Hvidvine fra Europa & USA

af | 23. sep 2020 | Anmeldelser, Vin og Spiritus

REKLAME

Jeg elsker, når jeg får lov at anmelde vine jeg ikke tidligere har smagt, eller vine jeg tidligere har anmeldt, men som er af nyere årgange.

Noget der gør vinanmeldelser utrolig spændende.
Mine gode venner fra Gallovini har sendt mig en større portion vine, hvor jeg starter ud med smagning og anmeldelse af seks forskellige hvidvine i fire forskellige prisklasser.
Der er helt klart noget for de flestes smag og pengepung.

Tre af vinene kender jeg i forvejen og har tidligere anmeldt, men af ældre årgange. Det var derfor utrolig interessant at se, hvor meget de med en nyere årgang havde ændret sig.

Hvor kommer vinene fra?
De tre vine kommer fra Europa, henholdsvis Spanien nærmere bestemt Almansa som ligger sydvest for Valencia. Sardinen er igen med på kortet hvor jeg igen har den samme med i smagningen, hvilket ikke gør spor, og for første gang en hvidvin fra Bourgogne i Frankrig. Denne vin tog virkelig føringen over feltet, og til en pris der er til at have med at gøre.
De sidste tre er alle fra USA, hvor to af dem stammer fra Californien og den sidste fra staten Washington som ligeledes kan producere meget spændende vine pga. både Stillehavets salte luft og bjergene.

Alle seks vine passer godt til forskellige fiskeretter og skaldyrsretter, og et par stykker vil også gå godt til lette fjerkræsretter.

Seks forskellige hvidvine fra USA og Europa

Finca Fella Altado, Verdejo, Almansa Spanien, 2019, 12,5%
79.- ved køb af 6 flasker.

Vinen har en ren og krystalklar udseende med toner lys honning farve.
Let duft af ferskenkød og aromatisk våde orangeblomster.
Let og frisk smag af sødlige ferskner og efterårs pærer. Smagen rammer efter noget tid bagkanten af munden med en anelse syrlighed, der matcher sødmen i vinen.
Lettere kantet vin med en anelse syre. Eftersmagen er lang og behagelig med den samme skønne friskhed.
Vinen fermenteres først og lagres dernæst 3 måneder på ståltanke ved 13 grader.
Server vinen ved 10 – 12 grader.
Finca Fella passer godt til lette fiskeretter eller som aperitif på terrassen.
4 ud af 6 stjerner.

Almansa Spanien

Argiolas, Costamolino Vermentino di Sagdegna, Vermentino, Sardinien Italien, 2019, 13,5%.
79,- ved køb af 6 flasker.

Vinen har et ren og klart udseende med en gul flot farve.
Næsen rammes af søde ferskner, en anelse vanilje og fennikel.
Meget lækker og sprød smag af sødmefulde grapefrugter og hvid peber med en let tannin bagerst i munden.
Halvlang eftersmag af en velfungerende sprød hvidvin, som langsomt går over i syrlige noter.
Vinen er først lagret 3 – 4 måneder på ståltanke, hvorefter den færdiglagres på flasker i op til 3 måneder.
En perfekt vin til fisk og skaldyrsretter.
4 ud af 6 stjerner.

ermentino di Sagdegna

Pound Cake, Chardonnay, Californien USA, 2018, 14,5%.
89,- ved køb af 6 flasker.

Vinen har en meget flot gylden og klare farve.
Bouqueten er af fad, og en anelse fedme.
Munden fyldes af fede abrikoser, vanilje og let eg.
På trods af fedmen er det en let californisk chardonnay med en kort eftersmag, som alligevel overrasker med buldrende fremtoning.
Pound Cake er lagret 9 måneder på fad.
4 ud af 6 stjerner.

Pound Cake, Chardonnay

Bread & Butter, Chardonnay, Californien USA, 2018, 13,5%
99,- ved køb af 6 flasker.

En meget elegant og klar gylden vin fyldes i glasset.
Duften er harmonisk af lette mineraler, en anelse citrus og orange sammen med duften af let eg
Bread & Butter, chardonnay har en elegant fløjsblød smag af hyldeblomster og let vanilje og en anelse eg.
En yderst harmonisk chardonnay fra Californien med en lang halvkraftig og blød eftersmag. En vin der passer til fede fisk og lyst kød.
Vinen er lagret 14 måneder på amerikanske egefade.
5 med pil op ud af 6 stjerner

Bread & Butter, Chardonnay

The Originals, Riesling, Washington USA, 2018, 12,5%.
99,- ved køb af 6 flasker

Glasset fyldes med en klar og næsten gennemsigtig vin.
Næsen rammes af friske mineraler, citrus skal, sprøde pærer og grønne æbler. Bouqueten udfolder sig jo mere den får lov at stå i glasset.
Smagen er elegant med en lækker friskhed af citrongræs, lime og ny slynget honning med dens lette sødme.
En meget elegant og yderst harmonisk Riesling i den lidt federe og kraftigere ende som har en fyldig og blød lang eftersmag, der gør at man bare vil have mere i glasset.
Til prisen en scoop af en vin.
The Originals passer til både lyse og mørke fiskeretter og skaldyrsretter. Men den vil også stå godt til lette fjerkræsretter.
5 med pil op ud af 6 stjerner

The Originals, Riesling, Washington

Guillemard-Pothier – Hautes-Côtes de Beaune, Bourgogne Frankrig, Chardonnay, 2017, 13%.
149,- ved køb af 6 flasker.

Vinen har et halvklar gyldent udseende.
Duften er dejlig med masser af skønne mineralske noter som langsomt udfolder duften af citronskal, grønne ny plukkede æbler.
Smagen er blød og lækker af citrus, æbleskal og honning med noter af mineraler.
En skøn frisk Bourgogne Vin på Chardonnay druen med en lang og yderst behagelig eftersmag, som får en til at tænke på hvor harmonisk vinen er sammensat. Et flot arbejde fra Frankrig.
Vinen passer godt til fisk, skaldyr, lyst fjerkræ, kanin gryde eller nydes på terrassen.
En skøn vin der kalder på næste opfyldning.
Jeg er Fan.
6 ud af 6 stjerner.

Guillemard-Pothier – Hautes-Côtes de Beaune chardonnay

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

2 Kommentarer

  1. Jens

    Tak for anmeldelsen – og tak for en god blog og mange gode madoplevelser 🙂
    Har du aftalt med leverandøren at man kan købe en af hver af de 6 vine til en pakke pris, så vi selv herhjemme kan vurdere dem?

    Svar
    • Søren

      Hej Jens
      Mange tak for rosen, hvilket altid er rart :-).
      Jeg har ikke talt med Gallovini om det, men jeg tænker at du kan skrive til dem og henvise til min anmeldelse.
      Når jeg skriver en anmeldelse bestemmer jeg selv hvilke vine jeg anmelder ud fra en dem de sender til mig.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Gastromad Logo

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.

Når du er tilmeldt mit nyhedsbrev deltager du fire gange om året i lodtrækningen om et gavekort på kr. 500 til Kødriget.dk, som tilbyder kvalitetskød. Vinderen får direkte besked.

Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!