Nytårs Vinen 2020

af | 20. dec 2020 | Anmeldelser, Vin og Spiritus

 

REKLAME

Vinene til nytårsaften skal selvfølgelig være på plads, selv om vi ikke har ramt julen endnu.

For mig gælder det om at være godt forberedt på maden og vinene til nytårsaften, og i den forbindelse har jeg et bud på nytårsvinene.

I samarbejde med AC Vinimport har jeg smagt på flere forskellige vine som kan matche en perfekt nytårsaften. AC Import blev i 2019 startet af Anna Mai, som udover en udover en hjemmeside hvor man selvfølgelig kan købe en stor og spændende variation af vine har hun ligeledes en fysisk butik og lager i det nordlige Esbjerg.

De fem vine jeg har smagt i denne vinanmeldelse er fra Frankrig og Italien. To af de store og traditionsrige vinlande med et væld af variationer af vine, hvor de ligesom de oversøiske vinlande både holder fast i traditionerne og eksperimentere med nye produktionsmetoder.

 

 

Vinene jeg har anmeldt spænder vidt og nogle af dem kan serveres som aperitif eller til en appetizer som østers, andre passer perfekt til forretten og hovedretten og så er der selvfølgelig nytårs boblerne til kl. 12.

De fem vine består af en hvidvin fra Gascogne i Frankrig lavet på 5 forskellige druer, som udvikler sig i glasset. Samtidig er vinen nærmest et røverkøb. To af vinene er fra Italien, hvor den ene er en toscansk Rosé som både kan serveres som aperitif eller til en forret. Den anden italienske vin er en fantastisk Amarone.
De sidste to er franske og henholdsvis en rødvin fra Rhone området og den sidste er en Crémant fra Alsace, som er noget af det bedste jeg længe har smagt.

I forbindelse med anmeldelsen har Anna Mai og jeg lavet en konkurrence på Instagram, hvor du kan være så heldig at vinde alle fem vine til nytårsaften.

Hop derfor over på Instagram for at være med.

 

 

Domaine Laballe, Les Terres Basse, Frankrig Côtez de Gascogne, 50% Colombard, 30% Ugni Blanc (Trebbiano), 10% Gros Manseng, 5% Chardonnay og 5% Sauvignon Blanc Hvid, 2019, 12%
Pris 79,-
Vinen er klar med en honning gul farve.
Les Terres Basse har en klar duft af citrus, sommer blomster og honning og noter af abrikos.
Munden fyldes af en sprød hvidvin med noter af citrus, orangeblomster og sprød pære og en anelse eg.
Hvidvinen har en lang eftersmag med en god balance mellem tanniner og citrus noter.
En hvidvin der udvikler sig i glasset og vil passe godt til fisk- og skaldyrsretter, og kan sagtens matche en fed hollandaise sauce.
Et utrolig godt køb til prisen.
Serveres ved 8 – 10 grader.
5 ud af 6 stjerner.

 

Brancatelli Loren, Italien Toscana, Økologisk Syrah, Rosé, 2017, 13%.
129,-
Rosé vinen har et klar kobberrødligt skær.
Duften er af solbær, skaller af bær, og mineraler.
Smagen består af en let syrlighed og halv modne jordbær og peber.
En rosé der ikke er sød, men med harmonisk sammensætning, der sagtens kan serveres til en forret med en anelse fedme i. Den kan selvfølgelig også bare drikkes på terrassen eller som aperitif.
Huset Brancatelli ligger mellem de Italienske Toscanske bjerge og Middelhavets salte vinde. Om natten køles vinstokkene af vinden fra Middelhavet og om dagene modnes de af lange dagtimer med sol.
5 ud af 6 stjerner.

 

Domaine Saint Vincent, CRU des Côtes du Rhône Vinsobres, Grenache & Syrah, Frankrig Rhone, 2014 14%.
139,-
Glasset fyldes med en klar rubinrød farvet rødvin.
Kraftig bouquet af solbær og eg fra franske fade.
Smag af lette tanniner og mørke kraftige bær.
En ung vin med en halvlang og velbalanceret eftersmag. En vin der vil passe godt til retter med rødt kød, og fyldige saucer, hvor vinens syre går i spænd med saucerne.
Vinsobres er lagret på egefade.
4 ud af 6 stjerner

 

Brunelli, Corte Cariano, Terra Solinas, Amarone della Valpolicella Classico, Corvina, Corvinone & Rondinella, Italien Valpolicella, 2017, 15%
349,-
Vinen er klar med en rubinrød farve.
Næsen rammes er peber, overmodne blommer og svesker. Man fornemmer samtidig en anelse eg og vanilje dufte.
Smagen er blød og harmonisk af søde fyldige bær og en let syre bagerst i munden samt smagsnoter af kakaobønner.
En unge men blød og halv fyldig Amarone, hvor man fornemmer den lange fadlagring og efterfølgende 6 måneder på flasker. En Amarone der uden problemer kan matche Juleanden og rødt kød som Côte de Boeuf til nytår.
Terra Solinas kan udvikles ved at lade den ligge en del år endnu.
Modnet 2 år i barrique og lagres yderligere 6 måneder på flaske.
6 ud af 6 stjerner.

 

Wolfberger, Crémant d´Alsace Célébration 1976, Frankrig Alsace, 80% Riesling og 20% Pinot, 12%
179,-
Wolfberger Crémant har en gul klar farve.
Bouqueten er af hyld og mineralsk kalk.
Smagen er behagelig blød rund og cremet med noter af hyld og søde bær. Anelse syre i baggrunden af munden og de velbalancerede mineraler.
Vinen har en dejlig lang og yderst harmonisk eftersmag af hyld og lette tanniner.
En skøn crémant der både kan serveres til østers, skaldyr eller som aperitif og som nytårsbobler.
Lagret 30 måneder på egefade.
6 ud af 6 stjerner.

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.

Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!