og
Opskrift på T-bone steak

Ægte T-Bone Steak eller Porterhouse steak er et fantastisk klassisk stykke okse udskæring som smager utrolig godt, og i virkeligheden er ret nem at tilberede, selv om det kan være vanskeligt hvis man ikke er påpasselig.
Når jeg skriver at en T-Bone steak kan være vanskelig at stege skyldes det, at bøffen består af to forskellige stykker udskæringer.
Den ene side består af den møre mørbrad og den anden side af den mere lækre og smagfulde tyndstegsfilet.
Stykkerne skal helst have hver sin tilberedningstid, hvilket kan gøre det til en udfordring af tilberede.
Men i denne opskrift sikrer man sig at man får den perfekte tilberedning, og dermed en utrolig lækker og mør T-Bone Steak.

Hvor kommer navnet T-Bone Steak fra?

Navnet på en T-Bone Steak kommer fra benets T form, som er en helt særlig udskæring af selve kvægets ryg med både mørbrad og tyndsteg i sig.
Som navnet antyder er det en ægte amerikansk udskæring, der har været fremme i Danmark i utrolig mange år.

Skal en T-Bone have en bestemt tykkelse?

Det er bedst, at en t-bone steak som andre Steaks helst skal være mindst 2½ – 3 i tykkelsen.
Grunden er at tilberedningen foregår mere nænsomt som gør kødet langt bedre og mere saftig og smagfuldt.
Man kan desuden bedre styre tilberedningen af en steak når den er tykkere.
En anden grund er, at kødet ikke lynsteges og derved bliver tørt og kedeligt.

Jeg har i denne opskrift på T-Bone Steak eller Bøf skrevet to stege anvisninger.
Den ene er til grill og den anden til pande og ovn, så kan alle være med.
Når man bruger pande og dernæst ovn skyldes det at man først som på grill giver den stegeskorpe eller bruner den, og dernæst tilbereder den færdig ved jævn varme i ovnen, eller indirekte som på grillen.

Læs om: Grillet Tyndstegsfilet

Opskrift på T-bone steak

T-Bone Steak Nem måde at stege steaken på

En T-Bone Steak er rent faktisk utrolig nem, at stege hvor man får et perfekt og lækkert resultat. T-Bonen er en ægte amerikansk klassiker til både grill og pande.
4.75 fra 4 stemmer
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Opskrift, Okse/kalvekød, Hovedret, Grill
Køkken: Amerikansk
Forb. tid: 4 minutter
Tilb. tid: 8 minutter
Samlet tid: 12 minutter
Antal: 2
Forfatter: Søren Willadsen

Ingredienser

  • 1 T-Bone af 400 – 600 g.
  • Salt
  • Kryddersmør

Udstyr

  • Grill eller pande og ovn

Sådan gør du

  • Tag t-bonen ud af køleskabet omkring 1 time inden tilberedning, hvor den saltes med fint salt. Både for at give den stuetemperatur og trække noget af væden ud af kødet.
  • Inden tilberedning duppes den helt tør for væde.

Tilberedning på Grill

  • Start grillen op uanset om det er en kul- eller gasgril så den har en god varme.
  • En t-bone skal have omkring 8 – 12 minutter i alt, eller 56 grader ved dens kernetemperatur for rød.
  • Steg t-bonen omkring 1 minut på hver side over direkte varme, så den får noget stegeskorpe.
  • Placer den dernæst over indirekte temperatur ved omkring 180 grader i 6 – 8 minutter indtil den når 56 grader for rød, 60 for rød rosa og 64 for rosa.
  • En god ide, at tjekke den undervejs, så det ikke pludselig bliver gennemstegt.
  • Lad dernæst t-bonen hvile i omkring 5 minutter med et klæde over. Kom aldrig stanniol over kødet da det derved fortsætter med at tilberede.
  • Når kødet har hvilket skæres det ud ved, at skære det fri fra benet på hver side, og dernæst skære hvert stykke i mindre skiver.
  • Server det med benet og udskæringerne på hver side.

Tilberedning pande og ovn

  • Tænd for ovnen ved 180 grader uden varmluft.
  • Varm en pande op ved høj varme.
  • Stegt først fedtkanten, hvis t-bonen har denne.
  • Kom lidt smør og olie på panden og steg t-bone steaken omkring 1 minut på hver side så den bliver brunet.
  • Placer t-bonen i et fad som kommes i ovnen eller stil panden direkte i ovnen i omkring 6 – 8 minutter.
  • Som ved grill tjekkes kernetemperaturen undervejs.
  • Lad dernæst t-bonen hvile i omkring 5 minutter med et klæde over. Kom aldrig stanniol over kødet da det derved fortsætter med at tilberede.
  • Når kødet har hvilket skæres det ud ved, at skære det fri fra benet på hver side, og dernæst skære hvert stykke i mindre skiver.
  • Server det med benet og udskæringerne på hver side.

Noter

Man kan efter kødet er skåret ud komme noget lækkert kryddersmør ovenpå som smelter ud over kødet.
Server eksempelvis brød, grønne bønner og bagte kartofler til.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

Porterhouse steak

Det stykke t-bone jeg tilberedte, havde en rimelig fedtmarmorering hvilket både giver kødet noget rigtig lækker smag, og gør det nemmere at tilberede.
Jeg vælger personligt selv fedtmarmoreringen primært grundet smagen.

Jeg husker stadig at udover Engelsk Bøffen var t-bone steak det mest foretrukne stykke kød vi fik i weekenden, da jeg var barn. Tilbehøret dengang var bagt kartoffel med hvidløgssmør i.
I dag kan jeg sagtens finde på at serverer en klassisk bagt kartoffel med eksempelvis Ramsløgssmør til, blancherede grønne bønner vendt i en Vinaigrette.
Mere synes jeg ikke er nødvendigt til denne lækre klassiker.

Udskåret t-bone steak

Server eksempelvis t-bone steaken på en varm støbejerns tallerken med smør og hvidløg på.

T-bone bøf med kryddersmør

Skær T-Bone bøffen fra benet og dernæst i hver side i mindre skiver.

Grillet t-bone

Placer eksempelvis noget lækker kryddersmør på steaken.

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

2 Kommentarer

  1. Klaus

    5 stars
    600g – er det ikke en porterhouse steak?

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Klaus
      Forskellen på en T-Bone og Porterhouse Steak er, at der mere mørbrad ved porterhouse udskæringen, hvilket også gør den større.
      Den T-bone jeg havde købt var ikke med mere mørbrad.
      God Pinse
      Søren

      Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Gastromad Logo

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.


Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!