Iberico Koteletter med Safran Risotto

af | 18. mar 2021 | Hovedretter, Opskrifter, Svinekød

Koteletter af iberico sortfodssvin er en fantastisk smagsoplevelse man bør unde sig selv, og med en lækker risotto af safran og chorizopølse er det er perfekt måltid.

Iberico koteletter har en fedt marmorering, der minder om oksekødet wagyu marmorering, hvilket giver en fantastisk smag til kødet.
Samtidig udtørrer kødet ikke når det steges på panden eller grilles som kan ske ved en almindelig kotelet.
Et godt råd er altid at købe koteletter der er mindst 2 cm tykke, uanset hvor svinekødet kommer fra.
Det gør det nemmere at tilberede kødet, så det ikke udtørre.

Jeg har i denne opskrift kun drysset sortfods koteletterne med salt og peber pga. deres egen fantastiske smag.

De blev stegt på panden i olie og smør, men man nemt grille dem, hvis man ønsker det.
Da svinekødet kommer fra Spanien valgte jeg noget spansk inspireret tilbehør til kødet, som endte med en safran risotto med sprøde chorizo tern i.
Nu er risotto italiensk med smagen mere spansk pga. safran og risottoen.

Udover risottoen lavede jeg en hurtig og nem Flowersproutssalat der passer utrolig godt til retten.

 

 

Iberico Koteletter med Safran Risotto Opskrift på koteletter

Koteletter af iberico sortfodssvin er en fantastisk smagsoplevelse man bør unde sig selv, og med en lækker risotto af safran og chorizopølse er det er perfekt måltid.
No ratings yet
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Opskrift, Hovedret, Svinekød
Køkken: Spansk
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 30 minutter
Samlet tid: 45 minutter
Antal: 2 personer
Forfatter: Søren Willadsen

Ingredienser

  • 2 iberico koteletter gerne af minimum 2½ cm i tykkelsen
  • 75 g. chorizopølse
  • 1 stk. Skalotteløg
  • 1 fed hvidløg
  • 1 stk. Bladselleri
  • dl. Arborio ris
  • dl. Tør hvidvin
  • 5 dl. Hønsefond helst opvarmet
  • 1 nip safran
  • Lidt kogt vand
  • 2 dl. Revet parmesanost
  • 2 spsk. smør
  • Neutral olie
  • Smør
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Tag koteletterne ud af køleskabet omkring 45 minutter inden tilberedning, som drysses med lidt salt. Rids eventuelt fedtkanten.
  • Fjern skindet fra chorizopølsen som skæres i større tern.
  • Varm en pande op til middelhøj varme og kom lidt olie på panden.
  • Steg chorizostykkerne næsten sprøde på panden, det tager et par minutter.
  • Pil løg og hvidløg, som skæres i små tern.
  • Bladselleriet skæres i tern.
  • Opvarm en gryde ved svag middelvarme og kom 3 spsk. olivenolie i.
  • Sauter løg, hvidløg og bladselleri indtil løget er glasklar uden at tage farve.
  • Kom eventuelt mere olie i gryden og dernæst arborio risene som sauterer med et par minutter.
  • Hæld hvidvinen i gryden som får lov at koge ned.
  • Kom dernæst omkring 1 dl. hønsefond i gryden ad gangen, rør lidt rundt og lad risen absorbere væden, inden endnu 1 dl. hønsefond tilsættes. Brug eventuelt mere væde, hvis nødvendigt.
  • Bland lidt kogende vand med safranen som opløses. Hæld dette i risottorisene.
  • Imens varmes en pande op ved middelhøj varme, hvor 2 spsk. neutral olie tilsættes.
  • Kom iberico koteletterne på panden og dernæst 2 spsk. smør.
  • Steg koteletterne i omkring 3 minutter på hver side inden de tages og hviler et minut inden servering.
  • Inden risottoen er færdig, hvor risene skal være al dente dvs. med bid i rives osten i og dernæst smør, som vendes rundt.
  • Smag til med salt og peber.

Noter

Server retten med eksempelvis en flowersprouts salat til.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

 

Svinekoteletter fra sortfodssvinet Iberico har en helt anden smag end almindelige koteletter.

Sortfodsgrisen lever opdrættes på højsletten La Dehesa mellem Spanien og Portugal, hvor hver gris har omkring det der svarer til 2 fodboldbaner at boltrer sig på. La Dehesa sletten er vild natur, hvor sortfodssvinene lever af de finder. Man kan som ved rigtig god vin tale om at de har smag af den terroir de opdrættes i.
Iberico svinene får lov at leve 3 gange længere end et almindelig slagtesvin, da de først slagtes når er er 18 måneder og kan veje op til 160 kg.

Man kan købe svinekød Iberico eller sortfods racen i flere større supermarkeder eller når det er på tilbud. Flere netbutikker tilbyder det ligeledes til rimelige priser.
Prisen er selvfølgelig højere end almindelige danske koteletter, da som jeg skriver tager tid at avle, men jeg synes at de er pengene værd i ny og næ.

Andre skønne opskrifter med svinekød: Iberico Presa // Pulled Pork // Svinekotelet med Løg og Æbler

 

 

Tag svinekoteletterne ud af køleskabet 1 time inden tilberedning, hvor de drysses med salt og peber.

 

Fjern skindet fra chorizopølsen som dernæst skæres i tern.

 

Ingredienserne til safran risotto.

 

 

 

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.

Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!