og

Filetering af pighvar

af | 22. jan 2012 | Fisk og Skaldyr, Teknik

Pighvar er en af mine absolut yndlingsfisk. Den har en super skøn smag og kan tilberedes på mange forskellige måder uden den mister fastheden i kødet. Køb evt. en hel og fileter den selv, hvilket ikke er så svært igen. Brug benene til fiskefond.

Start med at rense fisken under rindende vand for rester af indvolde og gælder. Brug en skarp og bøjelig kniv.

Hel frisk pighvar

Skær et snit ned ved rygbenet på pighvaren

Skær et snit ned langs rygbenet på pighvaren.

Skær rundt om pighvarens finner og rundt om hovedet

Dernæst skæres rundt langs finnerne og neden om hovedet, så man får en filet.

Skær ned mellem filet og ben fra midten ud mod finnerne på pighvaren

Skær ned mellem filet og ben fra midten ud mod finnerne på pighvaren.

Gør nu det samme på pighvarens underside

Løft fileten når der skæres.Gør det samme på den anden side og undersiden af pighvaren.

Skær kødet fra skindet på pighvar fileten

Skindet fjernes ved, at hold fast i spidsen af fileten. Sørg for, at kniven skråner ned mod skindet og skær mens man holder fast i skindet.

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

5 Kommentarer

  1. Elsebeth

    Ja, pighvar er en meget dejlig fisk. Det er dens søster (eller hvad nu hun er) slethvaren nu også, og så er den meget billigere. De forholder sig til hinanden som rødspætte og skrubbe. Skal jeg have fisken stegt, køber jeg altid skrubbe, og rødspætte, hvis den skal dampes.

    Svar
  2. Søren

    Hej Elsebeth
    Tak for tippet ang. slethvar, hvilket jeg da absolut skal have afprøvet.
    /Søren

    Svar
  3. Elsebeth

    Filetering af fladfisk kan gøre mange nervøse. Øvelse gør mester! Jeg blev som ung husmor meget fortrolig med processen, fordi jeg ofte øvede mig på rødspætter til mine små børns babymos (halve fileter pakket i stanniol og i fryseren – så er det bare at smide en pakke i vandet til kartoflerne) og senere, da de hver fik to fileter og vi andre en hel fisk. Det var dog en stor dag for dem, da de også fik serveret en hel fisk på en tallerken for sig, for så lærte jeg dem, hvordan man godbid for godbid undgår fiskeben. Det har jeg forøvrigt også lært mine nevøer og niecer, hvilket gjorde dem meget stolte. Kød fra en hel rødspætte smager meget bedre end fra en filet, som vi kun får til en frokost.

    Svar
  4. Søren

    Fiskeben er desværre en skræk for mange. Jeg er selv opvokset med masser af fisk med ben i.

    Svar
  5. Elsebeth

    Ja, og der er hornfisken en djævel, selv om den har grønne ben; mine børn var gamle, før de kunne håndtere sådan én.

    Svar

Trackbacks/Pingbacks

  1. Kuller med hjemmerørt remoulade | GASTROmad - [...] Filetering af pighvar. [...]

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Gastromad Logo

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.


Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!