og

Opskrift på BlomkålsGratin

Blomkålsgratin er en ægte klassisk ret med blomkål og revet ost.

Det dejlige sprøde låg af rasp giver blomkålsgratin noget lækkert til den cremede sovs.

Mormormad fra firserne som denne grønsagsret med gratinerede blomkål er utrolig dejlig og kan både serveres som en selvstændig ret, eller som tilbehør til lette ting som laks eller kylling. Den smager og fylder i sig selv rigtig godt som en vegetarret.

Opskriften på blomkålsgratin med ost er ret nem at lave, og flere at tingene kan man nemt tilberedes i forvejen. Blomkålene kan koges om morgenen eller dagen inden, eller man kan bruge andre grøntsagsrester i den. Sovsen kan ligeledes piskes sammen og lunes inden den hældes over blomkålsbuketterne.

Retten kan nemt holde sig 2 – 3 dage i køleskabet hvis man har noget til overs, dog har den ikke samme sprødhed på overfladen når den først er kølet ned. Vi opvarmer den i mikroovnen for nem hedens skyld, men den kan godt ende med at blive lidt tør, hvis den varmes op i ovnen. Gratinen kan sagtens spises kold og bruges til frokost eller madpakken.

Skal man bruge blomkål i denne gratinopskrift?

Man kan meget nemt, bruge andre grøntsager eller grøntsagsrester fra dagen inden i blomkålsgratin. Broccoli, gulerødder, romanesco, ærter kan være nogle af de forslag af andre grøntsager jeg tænker man kan bruge opskriften. Du kan selvfølgelig bruge dem du holder af.

Osten jeg har brugt i min opskrift på blomkålsgratin, er en danske Vesterhavsost som jeg bruger en del, hvilket primært skyldes at den kan købes i mange forretninger. En parmesanost ville også kunne bruges.

Du kan også smide kyllingetern eller skinketern i din blomkålsgratin for at få mere kød fylde, hvis man ønsker det.

Prøv også disse opskrifter: Kålsalat med Hokkaido // Smørstegt Blomkål

Blomkålsgratin i fad med ost

Blomkålsgratin – Nem og skøn opskrift på klassisk blomkål

Blomkålsgratin er en ægte klassisk ret med blomkål og revet ost. Det dejlige sprøde låg af rasp giver retten noget lækkert til den cremede sovs.
No ratings yet
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Opskrift, Grøntsager, Hovedret
Køkken: Dansk
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 30 minutter
Samlet tid: 1 time
Antal: 4 Personer
Forfatter: Søren Willadsen

Ingredienser

  • 600 g. blomkål
  • 60 g. smør
  • 100 g. mel
  • 2 – 3 dl. skummet- eller letmælk
  • 5 dl. kogevand fra blomkålen
  • 4 hele æg
  • Lidt revet muskatnød
  • Revet skal fra ½ økologisk citron
  • 75 g. Vesterhavsost eller parmesanost
  • Smør til fadet
  • Rasp

Sådan gør du

  • Skyl blomkålen som skæres i grove buketter.
  • Kog blomkålsbuketterne i saltet vand i 4 minutter, hvorefter kogevandet hældes fra men gemmes. Overhæld blomkålsbuketterne med koldt vand så de køles lidt ned.
  • Varm en gryde op ved middelhøj varme, hvori smørret smeltes.
  • Drys melet over det smeltede smør, hvor det meste skal falde til bunden der piskes i dejblandingen.
  • Hæld mælken i lidt ad gangen indtil dejen er tyk, dernæst kommes kogevandet i lidt ad gangen indtil man har en meget tyk sovs.
  • Kom revet muskatnød og citronskal i og smag til med salt og peber,
  • Lad sovsen køle ned til at den er lun.
  • Del æggene i blommer og hvider.
  • Hviderne piskes stive.
  • Når sovsen er kølet ned, røres æggeblommerne i en ad gangen, hvorefter de piskede æggehvider vendes i saucen, smag igen til om der skal mere salt og peber, eller andet i.
  • Placer blomkålsbuketterne i det smurte ildfaste fad, hvor sovsen hældes over. Sørg for at den kommer ned mellem buketterne.
  • Drys overfladen med rasp og drys denne med vesterhavsost.
  • Bag blomkålsgratinen ved 200 grader uden varmluft i omkring 30 minutter indtil overfladen er gylden.

Noter

Blomkålsgratin kan nemt bruges som restemad.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

Blomkålsgratin i fad med ost

Server blomkålsgratinen som hovedret eller tilbehør til fisk eller kylling.

Gratin af Blomkål

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

2 Kommentarer

  1. Jette Mogensen

    Dejlig ret – og Vesterhavsosten gir en dejlig fyldig smag. Jeg er ikke så vild med at blande kød ind i selve gratinen, men jeg laver ofte en god frikadellefars og lægger i bunden af fadet og så blomkålsgratinen oven på.
    Min mor kom ofte en rest fisk – torsk, kuller eller andet dampet fisk i gratinen og så var der tomatsovs til

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Jette
      Jeg kan forestille mig at kulle, torsk andet fisk er utrolig lækkert til blomkålsgratin. Lyder også som en gode ide med frikadellefarsen.
      Tusinde Tak for tippene 😊.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Gastromad Logo

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.


Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!