Skidne æg er en klassisk påskeret med smilende æg i en skøn sennepssovs. Traditionelt serveres den påskelørdag til påskefrokost.
Retten skidne æg kan serveres som en del af påskefrokosten med flere andre små retter til. Men den er ligeledes perfekt som en let aftensmad med kartofler til. Begge måder smager utrolig lækkert, og er desuden vanvittig nemme at lave. På trods af det ikke helt flatterende navn navn, smager retter utrolig godt.Til frokost vil jeg serverer et æg per person. Som aftensmåltid kan to eller tre æg være en god ide per person.
I nogle opskrifter drysser man sprød bacon over. Jeg synes personligt at den mere klassiske opskrift er bedst. Men Du bestemmer selvfølgelig helt selv, hvad du bedst kan lide
Skidne æg opskrift
Opskrift på skidne æg er enkel at gå til, og kan bare bestå de smilende æg, sennepssovs og rugbrød. Mere behøves egentlig ikke til denne påskeret. Sennepssovsen laver jeg på den helt klassiske måde med en opbagt sovs af smør, mel og mælk. Senneppen i sovsen er sennepspulver der blandes med vand. Jeg synes det giver den bedste smag og det passer utrolig godt med smilende æg.
Smilende æg er æg, som er en mellemting mellem blødkogte og hårdkogte.
Man kan godt servere skidne æg med kartofler, hvis retten serveres som aftensmad.
Prøv: Æggesalat
Skidne æg
Ingredienser
Sennepssovs
- 40 g. smør
- 35 g. hvedemel
- 4 – 6 dl. mælk
- Saft fra ½ citron
- 3 – 4 tsk. fiskesenneps mel
- Vand
- Salt
Smilende æg
- 4 – 8 stk. æg
Sådan gør du
Sennepssovs
- Smelt smørret i en gryde ved lav middelvarme.
- Skru dernæst op til middel varme, og drys melet i.
- Lad det falde til bunds, hvorefter det piskes det sammen med smørret.
- Tilsæt mælken lidt af gangen, mens der piskes indtil sovsen har den ønskede konsistens. Det kan være en ide, at varme mælken lidt op.
- Smag til med salt, peber og citronsaft.
- Hæld fiskesennepsmelet i en lille beholder og hæld lidt vand ved.
- Bland det godt sammen til en tyk masse.
- Tilsæt massen lidt af gangen i sovsen, indtil den ønskede smag og styrke er der.
Smilende æg
- Varm en gryde op med vand til det koger.
- Kom æggene i vandet og lad dem koge i 6 minutter.
- Hæld vandet fra og overhæld æggene med koldt vand, for at kogeprocessen stopper.
Noter
Hvorfor hedder det skidne æg?
Retten skidne æg stammer fra gammel tid, hvor påskelørdag blev kaldt skidt lørdag eller skide lørdag. Grunden var at man den gang ikke måtte lave noget på helligdage. Det betød at man ikke måtte vaske sig selv, sit tøj eller gøre rent skær torsdag og lang fredag. Når man kom til lørdag var lugten i huset ikke den bedste.
Heldigvis lugter skidne æg ikke dårlig, men dufter lækkert.
Tips til opskriften
- Sennepssovsen kan nemt laves i forvejen, eller dagen inden.
- En opbagt sovs som denne kan sagtens fryses og opvarmes igen.
- De smilende æg kan ligeledes koges i forvejen, hvor de fortsat vil være smilende.
For mange reklamer at åle sig udenom og rundtom for at se den ellers smukke opskrift. Desværre.
Skidne æg er jo en dejlig sag.
Bedste hilsen, h.
Hej H
Ja skidne æg er en dejlig sag.
For at jeg kan drive min madblog som desværre ikke er gratis er det nødvendigt, med en indtægt som fra reklamer.
MEN, ville du evt. betale 10 kr. i måneden og derved ikke skulle “åle” sig udenom reklamerne?
Bedste hilsner
Søren