Opskrift på porchetta af lam
Porchetta er en vidunderlig italiensk ret, som både kan tilberedes på grillen eller i ovnen. Jeg har i denne opskrift på porchetta valgt, at bruge et lammeslag fra Varde Ådal Lam, som producere vestjyske økologiske lam af meget høj kvalitet. Men hvad er porchetta? Det er i virkeligheden en traditionel italiensk rullesteg af svineslag der er fyldt med skønne velduftende grøntsager og krydderurter som f.eks. fennikel, løg, hvidløg, salvie eller rosmarin, der tilberedes i ovnen eller på grillen. Kombinationen af krydderurter og kødet passer utrolig godt sammen, og kan serveres på flere forskellige måder. Ved, at lade skindet være på slaget får man den sprødeste og lækreste rullesteg man kan forestille sig.
Prøv også disse retter: Grillet lammekølle // Lammefilet på Grill
Porchetta af lam
Ingredienser
Porchetta
- 1 lammeslag
- 4 – 6 rosmarinkviste
- 4 basilikumkviste
- 6 timiankviste
- 1 – 2 hakkede skalotteløg
- 3 fed hakket hvidløg
- Skallen fra en økologisk eller usprøjtet citron
- Saften fra ½ citron
- Flagesalt og peber
- Kødsnor
Lage til drypbakke
- 2 dl. hvidvin
- 3 dl. vand
- 2 fed hakket hvidløg
- 1 hakket skalotteløg
- 1 hakket gulerod
- 1 hakket bladselleri
- 1 stjerneanis
Sådan gør du
Porchetta
- Start med, at ridse slaget på fedtsiden i harlekintern, hvorefter det drysses med flagesalt, vend dernæst slaget med kødsiden opad.
- Pil rosmarin, basilikumblade og timian fra kvistene.
- Hak rosmarin og timian, som drysses over slagets kødside. Drys basilikum blade, citronskal, hakket skalotteløg og hvidløg over slagets kødside.
- Hæld saften fra citronen over, og slut af med, at drysse flagesalt og frisk kværnet peber over.
- Rul slaget stramt og bind det med kødsnoren, så porchettaen holdes samlet.
- Tilbered porchettaen ved indirekte varme på grillen, som både kan være gas- eller kulgrill. Sørg dog for, at temperaturen ikke bliver højere end 180 grader. Tilberedes den i ovnen så sæt ovnen til 160 grader, hvor lamme porchettaen ligger på risten med en fad under sig med lagen i.
- Placer drypbakken mellem brænderne eller kullene, og porchettaen over.
- Undervejs hældes væden fra drypbakken over porchettaen hver 20 minut, hvor den samtidig vendes.
- Lad porchettaen grille i ca. 60 – 90 minutter afhængig af dens størrelse eller indtil den kernetemperatur er på 62 grader.
- Såfremt der bruges svinekød skal den have op til 3 – 4 timer og en kernetemperatur på 72 grader.
- Lad den dernæst hvile.
- Såfremt sværene ikke er tilpas sprøde kan man give porchettaen direkte varme mens den vendes jævnligt.
Lage til drypbakke
- Kom alle ingredienser i et fad eller en drypbakke, som placeres under porchettaen.
- Efter tilberedning kan man blende lagen, som kan bruges til den skønneste velsmagende sauce.
Noter
Selv om jeg i opskriften bruger op med ca. 2 af de øvrige ingredienser, da svineslaget er ca. 2 – 3 større end et lammeslag. Stegetiden skal også forlænges, som man kan læse mere om i opskriften. Hvis man er fast læser af bloggen ved man, at jeg holder utrolig meget af lammekød, så det var nærliggende for mig, at porchetta af lam skulle tilberedes af et lammeslag.
Har man lyst til, at bruge eller eksperimenterer med andre krydderurter skal man bare hoppe ud i det. Ved et svineslag vil jeg f.eks. bruge salvie og rosmarin.
Jeg har ved Varde Ådal Lam fået en pose hø med hjem, som skulle bruges til at eksperimentere med, da jeg ønskede at give porchettaen lidt hørøget smag. Jeg forsøgte mig med, at smide lidt hø på kullene og dernæst lukke grillen i. Hvis den skulle have været yderligere røget skulle den have haft en tur mere. Jeg har fravalgt denne del i opskriften.
Porchettaen kan serveres sammen med en italiensk bruger bolle, coleslaw, italiensk inspirerede kartofler, polenta skiver eller hvad man ellers har lyst til. Jeg kan kun anbefale, at gå i gang med sin egen porchetta.
Har lige nydt en lammeporchetta. Den smagte fantastisk og var utrolig nem at lave.
Hej Anette
Lyder så godt, og tak for det :-).
Bedste hilsner
Søren
Rigtig god opskrift. Lammet blev saftigt og meget velsmagende. Citronen giver et frisk pift.
Jeg brugte en masse persille fra haven i stedet for timian.
Blev serveret med kartoffelbåde, ristede svampe, salat og sovs lavet på indholdet af drypbakken.
Mums 😁
Hej Birgitte
Hvor dejligt at læse at porchettaen af lam blev velsmagende. God ide at du brugte persille.
Bedste hilsner
Søren
Kan man lade rulle den og lade den ligge i køleskab natten over
Hej Eydis
Ja det kan du sagtens. Du bør tage den ud af køleskabet 1 – 2 timer før tilbredning, så den ikke er iskold når du griller den.
God fornøjelse.
Bedste hilsner
Søren