Hvem holder ikke af en gammeldags grydestegt kylling, som hjemme ved mor? I min farmors Frøken Jensen Kogebog med Syltning fra 1930 starter opskriften med, “Kyllingen pilles, svides, udtages, afvaskes, og den yderste spids af brystbenet knækkes af for at give kyllingen en smukkere form”.
Ingredienser:
- 1 kylling.
- 1 stor portion persille.
- Smør.
- Fløde eller mælk eller bare vand.
- Brug evt. maizena til jævning, eller mel.
- Kulør.
- Salt og Peber.
Fremgangsmåde:
Rens og vask kyllingen. Bind lår og vinger sammen. Salt den godt indvendig og udvendig. Hak persillen og kom den ind i kyllingen. Brun kyllingen på alle sider ved middel varme. Hæld vand i gryden ca. 1/3 op til kyllingens kant. Lad den simre i ca. 45 – 55 minutter afhængig af størrelsen. Vend den ca. hvert kvarter, så alle sider får en tur i fonden.
Når kyllingen tages op sies fonden, som skal bruges til en ultimative sovs. Kom en pænt skat fløde i fonden, som får lov at simre i 5 minutter. Jævn fonden med enten maizena eller meljævning til den får den tykkelse, der ønskes. Hak evt. persillen fra kyllingen eller noget frisk, som kommes i sovsen for yderligere smag. Husk, at komme et par dråber kulør i til sidst. Sovsen skal have et brunligt skær. Skær derefter kyllingen i ud passende stykker af lår, vinger og bryst, og server den sammen med kogte kartofler, masser af sovs og evt. lidt syrligt, hjemmelavede agurkesalat.
0 kommentarer