og

Årets jule portvin af Tawny fra Conceito

af | Anmeldelser, Vin og Spiritus

Conceito Tawny Portvine

Årets jule portvin fra huset Conceito er deres Tawny serie med en alder op til 40 år.

Conceito Vinhos Tawny, som Andrupvin forhandler er en skatkiste af komplekse mesterværker af Tawnys. Jeg har smagt fire forskellige Tawny Port, i alderen fra omkring 7 år, 10 år, 20 år og 40 år. En række portvine der med alderen udvikler sig hen i en sofistikeret sammensætning af dufte og smage.

Vinstokkene til flere af Tawny portvine er beliggende ved Teja Floden i Numão området i Portugal. Jorden er skiferholdig, hvilket giver portvinene mineralitet og finesse. Med moderne ekspertise og knowhow har den nuværende ønolog og producent, Rita Marques, formået at kombinere sine bedsteforældres viden til noget helt specielt og unikt. De første vine blev produceret i 2005, hvor druerne før det blev solgt til andre producenter. Conceito ejer i dag 86 hektar vinmarker fordelt over 5 quintas, områder.

Rita har formået at involvere lokalsamfundet i en økologisk produktion, hvor jordbunden og klimaet har stor betydning for vinenes beskaffenhed.

Tawny er en blandingsportvin af relativt unge portvine, som er fadlagrede. Normalt er disse et sted mellem 7 og 10 år. En Tawny får en brunlig farve, efter de har været på fad. Ægte Tawny, som er blends fra forskellige årgange, kan være i alderen 10 års, 20 års, 30 års og +40 års. En Tawny blandes, og indholdet svarer til de nævnte årgange. For at en flaske kan godkendes af portvinsinstituttet, skal den nævnte årgang smage som den er.

Fremstillingen af Tawny er derfor kompleks ligesom smagen, og jo ældre den er, jo mindre af den første produktion eksistere .

Læs om: Årets portvine fra Conceito

Conceito Tawny

Conceito Fine Tawny Port, Conceito Vinhos, Porto Teja Valley Portugal, blandingsportvin af mere end 20 druesorter som Touriga Franca, Touriga National, Rufete m.fl., 19,5%.

99,95 kr. – v/ 6 stk. 75 kr.

En flot lys rubinrød farvet portvin med en kraftig næse af rosiner, friske kirsebær og let tørhed. Smagen er lækker fyldig af svesker og karamel med en hint af peber, som ligger i munden i den halvlange eftersmag. Server portvinen ved 14 – 16 grader til dessert og hygge. Drikkes inden for 3 år.

4 med pil op ud af 6 stjerner / 89 point.

Conceito Tawny port 10 years

Conceito 10 Years Old Tawny Port, Conceito Vinhos, blandingsportvin af Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinto Cão, Tinta Barroca, 19,5%.

179,95 kr. – v/ 6 stk. 149 kr.

Lettere uklar cognac farvet portvin. Duften er skøn af karamel, caribisk rom, appelsin skal og brændte figner. Munden fyldes af en lækker portvin med smag af behagelig og fyldig tørrede figner og karamel. En moden portvin med en halvlang smag af karamel og rom til slut.

Vinen er et koncept af to generationer, da brødrene José og Luís da Costa Ferreira, producerede den og dernæst lagrede den længe i betonkar. Rita Marques har efterfølgende tappet vinen. Server portvinen kølig til desserter, ost og hygge.

5 ud af 6 stjerner / 94 point.

Conceito Tawny Port 20 years

Conceito 20 Years Old Tawny Port, Conceito Vinhos, blandingsportvin af mere end 20 forskellige Douro druer eksempelvis Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Roriz m.fl., 19,5%.

349 kr. – v/ 6 stk. 325 kr.

En flot ravfarvet portvin med en skøn næse af brændt karamel, caribisk rom, kanel og let ristet fad. En fyldig og blød perfekt balanceret vin med smag af overmodne blommer. Eftersmagen er balanceret lang og fyldig med en tilpas syre. En Tawny port hvor alderen virkelig gør forskellen med bouquet og smag.

Druerne til denne portvin stammer fra gamle vinstokke, der er omkring 80 år gamle, og de kommer fra Quinta do Cabido, der ligger ved Teja-floden i Numão-sognet.

Server vinen ved 14 – 16 grader til dessert med chokolade, nødder eller modne oste.

6 ud af 6 stjerner / 96 point.

Conceito Tawny Port 40 years

Conceito 40 Years Old Tawny Port, Conceito Vinhos, forskellige Douro druer f.eks. Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Roriz, 19,5%.

849,95 kr. tilbudspris 649 kr. pr. flaske.

Lys sherry og ravfarvet Tawny, men bouquet af mørke modne frugter og bær, og noter af valnødder, orangeblomster og brændt eg. Munden fyldes af en voluminøs Tawny med noter af sultana, orangeblomster, abrikoser og overraskende lækker sprødhed. Eftersmagen af denne fuldmodne portvin er lang og kompleks med noter af citrus. En 40 år gammel portvin er noget af ypperste jeg til dato har smagt af portvine. Druerne er omhyggeligt valgt fra gamle vinstokke  For at forstå smagen og sammensætningen af Conceitos Tawny portvine var jeg nødt til, at smage alle fire baglæns igen, startende med den 40-årig Tawny. Aldersforskellen var derved meget tydelig, og hvad 20 år mere på fad gør ved en portvin.  

Server denne Tawny ved 14 – 17 grader til hygge, dessert eller ost.

6 ud af 6 stjerner / 98 point.

Jeg vurderer vine på følgende måde, når jeg skriver en anmeldelse:

Alle vine bedømmes ud fra fire kriterier som Udseende, Bouquet (duft), Smag og Helhedsindtryk.

Vinene gives en karakter fra 1 til 6 stjerner eller Robert Parkers point system.

Enestående vin = 6 stjerner / 96 – 100.

Fremragende vin = 5 stjerner / 90 – 95.

God vin over gennemsnittet = 4 stjerner / 80 – 89.

Gennemsnitlig vin = 3 stjerner / 70 – 79.

Under gennemsnittet = 2 stjerner / 60 – 69.

Dårlig vin = 1 stjerne / 50 – 59.

Selv om jeg har anmeldt mange vine og i flere år kan det stadig være en udfordring. Når du læser mine anmeldelser, er det min beskrivelse og indtryk af vinene.

Men det er kun dig der kan vurdere om dine smagsløg har samme oplevelser, og om du kan lide de pågældende vine.

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Gastromad Logo

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.


Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!