og
Opskrift på hjemmelavet vaniljeis

Hjemmelavet vaniljeis er utrolig nem, at lave, og den er nu altid meget bedre og lækre end den købte. Man får desuden en vaniljeis med sin egen skønne smag.

Når man laver ens egen skønne flødeis med forskellige smagsnuancer, eller bare som en god gammeldags vaniljeis er man sikker på, at isen er med ægte fløde. Brug eventuelt de bær man gerne vil have i som smagsgiver.

Sådan laves vaniljeis

Har man en ismaskine kan man starte fryseprocessen i den, eller bare komme vaniljeis massen i en beholder eksempelvis en rugbrødsform eller plastikform, som sættes i fryseren i 3 til 4 timer.
Når man fryser den uden at bruge en ismaskine bør man huske at røre i vaniljeisen omkring hver halve time for at der ikke dannes iskrystaller på overfladen af isen.

Derefter har man med garanti har den lækreste og bedste vaniljeis, der får fuglene til at synge og børnene til at bede om mere.

Lader man isen fryse i flere døgn er det en god ide at tage den op og stille den i køleskabet ca. 30 – 60 minutter inden den skal serveres.

Jeg har i denne version valgt at tilsætte havtorn til parfait massen, da det giver en dejlig blød syre til isen. Isen får desuden en let appelsinagtig smag af havtornene.

Prøv disse desserter: Cremet ChokoladeIs // Italiensk Tiramisu // Havtorn Sorbet

Flødeis med bær

Vaniljeis

Når man laver ens egen flødeis med forskellige smagsnuancer eller bare som en god gammeldaws´ vaniljeis er man sikker på, at isen er med ægte fløde og evt. de bær man gerne vil have i som smagsgiver.
3.71 fra 24 stemmer
Udskriv Pin Bedøm
Køkken: Dansk/Fransk
Forb. tid: 25 minutter
Tilb. tid: 20 minutter
Samlet tid: 45 minutter
Antal: 4 personer
Forfatter: Søren Willadsen

Ingredienser

  • 5 dl. piskefløde
  • 3 dl. sødmælk
  • 6 pasteuriserede æggeblommer
  • 200 g. sukker
  • 1 god vaniljestang f.eks. madagaskar
  • 2 dl. havtorn eller jordbær, hindbær eller andre bær (kan udelades)

Sådan gør du

  • Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud som blandes med lidt sukker.
  • Hæld fløde og mælk i en gryde sammen med den flækkede vaniljestang (uden korn) og havtorn, som varmes op til lige under kogepunktet. Hæld det dernæst gennem et dørslag.
  • Kom sukker, vaniljekorn og æggeblommer i en skål, som piskes til en luftig æggesnaps.
  • Hæld den varme flødemasse i æggeblandingen, hvor det er starten er en tynd stråle mens der piskes i æggeblandingen. Hæld dernæst mere i af gangen.
  • Hæld massen tilbage i en gryde, som varmes op til 82 grader ved lav varme. DET MÅ IKKE KOGE. Indtil massen er cremet og kan dække bagsiden af en ske.
  • Lad det køle ned og hæld det enten på en ismaskine eller i en form, som sættes i fryseren i ca. 3 – 4 timer før den er indfrosset.
  • Tag isen op af fryseren ca. 30 – 60 minutter og stil den i køleskabet inden servering.

Noter

Opskriften er en grundopskrift til vaniljeis, hvor jeg har tilsat havtorn for, at give isen lidt syre. Man kan sagtens tilføje de bær man selv har lyst til som f.eks. jordbær, hindbær eller andre.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

Man kan også eksperimentere med andre ingredienser og eksempelvis erstatte vanilje med kardemomme eller kanel eller andre krydderier til sin vaniljeis.
Der kan ligeledes tilsættes hele eller optøede bær som giver isen en lækker smag.

Jeg tør godt garantere at sammen med børnene bliver hjemmelavet vaniljeis et sommer hit på køkkenfronten. Især hvis de får lov at være med til at tilberede den.

Holdbarhed på hjemmelavet is

En hjemmelavet vaniljeis eller parfait is kan holde sig i omkring 2 – 4 måneder i fryseren. Jo mere fløde man har brugt jo længere tid er min erfaring den holder.

Fremgangsmåde på vaniljeis i billeder:

Flødeis med bær

Når det er sæson for bær har jeg serveret søde skønne danske jordbær til vaniljeisen.

Vaniljekorn til vaniljeis

Skrab vaniljekornene ud af den flækkede vaniljestang, og brug noget sukker til at skille kornene fra hinanden.

Pisket æggemasse til is

Pisk æg, sukker og vanilje til en tyk og luftig æggesnaps. Hæld dernæst lidt af den opvarmede fløde i æggene så de vænner sig til varmen. Til sidst hældes æggesnapsen sammen med den varme fløde mens der piskes.

Sæt det dernæst i køleskabet for at køle helt ned inden det hældes på en ismaskine.

Hjemmelavet vaniljeis

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

6 Kommentarer

  1. Christian

    Er du gal nogle lækre billeder du får lavet!

    Der er ingen grund til ikke at lave sin is selv, når det ikke er sværere.

    Jeg er fan

    Svar
    • Søren

      Hej Christian
      Jeg takker mange gange :-). Og ikke nogen undskyldning for ikke selv, at lave sin egen is.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  2. Kathrine

    Hej, det lyder lækker!
    Kan man varme det op og stille i køleskabet til dagen efter, hvor det hældes på ismaskine? ?

    Svar
    • Søren

      Hej Kathrine
      Du kan sagtens stille den på køl dagen inden, og først køre den på ismaskinen samme dag den serveres.
      Rigtig godt nytår.
      Søren

      Svar
  3. Gitte

    Der mangler et ord… Hvad hældes i gryden sammen med fløde og mælk? Og et spørgsmål… Hvis nu man står med upasteuriserede æg fra egne høns… Kan de så bruges uden risiko for salmonella, når nu det hele opvarmes?

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Gitte
      Der skulle stå:
      Hæld fløde og mælk i en gryde sammen med den flækkede vaniljestang (uden korn). Får jeg lige rettet.
      Det burde være risikofrit, når det hele opvarmes. Jeg bruger selv kun friske æg til denne slags opskrifter.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
3.71 from 24 votes (24 ratings without comment)

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Gastromad Logo

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.


Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!