Koteletter af iberico sortfodssvin er en fantastisk smagsoplevelse man bør unde sig selv.
Sammen med og med en lækker risotto af safran og chorizopølse er det er perfekt måltid. Iberico Koteletter har en fedt marmorering, der minder om oksekødet wagyu marmorering, hvilket giver en fantastisk smag til kødet.
Samtidig udtørrer kødet ikke når det steges på panden eller grilles som kan ske ved en almindelig kotelet.
Et godt råd er altid at købe koteletter der er mindst 2 cm tykke, uanset hvor svinekødet kommer fra.
Det gør det nemmere at tilberede kødet, så det ikke udtørre.
Jeg har i denne opskrift kun drysset sortfods koteletterne med salt og peber pga. deres egen fantastiske smag.
Iberico koteletterne blev stegt på panden i olie og smør, men man nemt grille dem, hvis man ønsker det.
Da svinekødet kommer fra Spanien valgte jeg noget spansk inspireret tilbehør til kødet, som endte med en safran risotto med sprøde chorizo tern i.
Nu er risotto italiensk med smagen mere spansk pga. safran og risottoen.
Udover risottoen lavede jeg en hurtig og nem Flowersproutssalat der passer utrolig godt til retten.
Andre skønne opskrifter med svinekød: Iberico Presa // Pulled Pork // Svinekotelet med Løg og Æbler
Iberico Koteletter med Safran Risotto Opskrift på koteletter
Ingredienser
- 2 iberico koteletter gerne af minimum 2½ cm i tykkelsen
- 75 g. chorizopølse
- 1 stk. Skalotteløg
- 1 fed hvidløg
- 1 stk. Bladselleri
- 2½ dl. Arborio ris
- 1½ dl. Tør hvidvin
- 5 dl. Hønsefond helst opvarmet
- 1 nip safran
- Lidt kogt vand
- 2 dl. Revet parmesanost
- 2 spsk. smør
- Neutral olie
- Smør
- Salt og peber
Sådan gør du
- Tag koteletterne ud af køleskabet omkring 45 minutter inden tilberedning, som drysses med lidt salt. Rids eventuelt fedtkanten.
- Fjern skindet fra chorizopølsen som skæres i større tern.
- Varm en pande op til middelhøj varme og kom lidt olie på panden.
- Steg chorizostykkerne næsten sprøde på panden, det tager et par minutter.
- Pil løg og hvidløg, som skæres i små tern.
- Bladselleriet skæres i tern.
- Opvarm en gryde ved svag middelvarme og kom 3 spsk. olivenolie i.
- Sauter løg, hvidløg og bladselleri indtil løget er glasklar uden at tage farve.
- Kom eventuelt mere olie i gryden og dernæst arborio risene som sauterer med et par minutter.
- Hæld hvidvinen i gryden som får lov at koge ned.
- Kom dernæst omkring 1 dl. hønsefond i gryden ad gangen, rør lidt rundt og lad risen absorbere væden, inden endnu 1 dl. hønsefond tilsættes. Brug eventuelt mere væde, hvis nødvendigt.
- Bland lidt kogende vand med safranen som opløses. Hæld dette i risottorisene.
- Imens varmes en pande op ved middelhøj varme, hvor 2 spsk. neutral olie tilsættes.
- Kom iberico koteletterne på panden og dernæst 2 spsk. smør.
- Steg koteletterne i omkring 3 minutter på hver side inden de tages og hviler et minut inden servering.
- Inden risottoen er færdig, hvor risene skal være al dente dvs. med bid i rives osten i og dernæst smør, som vendes rundt.
- Smag til med salt og peber.
Noter
Svinekoteletter fra sortfodssvinet Iberico har en helt anden smag end almindelige koteletter.
Sortfodsgrisen lever opdrættes på højsletten La Dehesa mellem Spanien og Portugal, hvor hver gris har omkring det der svarer til 2 fodboldbaner at boltrer sig på. La Dehesa sletten er vild natur, hvor sortfodssvinene lever af de finder. Man kan som ved rigtig god vin tale om at de har smag af den terroir de opdrættes i.
Iberico svinene får lov at leve 3 gange længere end et almindelig slagtesvin, da de først slagtes når er er 18 måneder og kan veje op til 160 kg.
Man kan købe Iberico koteletter eller svinekød af sortfods racen i flere større supermarkeder, eller når det er på tilbud. Flere netbutikker tilbyder det ligeledes til rimelige priser.
Prisen er selvfølgelig højere end almindelige danske koteletter, da som jeg skriver tager tid at avle, men jeg synes at de er pengene værd i ny og næ.
Iberico koteletter med den skønnest risotto af safran.
Tag svinekoteletterne ud af køleskabet 1 time inden tilberedning, hvor de drysses med salt og peber.
Fjern skindet fra chorizopølsen som dernæst skæres i tern.
Ingredienserne til safran risotto.
Det smagte virkelige lækker.
Hej Markus
Tak, Iberico er utrolig lækkert.
Bedste hilsner
Søren