Filetering af pighvar

af | 22. jan 2012 | Fisk og Skaldyr, Teknik

Pighvar er en af mine absolut yndlingsfisk. Den har en super skøn smag og kan tilberedes på mange forskellige måder uden den mister fastheden i kødet. Køb evt. en hel og fileter den selv, hvilket ikke er så svært igen. Brug benene til fiskefond.

Start med at rense fisken under rindende vand for rester af indvolde og gælder. Brug en skarp og bøjelig kniv.

Pighvar

Skær ned langs ryggen af pighvaren og rundt langs finnerne og neden om hovedet, så man får en filet.

Filetering af pighvar

Skær ned mellem filet og ben fra midten ud mod finnerne.

Løft fileten når der skæres.Gør det samme på den anden side og undersiden af pighvaren.

Skindet fjernes ved, at hold fast i spidsen af fileten. Sørg for, at kniven skråner ned mod skindet og skær mens man holder fast i skindet.

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

5 Kommentarer

 1. Elsebeth

  Ja, pighvar er en meget dejlig fisk. Det er dens søster (eller hvad nu hun er) slethvaren nu også, og så er den meget billigere. De forholder sig til hinanden som rødspætte og skrubbe. Skal jeg have fisken stegt, køber jeg altid skrubbe, og rødspætte, hvis den skal dampes.

  Svar
 2. Søren

  Hej Elsebeth
  Tak for tippet ang. slethvar, hvilket jeg da absolut skal have afprøvet.
  /Søren

  Svar
 3. Elsebeth

  Filetering af fladfisk kan gøre mange nervøse. Øvelse gør mester! Jeg blev som ung husmor meget fortrolig med processen, fordi jeg ofte øvede mig på rødspætter til mine små børns babymos (halve fileter pakket i stanniol og i fryseren – så er det bare at smide en pakke i vandet til kartoflerne) og senere, da de hver fik to fileter og vi andre en hel fisk. Det var dog en stor dag for dem, da de også fik serveret en hel fisk på en tallerken for sig, for så lærte jeg dem, hvordan man godbid for godbid undgår fiskeben. Det har jeg forøvrigt også lært mine nevøer og niecer, hvilket gjorde dem meget stolte. Kød fra en hel rødspætte smager meget bedre end fra en filet, som vi kun får til en frokost.

  Svar
 4. Søren

  Fiskeben er desværre en skræk for mange. Jeg er selv opvokset med masser af fisk med ben i.

  Svar
 5. Elsebeth

  Ja, og der er hornfisken en djævel, selv om den har grønne ben; mine børn var gamle, før de kunne håndtere sådan én.

  Svar

Trackbacks/Pingbacks

 1. Kuller med hjemmerørt remoulade | GASTROmad - [...] Filetering af pighvar. [...]

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Gastromad Logo

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.

Når du er tilmeldt mit nyhedsbrev deltager du fire gange om året i lodtrækningen om et gavekort på kr. 500 til Kødriget.dk, som tilbyder kvalitetskød. Vinderen får direkte besked.

Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!