og

Test af 10 rødvine til julen

af | 13. dec 2019 | Anmeldelser, Vin og Spiritus

REKLAME

Hvilken vin skal du drikke juleaften? Eller søger du stadig efter den rette julevin?

Du kan igen få inspiration hos mig om forskellige vine, der kan komme på julebordet.
Jeg har nået at teste 10 forskellige rødvine fra Gallovini.dk, hvor 8 af dem er italienske, 1 fra USA og 1 fra Spanien.
Spændet er meget bredt, hvilket gør det utrolig interessant og samtidig er der en enkelt genganger blandt vinene som jeg tidligere har anmeldt af en anden årgang.
Prisen på de forskellige vine spænder fra 49 kr. til 249, hvilket jeg tænker betyder at langt de fleste kan være med til, at få en god vin på julebordet.

Hvordan har jeg testet vinene?

Denne gang har jeg smagt dem uden mad, hvilket udelukkende skyldes tidspres. Jeg bruger altid et smage skema, hvor jeg bedømmer vinenes udseende, bouquet (duft), smag, eftersmag og helhedsindtryk.
Jeg giver dem herefter stjerner fra 1 til 6, som er min vurderingsskala.

Vinanmeldelse af ti forskellige rødvine

Wildfoot – Negroamaro Zinfandel Winemaker’s Selection, Italien Puglia, Negroamaro & Zinfandel, 2017, 14%.
49,- ved køb af 6 flasker.

Udseendet i glasset er en klar mørkerød farve. Duften er af let syrlig bær, lidt vanilje og let fadlagring.
Smagen er tør og kraftig af brombær og halvmodne kirsebær.
Til prisen er Wildfoot en rimelig Italiensk vin med en kort halvkraftig eftersmag af let fad og modne bær som brombær. Den smager mere af Primitivo druen end Zinfandel druen, hvilket er lidt typisk når Italierne forsøger at efterligne den amerikanske drue. Den bliver ikke for sød pga. dens syrlige bær, hvilket gør den anderledes en ”ægte” zinfandel, hvilket er grunden til at den går gennem nåleøjet i denne vinanmeldelse og desuden prisen.
Bør drikkes inden 2022.
Lagret 6 måneder på små egefade.
4 ud af 6 point.

Wildfoot – Negroamaro Zinfandel Winemaker's Selection

Venturini – Valpolicella Classico Superiore DOC “Campo Masua”, Italien Valpolicella, Corvina, Molinara & Rondinella, 2016, 14%.
99,- ved køb af 6 flasker.

Let uklar rød farve i glasset, og næsen rammes af sødlige lette bær og mandler.
Smagen er blød, let og frugtig af bær som hindbær og brombær.
Den har lette tanniner, som matcher dens lethed.
En klassisk let Italiener med en kort eftersmag af lette sødmefulde bær og en behagelig syre der går hånd i hånd med hinanden, som gør den nem at drikke.
En dejlig behagelig vin fra Valpolicella.
4 ud af 6 point.

Venturini – Valpolicella Classico Superiore DOC

Tagaro – u’Cucci Susumaniello, Italien Puglia, Susumaniello, 2016, 14%
99 ved køb af 6 flasker.

Vinen har en flot dyb kraftig mørkerød farve.
Bouqueten er kraftig, blød og rund af marcipan og en anelse lækker tobak.
Vinen er halvtør og kraftig og samtidig blød
Den har smagsnoter af sensommer søde brombær og krydderier som peber.
U´Gucci er dejlig afbalanceret og elegant rødvin bestående af sødme, fedme og syre, som gør den dejlig behagelig uden at den bliver for voldsom i sit udtryk.
Bør drikkes inden 2023.
Lagret 12 måneder på barriques.
5 ud af 6 point.

Tagaro – u’Cucci Susumaniello

American Bastard, USA Californien, Zinfandel, 2017, 13,5%
99,- ved køb af 6 flasker.

Farven i glasset er let rødlig og halvgennemsigtig.
Næsen rammes af kraftige noter af en kombination af sødmefulde og syrlige skovbær. Den har en anelse fad gemt bag bærerne som komplimenterer bærerne.
Den har en utrolig lækker med smag af kirsebær, jordbær og krydderier som peber.
Eftersmagen er lang og intens uden, at dens sødme overdøver vinens friskhed. En noget anderledes kvalitets Zinfandel man får rigtig meget for pengene. Den har sin egen karakteristik og navnet passer rigtig godt til det som er i glasset.
Jeg har tidligere anmeldt American Bastard´s Pinot Noir, men det er første gang jeg smager deres Zinfandel, hvilket de gør lige så godt som deres Pinot Noir.
6 ud af 6 stjerner.

American Bastard, USA Californien, Zinfandel, 2017

Poggiarellino, Rosso di Montalcino, Italien Toscana, Sangiovese, 2018, 14%.
129,- ved køb af 6 flasker.

Glasset fyldes af rubinrød vin, som har en duft af frugter, marcipan, syre og vintønder.
Vinen er ung og lidt skarp med smagsnoter af krydderier og delvis umodne frugter. Vinen er produceret af det ældre ægtepar Anna og Lodovico Ginotti som ligeledes dyrker oliven på markerne sammen med druerne.
Vinen kan sagtens gemmes i nogle år, så den bliver mere moden og knap så skarp i sit udtryk. Dog er den meget interessant pga. sit umodne udtryk, og jeg tænker at den lige så langsomt udvikler sig til noget meget spændende i flasken.
5 ud af 6 stjerner.

