og

Hvid Gløgg – Opskrift med rom

af | Drikkevarer, Jul, Opskrifter, Vin og Spiritus

Opskrift på Hvid Gløgg

Hvid gløgg med rom og hyldeblomst er den gløgg vi holder rigtig meget af. Det samtidig en gløgg der kan holde sig i rigtig lang tid.

Men hvad er julen uden gløgg? Ikke en rigtig jul. Synes jeg. Det er nemt, at købe en gløgg ekstrakt og blande det med vin og andet alkohol. Man kan også købe en færdig lavet gløgg. Men den hjemmelavede som i dette tilfælde er hvid gløgg smager nu meget bedre, end den købte. I denne hvide gløgg opskrift bestemmer man selv, hvad man kommer i. Man kan følge min opskrift, eller lave sin egen version. Den kan være en børnevenlig uden alkohol. Smagen i denne hvide gløgg varierer i forhold den rom og de krydderier man bruger i den.

Hvid gløgg opskrift

I min opskrift på hvid gløgg bruger jeg en hvid god rom, hyldeblomst saft og hvidvin. Dette er grund elementerne i gløggen. Derudover synes jeg der skal julesmage i fra forskellige krydderier. Derfor skal der selvfølgelig kanel, nelliker og en vaniljestang i. Vaniljestangen kan sagtens være en uden korn, da en tom afgiver nok smag.

Når man laver en hvid gløgg er det vigtigt den smages til med sukker, hyldeblomst saft og andet. Husk også at følge opskriften, da det kun er hyldeblomstsaft, sukker og krydderier der skal koges op.

Et lille fif er, at tage citronskiverne op efter et par timer. De kan afgive for meget syrlighed og bitterhed.

Prøv også disse opskrifter: Rødvinsgløgg // Vaniljekranse // Figursmåkager

Hvid Gløgg

Opskrift Hvid Gløgg

Hvad er julen uden gløgg? Ikke en rigtig jul? Den hjemmelavede gløgg som i denne opskrift er hvid har en dejlig smag af hyldeblomst kan også være uden alkohol.
3.84 fra 6 stemmer
Print Gem på Pinterest Bedøm
Ret: Opskrift, Drikkevarer, Vin og Spiritus
Køkken: Dansk
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 15 minutter
Samlet tid: 30 minutter
Antal: 1 liter
Opskrift af: Søren Willadsen

Ingredients

  • 1 fl. hvidvin
  • 2 dl. hyldeblomstsaft
  • 2 dl. hvid rom helst en af de bedre
  • 2 stk. usprøjtede citroner skåret i skiver eller skær skrællen af de to citroner for at undgå det hvide.
  • 75 g rørsukker
  • 6 – 8 hele kardemomme kapsler
  • 2 hele kanelstænger
  • 1 stk. tørret ingefær
  • 5 stk. sorte peberkorn
  • 5 stk. nelliker
  • 1 stk. stjerneanis

Instructions

  • Hæld hyldeblomstsaft, rørsukker og krydderier i en gryde, som koges op og dernæst simrer under låg i 15 minutter.
  • Tilsæt dernæst hvidvinen, som varmes op. Pas på det ikke koger, da alkoholen vil fordampe.
  • Tilsæt til sidst rom og citronskiver, som også varmes op uden at koge..
  • Hæld gløggen over på stort patentglas eller dæk gryden til.
  • Tag citronskiverne eller skallen op efter et par timer.
  • Lad gløggen dernæst trække et par dage med krydderier i for at den får mere smag inden den drikkes.

Notes

Varm gløggen langsomt op, den små ikke koge. Den kan varmes op i en gryde, eller hæld gløggen i et krus som opvarmes i mikroovnen.
Laver man en stor portion kan det uden problemer holde sig til året efter.
Har du prøvet opskriften?Nævn @gastromad og Tag #gastromad!

Tip til opskriften

Det er nemt, at lave en stor portion hvid gløgg og gemme det julen over.

  • Husk, at den hvide gløgg godt kan holde sig over længere tid, når der er alkohol i den. De år jeg har blandet min egen hvide gløgg, og serveret den juleaftens eftermiddag har været en succes og gæsterne holder utrolig meget af den.
  • Når gløggen får lov at trække får en utrolig god smag. Derfor anbefaler jeg at man laver den 1 – 2 måneder før den skal serveres for ens gæster.

Denne hvide gløgg er en af mine favoritgløgg. Grunden skyldes at den er knap så sød, som den røde gløgg kan være. Samtidig har den en dejlig frisk og behagelig citrus og hyldeblomst smag, hvor krydderierne passer perfekt til den syrlige smag i gløggen.

Holdbarhed på hvid gløgg

Jeg plejer at hælde gløggen i et stort patentglas hvor den kan stå køligt og mørkt. Et år havde jeg fundet et halvt fyldt patentglas med den hvide gløgg i fra året før. Denne gløgg var en af de bedste vi længe havde smagt.

Hvis du hellere vil have den mere sød kan der altid tilsættes mere rørsukker efter behov.

