og

Årets portvine fra Conceito

af | Anmeldelser, Vin og Spiritus

Portvine fra Conceito Vinho portvinanmeldelse

Portvins anmeldelse af 6 enestående portvine fra Conceito Vinho som alle passer rigtig godt til juledesserten.

I samarbejde med Andrupvin har jeg testet 10 portvine fra det familieejede hus Conceito Vinhos. I denne anmeldelse ser jeg på de første 6 portvine. Disse er blandt andet Ruby port, White port, LBV og Vintage port. I en senere anmeldelse vil det omhandle de sidste 4 som alle er Tawny port med årgange 10, 20 og 40 års port.

Huset Conceito, som Andrup Vin forhandler, er jeg ikke tidligere stødt på, men det nye bekendtskab er meget positivt. Conceito Vinho startede tilbage i 1940’erne af brødrene José Costa og Luís Costa Ferreira som et landbrug, der kun producerede druer til andre portvinshuse i området. Senere grundlagde José en Super Duoro, der tilhører fem kooperativer i Teja Valley, der producerer vine, forarbejder og aftapper på flasker. Broren Luís lever stadig og følger stadig med i Conceitos produktion.

Denne er i dag overtaget af hans barnebarn Rita Ferreira Marques, som er den daglige leder af vinproduktionen, salgschef, vinideolog, landbrugschef, strateg og eksportdirektør. Rita er Conceitos drivkraft med krop og sjæl i virksomheden. Rita er uddannet ønolog fra Vila Real og Bordeaux, hvor hun har arbejdet side om side med flere fremtrædende vinmagere i Bordeaux, Californien, Sydafrika og New Zealand. Hendes mor, Carla Costa Ferreira, etablerede Conceito som virksomhed og er dets strateg og direktør, hvilket gør Conceito til et stadig familiedrevet vinhus.

Conceito ejer 86 hektar vinmarker, som er økologiske uden brug af pesticider og herbicider. Vinmarkerne ligger i Teja Valley og er opdelt i 5 forskellige Quintas, ejendomme. De ældste vinplanter stammer tilbage fra 1940, hvor brødrene José og Luís satte de første.

Læs om: Årets Julevine 2023 // Årets Juleportvin af Tawny

Conceito Ruby Port, Conteico Vinhos, Porto Teja Valley Portugal, blandings portvin af mere end 20 druesorter som Tinta Roriz, Tinta Amarela, Rufete m.fl., 19,5%.

99,95 kr. – v/ 6 stk. 75 kr.

Bordeaux rødlig farvet portvin med dufte af engelsk lakrids, svesker og kirsebær. Smagen er ungdommelig frisk med toner af blommer og chili. En ung balanceret portvin med eftersmag af let syrlige røde bær. Nogle af Conceitos vinstokke har en alder på op til 80 år. Drikkes bedst indenfor 3 år. Server den ved 14 grader til oste, søde desserter og chokolade.

4 ud af 6 stjerner.

Conceito Ruby Port

Conceito Ruby Port Reserve, Conteico Vinhos, Porto Teja Valley Portugal, blandings portvin af druer som Tinta Roriz, Tinta Amarela, Touriga Nacional m.fl., 19,5%.

179,95 kr. – v/ 6 stk. 149 kr.

En flot dyb rød portvin, hvor næsen rammes af peberkorn, mørke kirsebær og brombær. Den har samtidig et strøj af lakrids. Smagen er blød og fyldig med lækker sødme af tørrede frugter og honning. Eftersmagen er halvlang med noter af honning.

Conceito Ruby Port Reserve er lagret i 3 år på fade, hvilket giver portvinen toner af mørke bær. Den drikkes bedst indenfor 3 år. Server den ved 14 grader til oste, søde desserter og kager.

4 ud af 6 stjerner.

Conceito Ruby Port Reserve

Conceito White Port, Conteico Vinhos, Porto Teja Valley Portugal, blanding af 10 forskellige druesorter som Donzelinho Branco, Folgazão og Arinto, 19,5%

99,95 kr. – v/ 6 stk. 75 kr.

