Stegte ris med æg og grøntsager er en nem og lækker måde at forvandle en gang ris til en skøn hverdagsret.
Retten med æg og grøntsager er en utrolig nem måde, at bruge rester af ris på til en hurtig gang aftensmad på en travl hverdag.
Retten hedder oprindelig fried rice, men det danske navn er stegte ris. Opskriften er utrolig nem og let at gå til, og det gode ved retten er at den kan varieres med alle mulig andre ingredienser, som helst vil bruge.
Andre ingredienser i stegte ris
Du kan udelade æg, hvilket jeg personligt synes du ikke bør gøre. Æggene giver de stegte ris noget helt specielt og lækkert. Du kan nemt tilsætte eksempelvis stegt eller kogt kylling, friske rejer, skinketern eller andet til risene. Alt sammen er skønt når køleskabet skal tømmes for rester, og derved undgå madspild.
Derfor er stegte ris med æg lige noget for os, da vi ofte har lidt forskellige rester er grøntsager og kød liggende fra de foregående dage. Når de asiatiske saucer som soya og fiske sauce tilsættes får risene en skøn og autentisk smag.
Sådan laves stegte ris med æg
Først steges løg, hvidløg og ingefær inden de øvrige grøntsager tilsættes. De skal steges ved meget høj varme som andre wokretter, inden de kogte ris tilsættes. Risene steges sprøde hvorefter man skubber det hele til side og steger æggemassen, som til sidste blandes med de øvrige ingredienser. En virkelig hurtig og enkel måde at lave noget lækkert til aftensmaden på.
Hvilke slags ris skal jeg bruge?
Du bør bruge basmati ris eller jasmin ris til retten. Begge slags ris har i sig selv masser af smag, og de er velegnede til stegte ris. Du kan selvfølgelig også bruge de sundere brune ris som også bliver dejlige sprøde når det steges i en wok.
Andre nemme opskrifter til aftensmad: Asiatisk Wokret // Kylling i Rød Thai Karry // Dirty Rice
Stegte ris med æg og grøntsager – Fried Rice
Ingredienser
- 300 g. kogte og kolde basmati eller jasmin ris
- 1 stk. rødløg
- 2 fed hvidløg
- 1 stk. ingefær af 2 x 3 cm
- 2 stk. gulerødder
- 1 stk. rød peberfrugt
- 1 stk. gul peberfrugt
- 1 bundt forårsløg
- 2 dl. frosne ærter
- 3 spsk. soyasauce
- 1½ spsk. fiskesauce
- 1 spsk. hoisinsauce
- 1 spsk. østerssauce
- 1 stk. limefrugt
- 4 stk. æg
- Neutral olie til stegning
- Salt og peber
- 1 bundt Frisk koriander
Sådan gør du
- Brug forkogte ris fra dagen før, eller kog en portion til 4 personer som anvist på pakken, og lad det køle ned.
- Pil og hak løg og hvidløg i fine tern. Skræl ingefæren som rives på et rivejern.
- Skræl gulerødderne som skæres i tynde stænger af 3 cm.
- Skyl peberfrugterne som skæres i stænger af 3 cm.
- Skyl forårsløgene der skæres i lange skiver på skrå.
- Varm en wok eller dyb pande op og kom olie i panden.
- Steg løg, hvidløg og ingefær, hvorefter gulerødder, peberfrugter og forårsløg vendes i wokken et par minutter.
- Kom risene ved som steger med et par minutter indtil de frosne ærter tilsættes.
- Tilsæt soyasauce, fiskesauce, hoisinsauce og østersauce, og lad risene stege indtil de bliver gyldne.
- Pisk æggene sammen i en skål.
- Skub risene til siden og hæld æggemassen i. Rør rundt i æggemassen indtil de har sat sig, og vend det med risblandingen.
- Smag til med salt og peber og limesaft.
Noter
Opskriften på stegte ris stammer fra det sydøstlige asien, og en del af Indonesiens nationalretter. Mange asiatiske lande som Kina, Japan og Sydkorea har deres version med og uden æg. Det er en typisk streetfood ret, da den laves hurtig med i en wok, når man er på farten. De første historier om denne ret med ris stammer helt tilbage fra 600 tallet i Kina.
Retten ser fin ud. Og jeg er sikker på, at den smager godt. I det kinesiske køkken ville man ikke bruge basmatiris, og så skærer man grøntsagerne mindre. Men det er selvfølgelig en smagssag. Jeg har et spørgsmål: bruger du tynd eller tyk soyasauce? Jeg ville bruge 1 spk. tyk og 2 tynd. Kan anbefale enten Lee Kum Kee eller Pearl River.
Hej Bo
Det er korrekt at kineserne ikke bruger basmati ris som er mere indernes ris. Jeg har brugt en helt almindelig soyasauce i retten, men tak for fiffet til dem du nævner.
Bedste hilsner
Søren