Hvad er julen uden gløgg? Ikke en rigtig jul?
Det er nemt, at købe en gløgg ekstrakt og blande det med vin og andet alkohol eller en færdig lavet gløgg. Men den hjemmelavede som i dette tilfælde er hvid smager nu meget bedre, end den købte. I denne gløgg opskrift bestemmer man selv, hvad man kommer i. Man kan følge min opskrift, eller lave sin egen version, som eksempelvis en børnevenlig uden alkohol. Smagen i denne gløgg varierer i forhold den rom og de krydderier man bruger i den.
Prøv også disse opskrifter: Rødvinsgløgg // Vaniljekranse // Figursmåkager
Opskrift Hvid Gløgg
Ingredienser
- 1 fl. hvidvin
- 2 dl. hyldeblomstsaft
- 2 dl. hvid rom helst en af de bedre
- 2 stk. usprøjtede citroner skåret i skiver eller skær skrællen af de to citroner for at undgå det hvide.
- 75 g rørsukker
- 6 – 8 hele kardemomme kapsler
- 2 hele kanelstænger
- 1 stk. tørret ingefær
- 5 stk. sorte peberkorn
- 5 stk. nelliker
- 1 stk. stjerneanis
Sådan gør du
- Hæld hyldeblomstsaft, rørsukker og krydderier i en gryde, som koges op og dernæst simrer under låg i 15 minutter.
- Tilsæt dernæst hvidvinen, som varmes op. Pas på det ikke koger, da alkoholen vil fordampe.
- Tilsæt til sidst rom og citronskiver, som også varmes op uden at koge..
- Lad gløggen trække et par dage med krydderier og citronskiver eller skal i for at den får mere smag.
- Tag citronskiverne eller skallen op når den har trukket.
Noter
Det er nemt, at lave en stor portion og gemme det julen over. Husk, at den hvide gløgg godt kan holde sig over længere tid, når der er alkohol i gløggen. De år jeg har blandet min egen gløgg, og serveret den juleaftens eftermiddag har været en succes og gæsterne holder utrolig meget af den.
Når gløggen får lov at trække får en utrolig god smag. Derfor anbefaler jeg at man laver den 1 – 2 måneder før den skal serveres for ens gæster.
Denne hvide gløgg er en af mine favoritgløgg. Grunden skyldes at den er knap så sød, som den røde gløgg kan være. Samtidig har den en dejlig frisk og behagelig citrus og hyldeblomst smag, hvor krydderierne passer perfekt til den syrlige smag i gløggen.
Holdbarhed på Gløgg
Jeg plejer at hælde gløggen i et stort patentglas hvor den kan stå køligt og mørkt. Et havde havde jeg fundet et halvt fyldt patentglas med den hvide gløgg i fra året før. Denne gløgg var en af de bedste vi længe havde smagt.
Hvis du hellere vil have den mere sød kan der altid tilsættes mere rørsukker efter behov.
Server gløggen med f.eks. Syltede Citroner som disse der er skåret i små tern. De giver den noget friskhed til den varme dejlige drik.
Virkelig lækker gløgg. Jeg puttede dog kun halvdelen af rommen i, stadig en god stærk gløgg.
Hej Pernille
Mange tak, og ja den kan doseres efter smag og styrke.
Glædelig jul
Søren
Hvilken type af rom vil du vælge, en lys eller mørk? Eller hvad med Cachaca?
Hej Patrick
Du bør helt klar bruge en hvid rom. Jeg lavede selv en portion i søndags, hvor jeg brugte en lys 3 år Havana Club. Det kan også være en lys Ron Matusalem. Jeg kender ikke Cashaca rommen, men vil undgå en Bacardi og lignende.
Forresten kan du med fordel tilsætte 2 dl. æblemost, hvilket giver en ekstra skøn smag.
Bedste hilsner
Søren
Hej Søren.
Hvilken type hvidvin ville du anbefale?
Mvh. David
Hej David
Jeg vil anbefalde en med sødme i, dog ikke oversød, som du selv vil kunne lide.
På den måde går du ikke galt i byen, når du tilbereder din hvide gløgg.
Bedste hilsner
Søren
Lyder rigtig lælkert.. Syltede citroner? Er det udover de to, der kommer ned l gløggen eller, hvordan skal det forstås??
Hej Signe
Du kan se bort fra de syltede citroner, som jeg efterfølgende er stoppet med, at komme i gløggen. Brug evt. en øko skåret i skiver, som du lader ligge i gløggen i maks en dag.
Glædelig jul og godt nytår.
Søren
Hej Søren,
Dette er muligvis et dumt spørgsmål, men er simpelthen kommet i tvivl. Når du skriver hyldeblomstsaft, skal det så blandes op eller skal det være ufortyndet saft?
De bedste hilsener Gustav
Hej Gustav
Det er ikke noget dumt spørgsmål. Jeg bruger min egen hjemmelavet, som er drikkeklar. Hvis du kan købe en drikkeklar vil jeg anbefale det, ellers fortynd det op, men som en kraftig hyldeblomst drik.
Bedste hilsner
Søren
Hvis du laver gløggen ugen forinden står den så bare på køl indtil med alle krydderierne i? Og varmes op igen med alt i?
Hej Tina
Ja det gør den, og pga. der er alkohol i er det ikke nødvendigt, at den er på køl.
Varm den langsomt op, og undlad at den koger.
Bedste hilsner
Søren
Hej
Jeg har lavet gløggen efter opsk. syntes den har en eftersmag af det hvid i citronerne. Ekstrem bitter smag, mon man kan trylle noget sødme i den dyre hvidvin og rom?
Har så nu læst kommentar sporet og kommet i tvivl,
Skal der citronskiver i eller ej?
Hej Rikke
Jeg kommer citronskriver i og tager dem op efter et par dage for at der ikke kommer en bitter smag, som jeg har skrevet i opskriften.
Du kan koge en sukkerlage op som du kommer i gløggen, hvilket neutralisere den bittersure smag.
Du kan bruge 1 dl. vand og 2 dl. sukker som koges op til sukkeret er opløst. Kom lidt af sukkerlagen i gløggen ad gangen og smag på det inden du kommer mere i. Fortsæt indtil smagen er bedre.
Derudover kan du i sukkerlagen komme en til to spsk. honning i, som ligeledes hjælper på bitterheden.
Jeg håber du får held med at tilpasse din gløgg :-).
Ps. efter det du har skrevet vil jeg tilføje lidt til opskriften.
De bedste hilsner
Søren