og

USA Rejse til Midt Vesten og Syden

af | Oplevelser - Rejser

I sommeren 2018 var vi på en længe ønsket bilferie i Midt Vesten og det sydlige USA, som strakte sig over 23 dage. Vi kørte ca. 6.500 km (4.038 miles) i alt, hvor turen gik gennem Nebraska, South Dakota, Iowa, Kansas, Missouri, Illinois, Kentucky, Tennessee, Louisiana, Mississippi, Alabama og Florida, i alt 12 stater.
Vi nåede desuden, at besøge mange byer og steder som Omaha i Nebraska, Black Hills og Badlands i South Dakota, Kansas City, St. Louis, Nashville, Memphis, New Orleans langs Golf Kysten ned til Key West og nord igen til Miami og til slut Orlando.
Vi spiste os gennem de forskellige staters specialiteter og oplevede mange gastronomiske forskelle og ligheder. Langt de fleste gange var det en fornøjelse, at træde ind på en ny Restaurant, Diner eller BBQ Joint, på nær nogle få gange.

Jeg har tidligere skrevet 6 indlæg om USA, eller nærmere sagt om vores tur til New York som du kan læse om HER. Men hvad er grunden til, at bruge både tid og plads på disse USA beretninger? En af dem er, at jeg for rigtig mange år siden boede 1 år i USA, hvilket mange andre danske unge også har gjort, hvor jeg boede i Midt Vesten nærmere bestemt, Lincoln, Nebraska.

Da jeg første gang fik overtalt min hustru til, at rejse til USA gik turen gennem Arizona, Utah, Nevada og Californien og 5 døgn i New York, hvorefter hun var solgt. Vi har siden hen været i New York igen, og oplever at dette kæmpe land har utrolig meget, at byde på. Både gastronomisk, naturmæssigt, historisk, befolkningen på godt og ondt, og det at køre i en stor SUV gennem den ene stat efter den anden er en oplevelse i sig selv.

I sommeren 2018 var turen endnu mere speciel, da jeg for flere år siden gennem Facebook har jeg fået kontakt til mine tidligere værtsforældre og søskende, og langt om længe fik vi mulighed for, at rejse til Nebraska og gense dem. Udover det havde vi planlagt en tur op til South Dakota og dernæst ned igennem The South til Florida.
Bare det, at rejse til midt vesten er ret besværligt og dyrere i sig selv. Der flyver ingen direkte fly fra Europa til f.eks. Omaha i Nebraska eller omegn. Nærmeste stop er Denver i Colorado. Flyturen til USA gik fra Billund til Frankfurt mellemlanding i Newark, New Jersey og til sidste Omaha, Nebraska, en lille tur på 25 timer.

Planlægningen af vores tur startede over middagsbordet over et par år, hvilket lyder som lang tid. Grunden er stoppet i Midt Vesten, og vi måtte ned syd på til Graceland, New Orleans, Key West og andre spændende steder i syden.
Da vi langt om længe havde fået købt flybilletter og reserveret en ordentlig SUV vidste vi hvad vi havde, at gøre med af tid, og planlagde en nogenlunde rute. Vi vidste i det mindste, at vi skulle flyve til Europa fra Orlanda på en given dato.

Da vi havde begge havde ønsker om, at se flere ting som Black Hills i South Dakota, Elvis´ Graceland i Memphis, Country i Nashville, Jazz i New Orleans, BBQ ben i Kansas City, Kennedy Spacecenter i Orlando valgte vi en løs planlægning af ruten som skulle bringe os igennem de nævnte steder.

En af de vigtigste ting for os ved sådan en lang tur er en ordentlig bil, dvs. en SUV lignende, som der kører så mange rundt af herhjemme. Fordelen er, at ens baggage kan være der plus en kølerboks til drikkevarer og frokost varer. Desuden sidder man højere og ser på den måde lang bedre end en lavere bil.
På vores første tur til Californien havde vi en stor almindelig bil, og følte at vi manglede højden i bilen.

