og
Opskrift på syltede chili

Syltede chili er en perfekt måde at gemme friske chili på i lang tid.

Er vi ikke alle ved, at være helt vilde med chili? For nylig fik jeg en stor pose fyldt med gule chilier, som jeg desværre ikke kender navnet på. En af mine kollegaers søn har dyrket dem over sommeren, og tænkte, at det måtte være noget for mig.

Chili er i sig selv ret stærke i kortere tid, men rigtig gode i madlavning, hvor styrken bliver mere moderat. Jeg tænkte, at de fleste af disse chili skulle syltes, så jeg har dem i længere tid. Ofte fryser jeg chilier, hvor de holder sig i et par måneder. Jeg har ikke tidligere skrevet om syltede chili, så dette er første, men ikke sidste gang jeg sylter en stor håndfuld gule fætre.

Bruger man noget stærkere chili vil styrken med tiden aftage, hvilket kan være en fordel i en gryderet eller andet mad. Samtidig får chilierne denne specielle syltede smag, som ligeledes passer rigtig godt til mange retter, hvor der skal være lidt syre i. Jeg har i denne version tilsat både kanelstang og vaniljestang, hvilket jeg synes passer rigtig godt med styrken i en chili. Man kan også selv lege med om der skal mere sukker i for, at tage noget af styrken af de syltede chili.

Prøv også: Syltede Rabarber // Rød Karrypasta

Syltede Chili

For nylig fik jeg en stor pose fyldt med gule chilier, af en kollega, hvis søn har dyrket dem over sommeren.
5 fra 1 stemme
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Syltning, Konservering, Tilbehør
Køkken: Sydamerika
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 10 minutter
Samlet tid: 25 minutter
Forfatter: Søren Willadsen

Ingredienser

  • 2 – 3 dl. friske chilier
  • dl. æbleeddike
  • ½ dl. vand
  • 75 g. lys muscovadosukker eller rørsukker
  • ½ kanelstang
  • ½ frisk vanilje
  • 5 peberkorn
  • 1 fingerspids salt

Sådan gør du

  • Skyl chilierne og prik hul i dem, eller skær enderne af. Dette er for, at syltelagen kan trænge ind i dem.
  • Kom chilierne i et skoldet sylteglas, hvor vanilje og kanelstangen kommes ved.
  • De øvrige ingredienser kommes i en gryde, som varmes op indtil sukkeret er opløst.
  • Hæld den varme lage over chilierne og luk glasset.
  • Sæt det på køl, og lad dem trækker et par uger.
  • Jeg vil tro, at de kan holde sig på køl i 6 måneder.

Noter

Syltede chili kan holde sig op til et år i køleskabet.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

De syltede chili kan bruges i Gryderetter, i Tacos, Burritos, ovenpå Pizza, i Sandwiches og Burgere eller det du har lyst til, at bruge dem til.

Når man sylter kan smagen i lagen ændres til det du kan lide. Jeg bar brugt forskellige krydderier og en halv vaniljestang, hvilket du kan ændre til andre krydderier. Eddiken kan godt være almindelig lagereddike, selv om jeg personligt foretrækker æbleeddike i flere syltelager.

Gule chili

Syltede chili

Et glas med syltede chili kan holde sig på køl i meget lang tid. Styrken i chilierne bliver lidt mindre med tiden.

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

23 Kommentarer

  1. Morten nielsen

    Lyder godt. Vil lige fortælle dig at det er citron chili eller på engelsk lemon chili

    Svar
    • Søren

      Hej Morten
      Jeg ved ikke hvilken chili det er. Jeg fik sidste år en posefuld af en kollega, hvis søn har dyrket dem. De er ca. 2 – 3 cm. lange og buttede.
      Styrkemæssigt mærker man det med det samme, men det forsvinder igen efter kort tid. Jeg synes ikke de har den store citrus smag.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  2. Martin

    Jeps. Citron chili. De er ekstremt stærke 3 år planeten giver chiller skal jeg hilse at sige. Tak for opskriften.

    Mvh. Martin

    Svar
    • Søren

      Hej Martin
      Selv tak :-).

      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
      • Claus

        Hej Søren,

        Skal alle chillierne være dækket af lagen?

        Mvh. Claus

        Svar
        • Søren Willadsen

          Hej Claus
          Ja alle chilierne bør være dækket af lagen for at de ikke bliver dårlige.
          Bedste hilsner
          Søren

          Svar
  3. Katja

    Kan man sylte alle slags chilier? Og bruge denne opskrift til dem alle?
    Er ny i faget ‘chili’ og har ikke mindre end 7 forskellige arter, så det ville være rart at kunne gennem nogle af dem ?

    Svar
    • Søren

      Hej Katja
      Det kan du godt. De chilier jeg syltede som nu har stået i 1,5 år og smager fortsat godt, og har en rimelig styrke.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  4. Rikke

    Hej har fået nogle chilier af min bror som siger det er verdens stærkeste chilier. Bliver i mindre stærke i smagen hvis man sylter dem ?

    Svar
    • Søren

      Rikke
      Med tiden bliver de mindre stærke, når du sylter dem.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  5. Thomas Pedersen

    Hej Skal chilierne være dækket af væden??

    Svar
    • Søren

      Hej Thomas
      Ja det skal de, da de ellers ikke bliver syltede.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  6. Jacob Esbensen

    Hej Søren, tak for en god og inspirerende side. Jeg har hen over sommeren haft tre slags chilie, med mange flere chilier end jeg kan nå, at spise og syltning er derfor oplagt, men hvorfor kanel og vanilje, er det for smagen eller kan det undlades?

    Svar
    • Søren

      Hej Jacob
      Mange tak for, at du finder inspiration hos mig :-).
      Kanel og vanilje er udelukkende for smagens skyld. Du kan sagtens udelade det.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  7. Mikkel Hansen

    Hvor lang tid skal de stå før end man kan bruge dem? Og kan man eventuelt skære dem i skiver inden syltning?

    Svar
    • Søren

      Hej Mikkel
      En uges tid som minimum. Jeg kan være i tvivl om, hvordan det bliver, hvis du skære dem i skiver, men prøv :-).
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  8. Linda

    Kan jeg bruge alm eddike ?

    Svar
    • Søren

      Hej Linda
      Det kan du godt. Brug evt. 2 dl. eddike og 1 dl. vand såfremt du ikke ønsker chilierne for eddike agtig.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
      • Linda

        Tusind tak for svaret. Så ved jeg hvad formiddagen skal gå med .

        Svar
  9. Mads Hammerich

    De gule chilier ligner sorten Habanero.
    Jeg har haft den i drivhuset i år. Super gode og nemme at dosere.

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Mads
      Jeg er ikke klar over hvad de hedder, men de er meget stærke lige når man spiser dem, og aftager kort tid efter.

      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
    • KJ

      Det er slet ikke Habaneo, de har en helt anden form. Disse har en Jalapeno form og er Lemon Jalapeno. 🙂

      Svar
      • Søren Willadsen

        Hej KJ
        Tak for opklaringen 👍.
        Bedste hilsner
        Søren

        Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Gastromad Logo

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.


Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!