Blomkålsgratin er en ægte klassisk ret med blomkål og revet ost.
Det dejlige sprøde låg af rasp giver blomkålsgratin noget lækkert til den cremede sovs.
Mormormad fra firserne som denne grønsagsret med gratinerede blomkål er utrolig dejlig og kan både serveres som en selvstændig ret, eller som tilbehør til lette ting som laks eller kylling. Den smager og fylder i sig selv rigtig godt som en vegetarret.
Opskriften på blomkålsgratin med ost er ret nem at lave, og flere at tingene kan man nemt tilberedes i forvejen. Blomkålene kan koges om morgenen eller dagen inden, eller man kan bruge andre grøntsagsrester i den. Sovsen kan ligeledes piskes sammen og lunes inden den hældes over blomkålsbuketterne.
Retten kan nemt holde sig 2 – 3 dage i køleskabet hvis man har noget til overs, dog har den ikke samme sprødhed på overfladen når den først er kølet ned. Vi opvarmer den i mikroovnen for nem hedens skyld, men den kan godt ende med at blive lidt tør, hvis den varmes op i ovnen. Gratinen kan sagtens spises kold og bruges til frokost eller madpakken.
Skal man bruge blomkål i denne blomkålsgratin opskrift?
Man kan meget nemt, bruge andre grøntsager eller grøntsagsrester fra dagen inden i blomkålsgratin. Broccoli, gulerødder, romanesco, ærter kan være nogle af de forslag af andre grøntsager jeg tænker man kan bruge opskriften. Du kan selvfølgelig bruge dem du holder af.
Osten jeg har brugt i min opskrift på blomkålsgratin, er en danske Vesterhavsost som jeg bruger en del, hvilket primært skyldes at den kan købes i mange forretninger. En parmesanost ville også kunne bruges.
Du kan også smide kyllingetern eller skinketern i din blomkålsgratin for at få mere kød fylde, hvis man ønsker det.
Prøv også disse opskrifter: Kålsalat med Hokkaido // Smørstegt Blomkål
Blomkålsgratin – Nem og skøn opskrift på klassisk blomkål
Ingredienser
- 600 g. blomkål
- 60 g. smør
- 100 g. mel
- 2 – 3 dl. skummet- eller letmælk
- 5 dl. kogevand fra blomkålen
- 4 hele æg
- Lidt revet muskatnød
- Revet skal fra ½ økologisk citron
- 75 g. Vesterhavsost eller parmesanost
- Smør til fadet
- Rasp
Udstyr
Sådan gør du
- Skyl blomkålen som skæres i grove buketter.
- Kog blomkålsbuketterne i saltet vand i 4 minutter, hvorefter kogevandet hældes fra men gemmes. Overhæld blomkålsbuketterne med koldt vand så de køles lidt ned.
- Varm en gryde op ved middelhøj varme, hvori smørret smeltes.
- Drys melet over det smeltede smør, hvor det meste skal falde til bunden der piskes i dejblandingen.
- Hæld mælken i lidt ad gangen indtil dejen er tyk, dernæst kommes kogevandet i lidt ad gangen indtil man har en meget tyk sovs.
- Kom revet muskatnød og citronskal i og smag til med salt og peber,
- Lad sovsen køle ned til at den er lun.
- Del æggene i blommer og hvider.
- Hviderne piskes stive.
- Når sovsen er kølet ned, røres æggeblommerne i en ad gangen, hvorefter de piskede æggehvider vendes i saucen, smag igen til om der skal mere salt og peber, eller andet i.
- Placer blomkålsbuketterne i det smurte ildfaste fad, hvor sovsen hældes over. Sørg for at den kommer ned mellem buketterne.
- Drys overfladen med rasp og drys denne med vesterhavsost.
- Bag blomkålsgratinen ved 200 grader uden varmluft i omkring 30 minutter indtil overfladen er gylden.
Noter
Server blomkålsgratinen som hovedret eller tilbehør til fisk eller kylling.
Dejlig ret – og Vesterhavsosten gir en dejlig fyldig smag. Jeg er ikke så vild med at blande kød ind i selve gratinen, men jeg laver ofte en god frikadellefars og lægger i bunden af fadet og så blomkålsgratinen oven på.
Min mor kom ofte en rest fisk – torsk, kuller eller andet dampet fisk i gratinen og så var der tomatsovs til
Hej Jette
Jeg kan forestille mig at kulle, torsk andet fisk er utrolig lækkert til blomkålsgratin. Lyder også som en gode ide med frikadellefarsen.
Tusinde Tak for tippene 😊.
Bedste hilsner
Søren
En af mine yndlingsretter fra barndommen ( er 76)Har
dog aldrig fået det med ost på toppen 😊. . Min mor og også jeg selv kom bare smørklatter på inden ovnen og spiste den varme gratin med smeltet smør og rugbrød.Vh Dorte A
Hej Dorte
Jeg tror ikke jeg har fået den med smeltet smør, hvilket skal prøves. Tror det bliver tilbehøret til et par grillede andebryster i aften :-).
Du bør prøve med ost på toppen :-).
De bedste hilsner
Søren