Moules Marinières
Moules Marinières er en vidunderlig ret, som er fantastisk nem at tilberede, der i virkeligheden er dampede blåsmuslinger, som ikke koster en formue. Ved mange fiskehandlere kan du få et net friske blåmuslinger på ca. 750 – 1000 gr. til ca. 45 -55 kr. Selvfølgelig afhængig af, hvor i landet du bor.
Diverse supermarkeder har ind i mellem tilbud på 1,5 kg til ca. 45 kr.
Retten stammer oprindelig fra Frankrig eller Belgien, afhængig af hvem du spørger. I Belgien og steder i Frankrig er det tradition for, at serverer en stor skål dampede blåmuslinger med de bedste Hjemmelavede pommes frites og en ægte Mayonaise til.
Når man serverer pommes frites til dampede blåmuslinger hedder retten Moules Frites.
Jeg er meget begejstret for nedenstående opskrift, som er baseret på den traditionelle. Denne gang valgte jeg yderligeret, at toppe den med nyplukkede Strandportulak, som jeg kort forinden blancherede ultra kort.

Moules Marinières
Ingredienser
- 1 -1½ kg. friske blåmuslinger
- 1 fint hakket skalotteløg
- 1 - 2 fint hakket fed hvidløg
- 1 Fint hakket gulerod
- 1 dl. hvidvin
- 1 garni frisk timian
- Olivenolie
Sådan gør du
- Først skylles alle blåmuslingerne grundigt og evt. skæg fjernes, det som sidder i kanten af muslingerne. De muslinger som ikke er lukket bankes let på en kant eller noget hårdt. Såfremt de ikke lukker sig kasseres de, da de er døde og uspiselige.
- Vend grøntsagerne kort i olien, de må ikke tage farve.
- Kom hvidvinen i, når den koger kommes muslinger og timian i. Nu skal der låg på og lad muslingerne dampe i 5 minutter.
- Ryst gryden lidt inden de serveres i dybe skåle.
- Drys den hakkede persille over eller over muslingerne og server med godt brød til.
Noter
Godt brød, eller pommes frites og hjemmelavet mayonnaise.
Som et alternativ kan du i stedet for hvidvin bruge en bitter øl, som jeg brugt i denne opskrift, Øldampede Blåmuslinger. Den må gerne være af typen Pale Ale, Weissbier el.lign. Du kan ligeledes bruge flere forskellige grøntsager og afslutte retten med fløde og montering af smør, så du får en mere suppe lignende væde. Eller du kan erstatte blåmuslinger med hjertemuslinger.