og

Nytårs forret 2011 Part I

af | 29. dec 2011 | Eksperimenter, Fisk og Skaldyr, Forretter, Opskrifter, Teknik

Hvert år holder vi nytår med to andre vennepar, hvor de som lægger hus til serverer hovedretten. De øvrige kommer med henholdsvis forret og dessert inkl. tilhørende vine. Jeg fik snuppet forretten, som indtil nu har været en længere eksperimenterende process. Udgangspunktet er nytårstorsk, hvor der i de traditionelle opskrifter som ex. fra Ingeborg Suhrs, Mad fra 1949 eller Richardt Oest-Larsens, Den gyldne kogebog fra 1947 hører rødbeder, bacon, sennepssauce og hårdkogte æg til.

Jeg har de sidste par måneder forsøgt mig frem og tilbage med flere variationer. De ingredienser eller tilbehør jeg hele tiden har overvejet der skal være en del af retten er, sennepsskum, salturt, dampede hjertemuslinger, røgede jomfruhummerhaler, strimlede rødbede chips og rugbrødsflager. I starten forsøgte jeg med stegt torsk, hvilket første gang ikke lykkedes ordentlig, da panden ikke var rødglødende. Derefter blev det stegt pighvar vendt i mel med syltet salturt, sennepsskum og hårdt stegt kammusling på jordskokke creme, som nedenstående billede. Retten smagte rigtig, rigtig godt og egentlig bedre end torsk, da der er mere smag i selve pighvaren. Dog visuelt kedelig, men igen bare et forsøg.

Ristet kammusling

Jeg vendte nu tilbage til, at torsk skal være en del af retten. Den næste udfordring var hjertemuslingerne. Ud af 5 fiskeforretninger i byen kunne en måske skaffe 1 kg. hjertemuslinger til d. 30.12.2011. I sidste uge fik jeg  en opringning fra fiskeforretningen, at de kan få 1 kg. hjertemuslinger hjem. Grunden til, at jeg ønsker at bruge hjertemusling fremfor ex. venusmuslinger skyldes, at jeg synes der er mere smag i de små hjertemuslinger fra vadehavet.

Endnu et nyt forsøg som på nedenstående billede, hvor jeg brugte stegt torsk på stegt grønkål, med sennepsskum, ristet rugbrød, bagte rødbede skiver, kogt skorzone rod og dampede blåmuslinger. Igen et forsøg, men jeg vidste nu hvordan retten skal være. Jeg glemte desværre, at få taget billeder af retten, da jeg tilberedte den som den kommer til at være. Men forhåbentlig husker jeg det på lørdag.

Dampede Blåmuslinger

Opskriften til Nytårs forretten 2011 kan ses her.

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

2 Kommentarer

 1. Erland

  Ser vildt godt ud – men nu har jeg lavet min nytårs menu – så de må afprøves en anden dag 🙂

  /Erland

  Svar
  • Søren

   Takker og et rigtig godt nytår til dig og dine. Ser frem til, at høre hvad din menu består af.

   Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Gastromad Logo

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.


Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!