og

Skidne Æg

af | 21. mar 2024 | Frokost, Hovedretter, Opskrifter, Påske

Opskrift på skidne æg

Skidne æg er en klassisk påskeret med smilende æg i en skøn sennepssovs. Traditionelt serveres den påskelørdag til påskefrokost.

Retten skidne æg kan serveres som en del af påskefrokosten med flere andre små retter til. Men den er ligeledes perfekt som en let aftensmad med kartofler til. Begge måder smager utrolig lækkert, og er desuden vanvittig nemme at lave. På trods af det ikke helt flatterende navn navn, smager retter utrolig godt.Til frokost vil jeg serverer et æg per person. Som aftensmåltid kan to eller tre æg være en god ide per person.

I nogle opskrifter drysser man sprød bacon over. Jeg synes personligt at den mere klassiske opskrift er bedst. Men Du bestemmer selvfølgelig helt selv, hvad du bedst kan lide

Skidne æg opskrift

Opskrift på skidne æg er enkel at gå til, og kan bare bestå de smilende æg, sennepssovs og rugbrød. Mere behøves egentlig ikke til denne påskeret. Sennepssovsen laver jeg på den helt klassiske måde med en opbagt sovs af smør, mel og mælk. Senneppen i sovsen er sennepspulver der blandes med vand. Jeg synes det giver den bedste smag og det passer utrolig godt med smilende æg.

Smilende æg er æg, som er en mellemting mellem blødkogte og hårdkogte.

Man kan godt servere skidne æg med kartofler, hvis retten serveres som aftensmad.

Prøv: Æggesalat

Påskeret skidne æg

Skidne æg

Skidne æg er en klassisk påske opskrift på smilende æg i en lækker sennepssovs.
3 fra 1 stemme
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Opskrift, Frokost, Hovedret
Køkken: Dansk
Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 20 minutter
Samlet tid: 30 minutter
Antal: 4 personer
Forfatter: Søren Willadsen

Ingredienser

Sennepssovs

  • 40 g. smør
  • 35 g. hvedemel
  • 4 – 6 dl. mælk
  • Saft fra ½ citron
  • 3 – 4 tsk. fiskesenneps mel
  • Vand
  • Salt

Smilende æg

  • 4 – 8 stk. æg

Sådan gør du

Sennepssovs

  • Smelt smørret i en gryde ved lav middelvarme.
  • Skru dernæst op til middel varme, og drys melet i.
  • Lad det falde til bunds, hvorefter det piskes det sammen med smørret.
  • Tilsæt mælken lidt af gangen, mens der piskes indtil sovsen har den ønskede konsistens. Det kan være en ide, at varme mælken lidt op.
  • Smag til med salt, peber og citronsaft.
  • Hæld fiskesennepsmelet i en lille beholder og hæld lidt vand ved.
  • Bland det godt sammen til en tyk masse.
  • Tilsæt massen lidt af gangen i sovsen, indtil den ønskede smag og styrke er der.

Smilende æg

  • Varm en gryde op med vand til det koger.
  • Kom æggene i vandet og lad dem koge i 6 minutter.
  • Hæld vandet fra og overhæld æggene med koldt vand, for at kogeprocessen stopper.

Noter

Server de smilende æg med sennepssovsen til og rugbrød.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

Hvorfor hedder det skidne æg?

Retten skidne æg stammer fra gammel tid, hvor påskelørdag blev kaldt skidt lørdag eller skide lørdag. Grunden var at man den gang ikke måtte lave noget på helligdage. Det betød at man ikke måtte vaske sig selv, sit tøj eller gøre rent skær torsdag og lang fredag. Når man kom til lørdag var lugten i huset ikke den bedste.  

Heldigvis lugter skidne æg ikke dårlig, men dufter lækkert.

Skidne æg opskrift

Tips til opskriften

  • Sennepssovsen kan nemt laves i forvejen, eller dagen inden.
  • En opbagt sovs som denne kan sagtens fryses og opvarmes igen.
  • De smilende æg kan ligeledes koges i forvejen, hvor de fortsat vil være smilende.

Påskeret skidne æg

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

2 Kommentarer

  1. h.

    3 stars
    For mange reklamer at åle sig udenom og rundtom for at se den ellers smukke opskrift. Desværre.

    Skidne æg er jo en dejlig sag.

    Bedste hilsen, h.

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej H
      Ja skidne æg er en dejlig sag.
      For at jeg kan drive min madblog som desværre ikke er gratis er det nødvendigt, med en indtægt som fra reklamer.
      MEN, ville du evt. betale 10 kr. i måneden og derved ikke skulle “åle” sig udenom reklamerne?

      Bedste hilsner
      Søren

      Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Gastromad Logo

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.


Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!