Portvinen har en flot gylden rav farve. Duften er af let anis, kraftige citrusfrugter som grapefrugt og appelsinskal og frugter som pære. Smagen er lækker let honningsød med noter af abrikos og appelsin. Bagerst kommer en let skarphed som minder om chili. Eftersmagen er halvlang hvor portvinen ligeledes udvikler sig i glasset.

Server den ved 8 – 12 grader som aperitif med lidt tonic i og til oste.

4 ud af 6 stjerner.

Conceito White Port

Conceito 10 Years White Port, Conteico Vinhos, Porto Teja Valley Portugal, field blend af 10 forskellige druesorter som Códega, Gouveio, Donzelinho Branco, 19,5%.

219,95 kr. – v/ 6 stk. 189 kr.

Glasset fyldes med en mørk flot rav farvet portvin. Næsen rammes af lyse rosiner, svesker og kraftige fuldmodne kirsebær og brændt karamel. Bagerst i næsen fornemmes citrusfrugter. Smagen er blød og kompleks af karamel, citrus noter og honning. En lang og kraftig eftersmag af nødder og citrus.

En fornøjelse af drikke denne white port.

Server den ved 10 – 15 grader til desserter, kraftige oste ellers kølig som aperitif.

6 ud af 6 stjerner.

Conceito White Port 10 years

Conceito LBV Late Bottled Vintage Port, Conteico Vinhos, Porto Teja Valley Portugal, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinto Cão, 2019, 19,5%.

179,95 kr. – v/ 6 stk. 125 kr.

Dyb rubin farvet portvin, som en duft af fad og intens dyb solbær. Smagen er kraftig af mørk chokolade, sort peber og fad med noter af mørke bær. En lækker LBV portvin med en lang kraftig intens og krydret eftersmag med balancerede tanniner.

Portvinen har haft to dages maceration, og tre dages gæring, efterfulgt af kort maceration og fadlagring. Dernæst er den lagret 3 år på fad inden tappet på flasker.

Drikkes bedste mellem 2023 – 2033. Server den ved 16 grader til fed boeuf, pebersteak, desserter og oste.

5 ud af 5 stjerner.

Conceito LBV Year 2019

Conceito Vintage Port 2021, Conteico Vinhos, Porto Teja Valley Portugal, Tinta Roriz, Tinto Cão, Touriga Franca, 2021, 19,5%.

399,95 kr. – v/ 6 stk. 349 kr.

Portvinens farve er meget dyb og mørk. I næsen fornemmes tydeligt fad og lette tanniner samt mørke bær. Smagen er lækker fyldig og kraftig af mørke bær og sort peber. Vinen er velbalanceret mellem fyldighed og tanniner, som giver en lang og kraftig eftersmag.

Druerne til denne vin kommer fra Vale da Tejas. Tawny Ports kommer traditionelt fra dette terroir område. Portvinen har haft to dages maceration, og tre dages gæring. Herefter lagrer vinen op til 22 måneder inden den flaskes. 

Drikkes bedste mellem 203 – 2053. Server den ved 14 – 16 grader til chokolade, syrlige desserter og oste.

5 ud af 5 stjerner.

Conceito Vintage Port 2021

Jeg vurderer vine på følgende måde, når jeg skriver en anmeldelse:

Alle vine bedømmes ud fra fire kriterier som Udseende, Bouquet (duft), Smag og Helhedsindtryk.

Vinene gives en karakter fra 1 til 6 stjerner.

Enestående vin = 6 stjerner

Fremragende vin = 5 stjerner

God vin over gennemsnittet = 4 stjerner

Gennemsnitlig vin = 3 stjerner

Under gennemsnittet = 2 stjerner

Dårlig vin = 1 stjerne

Selv om jeg har anmeldt mange vine og i flere år kan det stadig være en udfordring. Når du læser mine anmeldelser, er det min beskrivelse og indtryk af vinene.

Men det er kun dig der kan vurdere om dine smagsløg har samme oplevelser, og om du kan lide de pågældende vine.

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Gastromad Logo

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.


Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!