Asiatisk Wokret
Asiatiske free style wokretter ryger i tide og utide på bordet herhjemme. Både i den traditionelle eller fuldstændig utraditionelle stil. Meget ofte sker det når vi ikke ved, hvad vi har lyst til, at tilberede og køleskabet bugner af især grøntsags rester. Da vi forsøger, at undgå madspil og det samtidig er en skøn måde, at eksperimenterer med sine egne wokretter.
Meget ofte bruger jeg mindst fire af de samme ingredienser i mange af mine wokretter. Ingefær, chili, soya sauce og fiskesauce. Udover dem bruger jeg ofte hvidløg og limesaft i dem. Jeg nærmer mig lidt det Thailandske køkken med dets friske smag.
Læs også om disse spændende asiatiske retter: Grillede Andebryster // Hjemmelavet Teriyaki Sauce // Rød Thai Karry // Thai Fiskefrikadeller

Asiatisk Wokret
Ingredienser
- 400 g. flanksteak el.lign. okse/kalvekød
- 1 rød peber
- 1 grønt peber
- 1 helt bok choy
- 1 bundt forårsløg
- 1 glaskål
- 1 løg
- 2 spsk. revet ingefær
- 2 fed hvidløg
- 1 – 2 birdseye chili
- 3 spsk. soya sauce
- 1 – 2 spsk. fiskesauce
- 1 spsk. østersauce
- Saften fra 1 lime
- Peber
- Jordnøddeolie eller anden olie der kan klare høje temperature
Sådan gør du
- Tag kødet ud af køleskabet en time inden tilberedning.
- Skær kødet i tynde skrå strimler af 2 – 3 cm længde. Husk de skal være tynde.
- Vask grøntsagerne.
- Del peberne og fjern kernerne. Skær dem i tynde strimler.
- Skær enden af bok choyen, og del den i blade som skæres i tynde strimler.
- Forårsløget skæres i skrå stykker.
- Glaskålet skrælles og deles i skiver, som skæres i stænger af ca. 3 cm.
- Skræl løget, som deles og skæres i skiver, gør det samme med hvidløgsfedene. Chilien skæres i tynde skiver med kernerne i.
- Varm en wok op til den er brandvarm.
- Hæld olie i, og steg først kødet i et par minutter, hvorefter det tages op.
- Hæld mere olie i wokken, og steg dernæst, ingefær, hvidløg, chili, glaskål og rød og grøn peber i et eller to minuts tid.
- Kom bok choy, løg og forårsløg i, som steges med.
- Hæld kødet tilbage og rør godt rundt.
- Tilsæt soyasauce, fiskesauce, østerssauce og limesaft, og rør igen rundt.
- Smag til med peber og evt. lidt salt.
Noter
I denne free style wokret har jeg brugt soya sauce, fiskesauce, østerssauce, limesaft, hvidløg og ingefær i. Nok ikke traditionelt for nogen af landene i Asien, men en sammenblanding, som alligevel smager utrolig godt.
I denne opskrift har jeg undladt, at marinerer kødet selv om jeg ofte gør det for, at give det ekstra smag. Blandingen af saucerne plus ingefær, hvidløg og chili kan sagtens udgøre en marinade.
Jeg bruger en rigtig wok når jeg tilbereder disse retter, men man sagtens bruge en stor pande med høj kant til det. Bare husk, at panden skal være rødglødende.
Man kan også forsøge sig med en ægte Thailandsk rød karry ret, som man kan se HER, eller koreansk kimchi som tilbehør HER.