Op til turen havde vi lånt og købt flere rejsebøger, som vi tog kopier af, da disse ikke fylder og vejer nær så meget som en eller flere bøger, og kan efterhånden smides ud. Jeg synes, at rejsebøger giver en noget god viden om landene og områderne man skal til. Man kan finde meget på nettet, men er man første gangs rejsende til USA på en længere tur, er der nogle ting der er rare at vide.
Vi tjekkede alle mulige hjemmesider om de forskellige steder, og fik det uploadet til en min mail. Jeg så flere af Anthony Bourdains rejseprogrammer, som giver nogle spændende tips til flere gode madsteder, og afdøde Anthony Bourdain var superb til, at beskrive det i sine programmer.
Vi fik gode tips af nogle af vores venner, som havde været på næsten samme tur.

Jeg har herunder lavet en kort liste over de ting jeg tænker, der er vigtigt som førstegangs rejsende til USA:

ESTA:
HUSK, at bestille ESTA, som er indrejsetilladelsen til USA. Ingen ESTA ingen indrejse eller nærmere bestemt afrejse fra Europa. Som dansker behøves man ikke visum til USA, hvis ens rejse ikke varer mere end 90 dage.
ESTA kan bestilles over nettet.
Du skal vide hvornår du lander og afrejser og hvor du skal bo i USA, hvor man f.eks. kan skrive ankomst adressen på.

Ankomst til USA:
Undlad dumme vittigheder eller smarte bemærkninger overfor de officerer/immigrationsbetjente der sidder i ankomsthallerne.

Valuta m.m.:
Visa kort kan bruges alle steder, men tag for en sikkerhedsskyld et ekstra kort med pr. person, hvis man mister et kort.
Sørg også for, at have kontanter med, da det på mange restauranter fortsat er muligt, at betale i kontanter.
Jeg oplevede dog problemer med betaling ved benzinstationernes standere med både visa debet kort og mastercard credit kort, som kan skyldes at det er udenlandske kort. Når jeg efterfølgende gik indenfor kunne jeg de fleste gange betale med kortet på forhånd.

Drikkepenge:
Man ”skal” betale ca. 15 – 20 % i drikkepenge i USA, da de ikke er indbefattet i regningen, og mange steder lever tjenerne af drikkepengene, og ikke andet.
Betaler man med kreditkort på restauranten vil der på den ene bon være plads til, at man kan skrive det man ønsker, at betale i drikkepenge. Husk, at gemme ens egen kopi af denne.

Skat og Moms:
I USA er der både en byskat og statsskat som varierer fra sted til sted. Den bliver først lagt oven i regningen når man betaler, og ligger på nogle få procent. Se evt. kommentaren fra Johan, at det også gælder i normale butikker.

Overnatning:
I USA er det nemt, at finde et rimeligt sted, at overnatte. Vi brugte denne gang forskellige online booking portaler, som vi havde som app på telefonen, hvilket var ret nemt og bekvemt. Som sagt havde vi ikke bestilt noget på forhånd.
Da vi var i Californien kørte vi ind på f.eks. et billigt motel. Man kan godt få vist værelset inden man beslutter sig for, at leje det.
Priserne på hotelværelser eller lejligheder varierer rigtig meget fra både stat til stat, og by til by. Det billigste vi havde kostede 70 $ inkl. alt og det dyreste ca. 130 $, som også var en kæmpe lejlighed i New Orleans. Hvis man lejer en lejlighed skal man være obs. på, at der kan komme ekstra udgift på til slut rengøring. Ved brug af apps står det ikke umiddelbart når man booker og betaler, men det kommer længere nede under ekstra informationer, at det efter opholdet vil blive trukket.

