Svampestuvning på ristet brød
Svampestuvning af f.eks. kantareller, bøgehat, østershatte eller hvad du ellers kan finde i enten naturen eller handlen er en skøn ret, især ovenpå et stykke ristet brød. Jeg har til denne version brugt østershatte, som er købt i et lokalt supermarked.
Jeg kan fra barnsben huske retten med ristede svampe vendt i fløde ovenpå et stykke franskbrød. Da jeg for nylig stod i et lokalt supermarked og skulle handle ind til weekenden dukkede tankerne om retten op, da jeg stod med en portion østershatte i hånden. På vej hjem i bilen gik tankerne på, hvad østershattene skulle have selskab af. Jeg havde en god gorgonzola i køleskabet, hvilket måtte være et af ingredienserne sammen med lidt fløde, skalotteløg, hvidløg, hvidvin, timian og tranebær. Tranebærerne vil jeg dog en anden gang udelade, da de gav for meget sødme efter min smag.
Retten kan serveres som forret eller en natmad.
Ingredienser 2 personer:
- 250 g østershatte
- 1 – 2 skalotteløg
- 1 stort fed hvidløg
- 1 – 2 spsk. gorgonzola
- ½ tsk. frisk hakket timian, alternativt tørret
- ½ dl. hvidvin
- 1 dl. fløde
- 2 skiver daggammelt brød
Fremgangsmåde:
Rens svampene for jord med en pensel, undlad at skylde dem under vand. Skær østershattene i passene stykker, evt. del dem på midten. Hak skalotteløget og hvidløgsfedet fint.
Rist brødene.
Sauter svampene i smør til de får farve og bliver lidt sprøde. Tilsæt løg og hvidløg i et par minutter, hvorefter hvidvinen hældes på panden. Lad alkoholen fordampe i et minuts tid. Tilsæt gorgonzola og fløde og timian. Skru ned for varmen og lad det simre i 5 minutter. Smag til med salt og peber.
Kom svampestuvningen på brødene og server med en god hvidvin til, f.eks. riesling.