Ramsløg den nordiske hvidløgsplante.
Husk, at det er fortsat Ramsløgs sæson og du kan plukke dem helt gratis. Lige nu her i juni står den i blomst, og de steder den forefindes er bunddækkenet som et snelandskab. Du kan kende den på de lange grønne blade og den tydelige hvidløgsduft i skoven. Er du i tvivl pres et blad mellem fingrene og du får en duft af frisk presset hvidløg.
I februar/marts begynder de første blade, at komme frem og omkring juni/juli vokser der små frøkapsler frem, som kan bruges som kapers. Når den er afblomstret sidst i juli, først i august bliver bladene bitre i smagen.
Ramsløg er lidt mildere i smag end hvidløg, men har en kraftigere purløg smag. Du kan bruge bladene i salater, pestoer, olier, marinader, frisk hakket i en asiatisk supper, ovenpå forskellige retter eller sammen med andre friske grøntsager eller bare frys dem til vinter. Alt på planten kan spises, blomsterne har en noget kraftigere hvidløgssmag end bladene, og er super flotte som pynt. Jeg opbevarer bladene i en beholder, hvor der i bunden ligger et fugtigt stykke køkkenpapir og et over bladene. På den måde kan de holde sig et par uger og fortsat være lækre.
Hvor findes denne vilde og skønne plante? Den er udbredt i Østjylland, på Bornholm, steder i København eller i fugtige løvskove. Den er ikke særlig udbredt i Vadehavsområdet og ved Vestkysten, men kan findes nogle få steder, hvor der er anlagte parker. Planten har et meget højt indhold af c-vitamin og antioxidanter. Kan du ikke opdrive den i naturen har jeg set, at Superbrugsen har solgt et stort bundt for rimelige penge.
Nu gælder det om at få plukket og tilberedt lækre retter med ramsløg, ramsløgolier, ramsløgpesto og ramsløgmajonæser.
Nedenstående er et par opskrifter med ramsløg: