Lammefilet og lammekød er noget af det lækreste og møreste man kan tilberede.
Jeg oplever at danske lam smager utrolig godt og man kan fremfor lammekøllen godt bruge andet af lammets lækre kød som eksempelvis en vanvittig mør lammefilet, der samtidig er meget nem at tilberede.
Sammen med enten grillede eller stegte grøntsager får man en meget enkelt og utrolig lækker ret, da lammekødet på en filet smager virkelig godt. Retten er en perfekt forår- eller sommerret da både de nye grøntsager har masser af smag og lammekødet er mere frisk.
Jeg har i denne version valgt, at marinere lammefileten med lidt hjemmelavet ramsløgspesto, som giver den noget ekstra smag.
Har man ikke noget ramsløgspesto eller andre former for pesto kan man sagtens bruge en købt pesto.
Sørg eventuelt for, at blande pestoen op med lidt olivenolie så den ikke er alt for tyk i konsistensen.
Tilbehør til lammefilet
Udover lammefilet serverede jeg nye grøntsager til som squash, peberfrugter og store sprøde hvide asparges, som først blev smurt med en marinade og derefter blev grillet let.
En utrolig enkelt og nem måde, at tilberede sine grøntsager på, som samtidig smager vanvittig godt.
Når man alligevel har lidt Ramsløgspesto kan man komme lidt af det over grøntsager, når de serveres.
Jeg havde noget godt madbrød, som ligeledes serverede til.
Prøv disse lamme opskrifter: Lammekrone med Crust // Braiseret Lammenakke // Grillet Lammekølle
Lammefilet Grillet med grøntsager
Ingredienser
- 2 lammefilet
- 4 spsk. ramsløgspesto eller anden pesto
- Salt og peber
- ½ dl. olivenolie
- ½ citron
- 1 tsk. frisk hakket rosmarin
- Salt
- 2 squash
- 2 røde peberfrugter
- 2 gule peberfrugter
- 8 hvide asparges kan erstattes med grønne
- Syltet rødløg
- 2 tsk. sumak krydderi kan købes i etniske butikker eller på nettet
- Havsalt
Udstyr
Sådan gør du
- Soigner lammefileten for eventuelle sener.
- Såfremt den har en god fedtoverflade skæres en harlekin mønster, dvs. skær først fedtsiden på skrå den ene vej og dernæst den anden vej. OBS at der IKKE skæres ned i selve kødet men kun fedtet.
- Drys kødet på begge sider med salt og peber, og smør det dernæst med ramsløgspesto eller en anden pesto.
- Stil kødet på køl i et par timer. HUSK at tage kødet ud af køleskabet 1 time inden tilberedning.
- Skræl de hvide asparges fra hovedet og ned. Skær dernæst enderne af omkring 2 cm fra roden (bruger man grønne asparges skal de ikke skrælles, men enden knækkes af).
- Bland olivenolie, saften fra ½ citron og rosmarin i en morter eller minihakker. Kør det til en dressing. Smag til med salt.
- Skyl squash og peberfrugter.
- Skær squashene på langs så de har en tykkelse på omkring 1½ cm, ikke tyndere.
- Skær stokken af peberfrugterne og ryst de sidste frø ud. Del hver peberfrugt.
- Smør squash og peberfrugter med rosmarin dressingen.
- Man kan enten tilberede grøntsagerne og lammefileterne på en grill eller pande og dernæst ovn.
- Steg eller grill peberfrugterne først med skindsiden ned indtil de får farve. Dernæst lægges de på indirekte, eller i ovnen.
- Steg squashene på begge sider, hvor man på grillen ser det ved at de både får grillmærker og falder lidt sammen. Sæt også dem til side ved indirekte varme.
- Lammefileterne steges eller grilles først med fedtsiden ned af indtil den er sprød.
- Dernæst sættes de enten i ovnen ved 180 grader eller ved indirekte varme på grillen ved 180 grader i omkring 10 – 15 minutter eller deres kernetemperatur er omkring 60 grader.
- Tag dem ud eller af varmen og lad dem hvile i 5 minutter hvorefter de skæres i skiver.
- Når lammefileterne hviler grilles eller steges de hvide asparges i omkring 6 – 8 minutter mens de vendes.
- Skær squash skiverne på langs af omkring 1½ cm i tykkelsen og dernæst på skrå i skiver af omkring 4 cm.
- Det samme gøres med peberfrugterne.
- De hvide asparges skæres ligeledes på skrå af omkring 4 cm.
Anretning
- Placer squash, peberfrugter og asparges i et fad og kom syltede rødløg på.
- Drys dem med lidt af marinaden og sumak og havsalt.
Noter
En af de kødsorter jeg nærmest altid har elsket er lammekød, især fra danske lam da de danske lam oftest opdrættes i den danske natur, hvor de spiser af de vilde urter fra naturen. Om det kan smages i selve kødet som lammefilet må være usagt, men måske kan det have en betydning for kødets kvalitet.
Her i mit område ved Vadehavet findes flere lammeproducenter som har stor succes i både området og lige så meget i København, hvor en af dem leverer hele lam hver uge.
På trods af de danske lammeproducenter kan jeg ikke mig fri for, at ikke at købe lam fra New Zealand, Chile eller Irland. Lammene fra New Zealand synes jeg med årene er blevet bedre.
Lammefileter er ikke så store og en filet passer til to personer.
Fedt overfladen bliver utrolig lækker sprød, når den steges eller grilles.
0 kommentarer