Bil:
Vi har begge gange lejet bilen hjemmefra igennem et rejsebureau. Første gang i Californien var en træls oplevelse, da de forsøgte at angive, at vi var nødt til, at leje en større model, der kostede mere. Denne gang gik det glat og var uden nævneværdige problemer.
Som regel koster kilometer ikke ekstra når man lejer i USA.
Vær også obs. på hvornår man lejer. Ved f.eks. AVIS er der en del, at spare når man lejer inden den 15 juli som er begyndelsen på højsæsonen, og priserne derfor stiger.
Man skal også være obs. på, at såfremt man som os ikke afleverer bilen samme sted er der et ekstra gebyr ”one way fee”, som i vores tilfælde kostede ca. 600 $.

Vejskat:
I de sydlige stater især i Florida skal man betale motorvejsafgift.
I staten Florida overgår dette mere og mere til et system, der hedder SunPass, som fotograferer nummerpladerne, og tjekker en mini ”Bizz” i forruden. Man trækkes dernæst via ens kreditkort.
Kører man rundt i en lejebil og ikke har en Sunpass ryger regningen til f.eks. AVIS, som dernæst sender dig en regning, der vil være dyrere end selve det SunPass ville have kostet.
På langt de fleste motorveje i Florida ligger der SunPass kontorer hvor man kan købe et SunPass.

Smartphones:
Langt de fleste har i dag en smartphone, og når man nu er afsted i længere tid er det nu en gang rarere, at kunne bruge data uden ekstra regning så man kan bruge Google map, komme på nettet og til forskellige apps. Som der i kommetarene bliver nævnt er dækningen ofte på maksimum 3G, hvis man ikke er i en af de større byer.
Vi havde derfor købt simkort hjemmefra, som kan bruges i USA.
Man kan også købe et AT&T simkort, hvilket jeg gjorde til min Ipad, men fik den aldrig til, at virke på trods af en times hjælp i en AT&T butik.

Entreer til seværdigheder m.m.:
Man kan til flere forskellige seværdigheder købe entre ”voucher” billet hjemmefra.
Fordelen er, at man f.eks. ikke står i kø for billetter.
Man kan tjekke mere på nettet.

Over de næste par måneder vil jeg poste forskellige rejse indlæg om vores tur med mine tips til de steder vi besøgte denne gang.

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

6 Kommentarer

 1. Johan Johansen

  Shit hvor bliver jeg nostalgisk af at læse dette… Et par enkelte tilføjelser til dine ellers udemærkede pointer:

  1) Skat – Måske værd at nævne, at der heller ikke angives sales tax på priserne i butikkerne. Jeg tager det helt naturligt, at man lige skal lægge små 10% til, men det forvirrer en del førstegangs-besøgende 

  2) Smartphones – Vi er særdeles forkælede mht. dækning i Danmark/Europa. Du kan sagtens ramme større områder i USA, hvor der er minimal til ingen dækning, specielt når du roadtripper i bjergene. Værd at huske altid at have en offline kopi af evt vigtige data liggende.

  Glæder mig til resten! 🙂

  Svar
  • Søren

   Hej Johan
   Det er fuldstændig rigtig med sales tax i butikkerne, og svarer ca. til 10%, og dækningen rigtig mange steder er 3g eller ingen. Må jeg få sat ind i indlægget, og tak for tippene :-).
   Bedste hilsner
   Søren

   Svar
 2. Signe Op.

  Fedt indlæg! Vi har, i efterhånden en del år, periodisk drømt om en længere tur gennem USA. Jeg ved ikke helt, hvornår vi reelt får mulighed for at gøre det, men det er stadig skønt at læse beretninger som dine, som jeg gemmer til (forhåbentlig!) senere brug 🙂

  Svar
  • Søren

   Hej Signe
   Tak for rosen, og jeg kan kun anbefale en mindre eller større tur derover.
   Bedste hilsner
   Søren

   Svar
 3. Piskeriset

  Skøn læsning! Vi overvejer kraftigt en tur i de sydlige stater, så jeg håber selvfølgelig, du skriver mere om dem de kommende måneder 🙂

  Svar
  • Søren

   Mange tak. I bør absolut kaste Jer ud i en tur til Syden :-).
   Bedste hilsner
   Søren

   Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Gastromad Logo

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.


Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!