Gløgg med hvidvin og hyldeblomst

Server gløggen med f.eks. Syltede Citroner som disse der er skåret i små tern. De giver den noget friskhed til den varme dejlige drik.

Hvid Gløgg

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

16 Kommentarer

  1. Pernille

    Virkelig lækker gløgg. Jeg puttede dog kun halvdelen af rommen i, stadig en god stærk gløgg.

    Svar
    • Søren

      Hej Pernille
      Mange tak, og ja den kan doseres efter smag og styrke.
      Glædelig jul
      Søren

      Svar
      • Patrick Gustavsson

        Hvilken type af rom vil du vælge, en lys eller mørk? Eller hvad med Cachaca?

        Svar
        • Søren Willadsen

          Hej Patrick
          Du bør helt klar bruge en hvid rom. Jeg lavede selv en portion i søndags, hvor jeg brugte en lys 3 år Havana Club. Det kan også være en lys Ron Matusalem. Jeg kender ikke Cashaca rommen, men vil undgå en Bacardi og lignende.
          Forresten kan du med fordel tilsætte 2 dl. æblemost, hvilket giver en ekstra skøn smag.
          Bedste hilsner
          Søren

          Svar
  2. David Johansson

    Hej Søren.
    Hvilken type hvidvin ville du anbefale?

    Mvh. David

    Svar
    • Søren

      Hej David
      Jeg vil anbefalde en med sødme i, dog ikke oversød, som du selv vil kunne lide.
      På den måde går du ikke galt i byen, når du tilbereder din hvide gløgg.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  3. Signe J

    Lyder rigtig lælkert.. Syltede citroner? Er det udover de to, der kommer ned l gløggen eller, hvordan skal det forstås??

    Svar
    • Søren

      Hej Signe
      Du kan se bort fra de syltede citroner, som jeg efterfølgende er stoppet med, at komme i gløggen. Brug evt. en øko skåret i skiver, som du lader ligge i gløggen i maks en dag.
      Glædelig jul og godt nytår.
      Søren

      Svar
  4. Gustav Mikkelsen

    Hej Søren,

    Dette er muligvis et dumt spørgsmål, men er simpelthen kommet i tvivl. Når du skriver hyldeblomstsaft, skal det så blandes op eller skal det være ufortyndet saft?
    De bedste hilsener Gustav

    Svar
    • Søren

      Hej Gustav
      Det er ikke noget dumt spørgsmål. Jeg bruger min egen hjemmelavet, som er drikkeklar. Hvis du kan købe en drikkeklar vil jeg anbefale det, ellers fortynd det op, men som en kraftig hyldeblomst drik.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  5. Tina uhre

    Hvis du laver gløggen ugen forinden står den så bare på køl indtil med alle krydderierne i? Og varmes op igen med alt i?

    Svar
    • Søren

      Hej Tina
      Ja det gør den, og pga. der er alkohol i er det ikke nødvendigt, at den er på køl.
      Varm den langsomt op, og undlad at den koger.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  6. Rikke Christiansen

    Hej
    Jeg har lavet gløggen efter opsk. syntes den har en eftersmag af det hvid i citronerne. Ekstrem bitter smag, mon man kan trylle noget sødme i den dyre hvidvin og rom?

    Har så nu læst kommentar sporet og kommet i tvivl,
    Skal der citronskiver i eller ej?

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Rikke
      Jeg kommer citronskriver i og tager dem op efter et par dage for at der ikke kommer en bitter smag, som jeg har skrevet i opskriften.
      Du kan koge en sukkerlage op som du kommer i gløggen, hvilket neutralisere den bittersure smag.
      Du kan bruge 1 dl. vand og 2 dl. sukker som koges op til sukkeret er opløst. Kom lidt af sukkerlagen i gløggen ad gangen og smag på det inden du kommer mere i. Fortsæt indtil smagen er bedre.
      Derudover kan du i sukkerlagen komme en til to spsk. honning i, som ligeledes hjælper på bitterheden.

      Jeg håber du får held med at tilpasse din gløgg :-).

      Ps. efter det du har skrevet vil jeg tilføje lidt til opskriften.

      De bedste hilsner

      Søren

      Svar
  7. Julie

    Hej! Jeg vil gerne lave denne opskrift til jul, men jeg er i tvivl, om processen efter den har trukket. Varmer man den bare ligeså stille op inden servering? I glasset på billedet er der citroner i? Du skriver man skal tage dem op?

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Julie
      Det kan jeg godt se ikke er tydeligt, hvilket jeg sørger for at det nu bliver :-).
      Gløggen kan varmes langsomt op i en gryde uden den koger, eller hæld gløggen i et krus som opvarmes i mikroovnen.
      Citronerne tager jeg op efter den har trukket i en times tid, ellers kan de afgive for meget bitterhed.
      Krydderierne lader jeg altid blive i gløggen for de afgiver rigtig god smag.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar

Trackbacks/Pingbacks

  1. Hollandske Spekulaas | - […] Også Om: Vaniljekranse // Hvid Gløgg // […]
3.84 from 6 votes (6 ratings without comment)

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Gastromad Logo

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.


Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!