Poggiarellino, Rosso di Montalcino, Italien

Podere Sapaio, Volpolo, Italien Toscana, 70 % Cabernet Sauvignon, 15% Merlot, 15% Petit Verdot, 2017, 14,5%.
139,- ved køb af 6 flasker.

Vinen har en flot og klar kardinal rubinrød farve.
Den har en meget kraftig næse med stor fylde af solbær, gamle vintønder, god tobak og kælder
Yderst kraftig og intens smag med stor fylde og intensitet. Den har en let tør smag af ungdom og søde boisenbær og brombær.
En virkelig interessant økologisk vin, som har en ekstrem lang eftersmag der ikke vil slippe munden. En vin der godt kan tåle ligge på hylden indtil 2028.
Vinen har ligget 14 måneder på barriques fade.
5 ud af 6 stjerner.

Podere Sapaio, Volpolo, Italien Toscana

Venturini Massimino Rosso Verona, Italien Valpolicella, Corvina, Molinara & Rondinella, 2015, 15%.
149,- ved køb af 6 flasker.

Vinen er flot og mørkerød i sit udseende.
Bouqueten er ung og frisk, med noter af kirsbær og rosiner og lette krydderier.
Massimino er meget let med smag af unge kirsebær, mandler uden at man fornemmer, at den faktisk har 15% styrke.
Eftersmagen er intens og halvlang, men uden at den kommer til sin ægte fylde.
Jeg har tidligere anmeldt årgangen 2013, som var mere afbalanceret og fyldig end denne fra 2015. Måske vil et par år på hylden hjælpe.
Drikkes bedst inden 2025.
4 ud af 6 stjerner.

Venturini Massimino Rosso Ve

Poggiarellino – Brunello di Montalcino DOCG, Italien Toscana, Sangiovese, 2014, 14,5%.
249,- ved køb af 6 flasker.

En anelse uklar portvinsfarve i glasset.
Intens bouquet af kirsebær, peber og vinkælder. Man fornemmer med det samme duften af en ægte brunello.
Smagen er behagelig og frugtig brunello med passende tanniner og noter af modne kirsebær.
Den minder om en traditionel brunello, men til prisen er det et røverkøb. Man bør ikke åbne den før om nogen år, da den fortsat vil udvikle sig i flasken. Lige nu er den stadig ung.
Drikkes bedst inden 2039.
24 måneder på botti.
5 ud af 6 stjerner.

Poggiarellino – Brunello di Montalcino DOCG

Fantini – Cinque Autoctoni Edizione 18, Italien Abruzzo, Malvasia Nera, Montepulciano, Negroamaro, Primitivo, Sangiovese, 2016, 14,5%.
149,- ved køb af 6 flasker.

Vinen har en flot og kraftig kardinalrød farve.
Næsen rammes af mørke bær som kirsebær, blommer samt mørk chokolade
Smagen er kraftig, blød og lækker af svesker og mørke bør.
Edizione er i den en meget kraftige ende, men er heldigvis både blød og syreholdig som gør, at den ikke kammer over med sødme.
Den passer godt til det danske mørke vejr, og som modstykke til de lysere og lettere Italienske vine.
Vinen har ligget 13 måneder på egefade og drikkes bedst inden 2028.
5 ud af 6 stjerner.

Fantini – Cinque Autoctoni Edizione 18

Finca Fella – El Maso, Spanien, Castilla La Mancha, Garnacha og Tintorera, 2017, 15,5%.
149,- ved køb af 6 flasker.

Intens mørkerød farve.
Kraftig næse af brombær, svesker, krydderier og kakaobønner og fad
Smagen er dejlig kraftig og helstøbt af en let sødme efterfulgt af en velafbalanceret syre med lette tanniner. Eftersmagen er lang og behagelig.
El Maso er ny på det danske marked, og en spændende kraftig vin til især denne pris.
Vinen er fyldt med intense oplevelser, som med tiden kun bliver bedre. Den kan drikkes nu eller gemmes til ca. 2028.
Malolaktisk fermentering på fransk og amerikansk eg i 12 mdr.
6 ud af 6 stjerner.

Finca Fella – El Maso, Spanien

Hvilken af de 10 vine vil jeg selv sætte på mit julebord?
Jeg har udvalgt fire af de ovenstående vine som jeg vil sætte på mit eget julebord.
Valget er faldet på:

Finca Fella da den både er kraftig og samtidig indeholder tanniner (garvesyre) der gør, at den kraftige duft og smag ikke overdøver julemaden.

Podere Sapaio er mit andet bud på dette års julevin. Selv om den vil have godt af at ligge et par år endnu tænker at den sagtens kan komme på julebordet pga. dens ungdommelige helhedsindtryk og lidt vilde udtryk.

American Bastard er mit tredje bud, da jeg faldt pladask for deres Zinfandel drue. Grunden at den kommer med skyldes at den har en fantastisk udtryk af både let sødme, syre og krydderier, der passer utrolig godt til andestegen eller flæskestegen. Den er i den lettere udgave end de to andre vine.

Poggiarellino – Brunello di Montalcino er det fjerde bud på en julevin. Måske lidt underlig at vælge en Brunello, men den har meget syre og lethed og ligeledes smag af frugter og krydderier, som kan være et godt modstykke til den fede julemad.

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Gastromad Logo

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.


Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!