotteløg
- Smør
Sådan gør du
Kåldolmere
- Rør lammefarsen sammen med rosmarin, timian, spidskommen, æg, vand, rugmel, skalotteløg, hvidløg og salt og peber. Tilsæt evt. mere rugmel eller vand hvis nødvendigt. Lad farsen hvile i 30 minutter inden de formes til lille håndfuld rund bøf.
- Bræk bladene af savoykålen, og sørg for, at de er hele.
- Blancher savoykål bladene i kogende saltet vand i ca. 3 – 5 minutter.
- Læg dem dernæst i isvand for, at stoppe kogeprocessen, hvorved bladene forbliver grønne.
- Dup bladene nogenlunde tørre i et viskestykke, og skær det nederste af stokken væk.
- Skær vesterhavsosten i tern af ca. 1½ x 1½ cm.
- Form en rund bøf af kødet og læg et stykke vesterhavsost i midten af bøffen.
- Placer bøffen på et kålblad, fold det om bøffen og bind det sammen med noget madsnor.
- Kog kåldolmerne ved svag i 15 minutter i halvt vand og hønsefond sammen med laurbærblade og hele peberkorn og salt. Hønsefondet kan udelades.
Rosmarinsauce
- Hæld hvidvine og det fint hakkede skalotteløg i en gryde, som reduceres (koges ned) til det 1/3.
- Tilsæt dernæst hønsefonden og rosmarinstilken og reducer det til 1/3.
- Si saucen og tilsæt smørklatter mens der piskes og saucen er en anelse tyknet.
- Smag til med salt og peber.
Noter
Bræk bladene af savoykålen og damp i det par minutter.
Når først savoykål bladene er dampet er de nemme at folde rundt om lammefarsen. Form lammefarsen til små bøffer, som placeres på de dampede savoy blade, og pakkes ind. Jeg bruger en kødsnor til at holde bladet fast når de sammen med farsen dampes i gryden.
Server kåldolmerne med f.eks. kogt perlespelt til, hvilket jeg synes passer utrolig godt. Men du kan også servere græske kartofler til.
0 kommentarer