Grillet tyndstegsfilet er en vidunderlig nem måde, at tilberede en skøn oksetyndsteg på.
Ved grillet tyndstegsfilet får du en skøn oksetyndsteg på, hvor kødet bliver dejlig rosa og mørt. Samtidig får man den helt perfekte grill smag.
Jeg har denne opskrift valgt at skrive om selve måden at grille på, men man kan længere nede se forskellige gode links til forskelligt tilbehør til en grillet tyndstegsfilet.
Hvad er tyndstegsfilet?
Tyndstegsfileten er den bagerste del af fileten der sidder på ryggen af en okse eller kalv. Oksetyndsteg og kalvetyndsteg er meget fedtfattigt men med mere smag end en mørbrad. Den tykkeste del af selve tyndstegen skæres eksempelvis ud til T-bonesteak eller bøffer. Det store stykke filet kan bruges som marmoreret oksefilet, hvilket jeg personlig elsker da fedtmarmoreringen giver en del mere smag.
Prøv også disse opskrifter med oksekød: Helstegt Oksemørbrad // Terres Major // Roastbeef på Grill
Grillet Tyndstegsfilet Oksetyndsteg på grillen
Ingredienser
- 1 tyndstegsfilet af 1½ – 2 kg
- Salt og peber
Udstyr
Sådan gør du
- Tag tyndstegsfileten ud af køleskabet 2 – 1½ time før den skal tilberedes for, at kødets temperatur ikke er for kold.
- Rids kødets fedt i tern og drys det godt med salt, peber og eventuelt krydderier.
- Dup overskydende væde af fileten.
- Sæt grillen på 225 grader, hvor tyndstegsfileten først får 10 minutter på direkte varme for at brune fedtet.
- Placer tyndstegsfileten dernæst på indirekte (mellem to brændere eller kullet) og skru ned for grillens temperatur til omkring 140 – 150 grader og steg tyndstegen i omkring 35 – 50 minutter, eller indtil dens kernetemperatur er på 55 grader for rød, eller 62 grader for rosa.
Noter
Sådan får man den perfekte grillet tyndstegsfilet?
Tag altid tyndstegsfileten ud af køleskabet 1½ – 2 timer før den skal grilles, hvor den ligeledes drysses med salt og peber. Grunden er at dens inderste temperatur ikke er for kold når den skal grilles.
Saltet trækker noget af væsken ud af kødet, hvilket gør at den ikke koger når den grilles.
Dup overskydende væsker af fileten inden den grilles.
Brug altid et stegetermometer. Enten trådløst, hvor man følger tyndstegsfiletens tilberedning, eller et hvor man tjekker stegen flere gange.
Grunden til at bruge et stegetermometer når man griller en tyndstegsfilet skyldes at ikke to grill er ens og griller 100 procent ens på grund af vejret kulde eller varme eller blæst.
Der er ligeledes forskel på gas og kulgrill.
Ved gasgrill er der forskel på tykkelsen på dem, som betyder hvor de er til at holde på varmen. Ligeledes det antal brændere de har.
Ved kulgrill er der igen forskel på de forskellige modellers tykkelse.
Derudover er der stor forskel på grillkul, hvor jeg vil anbefale at man bruger langtidsbrændbart kul som eksempelvis heatbed eller webers egen kul.
Begge typer kul brænder i længere tid end de fleste andre typer jeg umiddelbart kender til.
Som tilbehør til en grillet tyndstegsfilet anbefaler jeg disse opskrifter: Klassisk Coleslaw // Ægte Hasselback Kartofler // Skønne Ovnbagte Tomater // Ægte hjemmelavede Pommes Frites // Bearnaise Sauce
Jeg har i denne opskrift ikke brugt andre krydderier end salt og peber, men man kan sagtens lave en rub som er en blanding af tørkrydderier, der masseres ind i tyndstegsfileten dagen inden, da dette afgiver en del smag til kødet.
Vil man hellere bruge en Barbeque sauce bør man første smøre denne på tyndstegsfileten 10 – 15 minutter inden den er færdig, da den slags saucer til kød ofte kan brænde på, da de indeholder sukkerarter.
Man kan i stedet marinere oksetyndstegsfileten i eksempelvis rødvin eller rød med fint hakket skalotteløg, 2 fed hvidløg friske timian- og rosmarinkviste, peberkorn og salt, natten over.
Inden den tilberedes duppes den tør.
Rids fedtet i tern, men pas på man ikke skærer den i selve kødet.
Drys oksetyndstegsfileten godt med groft salt og peber. Husk at tage den ud af køleskabet 1½ – 2 timer inden tilberedning.
Skær den dernæst ud i tynde skiver.
0 kommentarer