Grillet Tyndstegsfilet

af | 10. sep 2020 | BBQ/Grill, Hovedretter, Okse/Kalvekød, Opskrifter

 

Grillet tyndstegsfilet er en vidunderlig nem måde, at tilberede en skøn oksetyndsteg på, hvor kødet bliver dejlig rosa og mørt. Samtidig får man den helt perfekte grill smag.
Jeg har denne opskrift valgt at skrive om selve måden at grille på, men man kan længere nede se forskellige gode links til forskelligt tilbehør til en grillet tyndstegsfilet.

Tyndstegsfileten er den bagerste del af fileten der sidder på ryggen af en okse eller kalv. Oksetyndsteg og kalvetyndsteg er meget fedtfattigt men med mere smag end en mørbrad. Den tykkeste del af selve tyndstegen skæres eksempelvis ud til T-bonesteak eller bøffer. Det store stykke filet kan bruges som marmoreret oksefilet, hvilket jeg personlig elsker da fedtmarmoreringen giver en del mere smag.

Hvordan får man den perfekte grillede tyndstegsfilet?
Tag altid tyndstegsfileten ud af køleskabet 1½ – 2 timer før den skal grilles, hvor den ligeledes drysses med salt og peber. Grunden er at dens inderste temperatur ikke er for kold når den skal grilles.
Saltet trækker noget af væsken ud af kødet, hvilket gør at den ikke koger når den grilles.

Dup overskydende væsker af fileten inden den grilles.

Brug altid et stegetermometer. Enten trådløst, hvor man følger tyndstegsfiletens tilberedning, eller et hvor man tjekker stegen flere gange.

Grunden til at bruge et stegetermometer skyldes at ikke to grill er ens og griller 100 procent ens på grund af vejret kulde eller varme eller blæst.
Der er ligeledes forskel på gas og kulgrill.
Ved gasgrill er der forskel på tykkelsen på dem, som betyder hvor de er til at holde på varmen. Ligeledes det antal brændere de har.
Ved kulgrill er der igen forskel på de forskellige modellers tykkelse.
Derudover er der stor forskel på grillkul, hvor jeg vil anbefale at man bruger langtidsbrændbart kul som eksempelvis heatbed eller webers egen kul.
Begge typer kul brænder i længere tid end de fleste andre typer jeg umiddelbart kender til.

 

 

 

Grillet Tyndstegsfilet Oksetyndsteg på grillen

Grillet tyndstegsfilet er en vidunderlig nem måde, at tilberede en skøn oksetyndsteg på, hvor kødet bliver dejlig mørt og man får den helt perfekte grill smag.
2.75 fra 4 stemmer
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Opskrift, Grill, Oksekød, Hovedret
Køkken: Dansk
Forb. tid: 50 minutter
Inden tilberedning: 2 timer
Samlet tid: 2 timer 50 minutter
Antal: 4
Forfatter: Søren Willadsen

Ingredienser

  • 1 tyndstegsfilet af 1½ - 2 kg
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Tag tyndstegsfileten ud af køleskabet 2 - 1½ time før den skal tilberedes for, at kødets temperatur ikke er for kold.
  • Rids kødets fedt i tern og drys det godt med salt, peber og eventuelt krydderier.
  • Dup overskydende væde af fileten.
  • Sæt grillen på 225 grader, hvor tyndstegsfileten først får 10 minutter på direkte varme for at brune fedtet.
  • Placer tyndstegsfileten dernæst på indirekte (mellem to brændere eller kullet) og skru ned for grillens temperatur til omkring 140 - 150 grader og steg tyndstegen i omkring 35 - 50 minutter, eller indtil dens kernetemperatur er på 55 grader for rød, eller 62 grader for rosa.

Noter

Hvis vi ikke spiser det hele af en tyndstegsfilet bruger vi det dagen efter, hvor det serveret koldt, hvilket er rigtig lækkert.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

 

 

Jeg har ikke i denne opskrift brugt andre krydderier end salt og peber, men man kan sagtens lave en rub (tørkrydderi) som kan massere ind i tyndstegsfileten dagen inden, da dette afgiver en del smag til kødet.

Vil man hellere bruge en BBQ sauce bør man første smøre denne på oksefileten 10 – 15 minutter inden den er færdig, da den slags saucer til kød ofte kan brænde på, da de indeholder sukkerarter.

Man kan i stedet marinere oksetyndstegsfileten i eksempelvis rødvin eller rød med fint hakket skalotteløg, 2 fed hvidløg friske timian- og rosmarinkviste, peberkorn og salt, natten over.
Inden den tilberedes duppes den tør.

Som tilbehør til en grillet tyndstegsfilet anbefaler jeg disse opskrifter: Klassisk Coleslaw // Ægte Hasselback Kartofler // Skønne Ovnbagte Tomater // Ægte hjemmelavede Pommes Frites // Bearnaise Sauce

 

Rids fedtet i tern, men pas på man ikke skærer den i selve kødet.

 

Drys tyndstegsfileten godt med groft salt og peber. Husk at tage den ud af køleskabet 1½ – 2 timer inden tilberedning.

 

Skær den dernæst ud i tynde skiver.

 

 

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.

Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!