Engelsk peberbøf er en skøn og nem traditionel opskrift på engelsk bøf fra oksefilet. Man får en super lækker sauce til engelskbøffen.
Sidste vinter købte jeg en 1/8 Herreford ungkvæg. Det kød vi indtil nu har spist er f.eks. nyretapperne har været over al forventning. Jeg fik også tre små engelsk bøffer med, som jeg har skåret ud fra oksefileten. Ikke tykstegen, som nogle supermarkeder vælger at udskære deres engelsk af. Jeg var meget i tvivl om, hvordan jeg skulle tilberede den, og kom i tanke om en typisk ret jeg har fået mange gange i 80´erne og 90´erne, peberbøf. Hvorfor ikke peppe en engelskbøf op med en peberblanding. Normalt ville jeg have brugt Madagascar peber, men jeg havde kun en femkorns peberblanding, som bestod af sort-, hvid, rosen-, grøn- og en uidentisk peber.
Når man bruger en peberblanding som jeg skal man passe lidt på med mængden. Jeg var på nippet til, at saucen blev for stærk. Lidt utraditionelt har jeg baseret pebersaucen på en rød- og portvinssauce.
Udover pebersaucen serverede jeg knuste timiankartofter, glaserede perleløg, stegte østershatte, smørsauterede fennikel og en fennikelcrudité til.
Andre gode bøffer: Hakkebøf på selleri // Black Angus Cotes de Boeuf
Engelsk peberbøf
Ingredienser
Bøffer og Sauce:
- 2 engelsk bøffer af oksefilet
- Ca. 3 spsk. mortet/malet peberkorn halvdelen bruges til bøfferne
- ½ – 1 dl. cognac til flambering
- 2½ dl. rødvin
- 1½ dl. portvin
- 3 dl. kalvefond
- 1 kvist frisk timian
- ca. 20 – 40 g smør
- ½ – 1 dl. piskefløde
- 150 g. østerhatte
Knuste kartofler
- 250 g skrællede kartofler medium størrelse
- Olivenolie
- Frisk timian
- Salt og peber
Glaserede perleløg
- 150 g perleløg enten fra glas frosne eller friske
- ca. 40 g smør
- 3 spsk. rørsukker kan erstattes med almindeligt sukker
Smør sauteret fennikel og fennikel crudité
- 1 – 2 hele fennikel
- 20 – 40 g smør
- ½ dl. æbleeddike eller hyldeblomsteddike
Sådan gør du
Knuste kartofler
- Skræl og kog kartoflerne hele og indtil de er møre. Damp dem godt af og stil dem til afkøling.
- Når de er lune trykkes de med håndfladen.
- Læg dem i et ildfast fad og hæld oliven olie over og drys med frisk hakket timian og salt og peber.
- Bag dem i ovnen ved 180 grader i ca. 20 – 30 minutter indtil de er gyldne og sprøde.
Pebersauce
- Kom portvin og rødvin i en gryde. Lad det koge ned til en 1/3.
- I mellem tiden ristet ½ del af peberblandingen på en pande.
- Mort eller knus dem derefter.
- Hæld kalvefonden ved rødvin/portvinsblandingen sammen med timianen og peberblandingen.
- Lad det koge ned til ca. 1/3 del. Si derefter blandingen.
- Monter saucen med smør og afslut med ønskede mængde fløde.
- Ønsker du saucen lidt tykkere kan du jævne med en smule maizenablanding.
- Kom evt. lidt hele peberkorn i til allersidst for syns skyld.
Smør sauterede fennikel og fennikel crudité
- Skær toppen af fennikelen i små tern, som sættes til side og bruges som crudié.
- Skær den hele fennikel i skiver.
- Opvarm en pande og smelt smørret deri.
- Sauter fennikelen ved middel varme fennikel til den er al dente.
- Hæld æble- eller hyldeblomsteddike ved til sidst.
- Ved anretning drysses fennikelcruditéen over de smør sauterede fennikel.
Glaserede perleløg
- Kom sukkeret i en gryde eller sautepande.
- Når sukkeret er karamelliseret tilsættes smørret, som opløses. Lad det bruse lidt op, og tilsæt perleløgene.
- Vend dem hele tiden i karamellen i ca. 6 – 9 minutter til de har fået farve.
- Server dem derefter eller hold dem varme i ovnen.
Østerhatte
- Skær svampene i mindre stykker og sauter dem i lidt smør på en pande.
- Hold dem derefter lune.
Engelske peberbøffer
- Tag engelskbøfferne ud af køleskabet 1 time inden tilberedning.
- Rul kanten af engelskbøfferne i den knuste peberblanding.
- Steg dem på hver side i ca. 2 – 3 minutter afhængig af tykkelsen.
- Inden servering overhældes de med cognac, som flamberes.
- Hæld stegeskyen i saucen.
Noter
Ved anretning skæres evt. bøfferne på skrå i 3 store skiver, hvor der hældes lidt sauce henover. Anret den smør auteret fennikel ved siden af bøffen og drys lidt fennikelcrudité over. Læg et par knuste kartofler og kom et par små stykker karljohan svampe ved. Til sidst kommes en skefuld glaserede perleløg ved.
En dejlig servering – og så med perleløg til! Uhm 🙂
Hvor har du købt kødet?
Takker :-). Kødet er købt privat. Men jeg ved den har gået på en eng på Fyn og nydt det.
God weekend.
Gået på en eng på Fyn – SÅ kan det kun blive godt 🙂
Ser super godt ud – mon man ikke skulle lægge an til en engelsk bøf i aften…
Mange tak. Ja, og så i en form for baghave ude på landet :-).