og

Grydestegte duer med perleotto og kantareller

af | Fjerkræ, Hovedretter, Opskrifter, Saucer, Tilbehør

Opskrift på grydestegte duer

Duer er nok ikke længere noget der er så almindeligt, at spise herhjemme, såfremt du ikke er jæger.

Jeg kan huske som barn, at være på landet hos noget familie, hvor vi altid fik grydestegte duer. Duer smagte fantastisk, især denne lidt stærke og krydrede sovs og kartofler og surt til.
Duerne opdrættede min familie selv og solgte af dem til naboer og bekendte. Den gang var det mere almindeligt, at få grydestegte duer om søndagen.

Ind i mellem kan man finde duer i de forskellige supermarkeder, eller hos den lokale slagter.
Duerne i supermarkeder er meget ofte skovduer fra England, som skal have mindst 1 time, hvis ikke mere. De første par gange jeg lavede duer, fik vi i virkeligheden to stykker ekstremt sej fugl, der var lige til, at smide i skraldespanden.
Med tiden har jeg lært lektien, og giver dem tilpas lang tid.
Undervejs tjekker om duerne er blevet mere møre ved, at stikke en kødnål i dem. Går den nemt i kødet er duen ved, at blive klar.
Et fingerpeg om stegetiden er, at opdrættede duer er stegetiden være mellem 30 – 60 minutter, og skovduer mellem 1 – 2 timer. I virkeligheden ikke så svært, da dem fra supermarkedet står der på om det er skovduer og ved slagteren spørger man.

Jeg har i denne grydestegte due opskrift valgt, at serverer duerne med en perleotto med kantareller til for, da jeg synes at kantarel smagen passer rigtig godt til de stegte duer og den lidt kraftige sauce.

Prøv også disse opskrifter: Perlehønebryst med estragonsauce // Ovnstegte Poussiner med rosmarinsauce

Grydestegte duer med perleotto og kantareller

Grydestegte duer med en nedkogt sauce til smager virkelig fantastisk, og er tilmed en lidt anderledes ret.
4 fra 1 stemme
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Fjerkræ, Hovedret, Saucer, Tilbehør
Køkken: Dansk
Forb. tid: 40 minutter
Tilb. tid: 2 timer
Samlet tid: 2 timer 40 minutter
Antal: 4
Forfatter: Søren Willadsen

Ingredienser

Grydestegte Duer

  • 4 duer
  • 100 g. god røget bacon
  • 3 gulerødder
  • 1 porre
  • 3 persillerødder
  • 2 fed hvidløg
  • 4 stk. allehånde
  • 4 stk. enebær
  • 10 stilke timian
  • 1 laurbærblad
  • 10 persillestilke
  • 2 dl. hvidvin
  • 4 dl. hønsefond
  • 2 dl. piskefløde
  • 2 spsk. skimmelost som danablue roquefort el.lign.

Perleotto med Kantareller

  • 4 dl. perlespelt eller perlebyg
  • dl. kalvefond
  • 2 dl. portvin
  • 50 g. smør
  • 4 spsk. creme fraiche
  • 50 – 100 g. tørrede kantareller
  • Ca. ½ l lunkent vand

Dampede rosenkål

  • 1 pose lilla eller almindelige rosenkål
  • 2 spsk. smør

Sådan gør du

Grydestegte Duer

  • Rens duerne, og drys dem grundigt med salt og peber, både indvendigt og udvendigt.
  • Jeg har undladt, at komme persille inde i duerne, men såfremt du ønsker det kommes en pæn dusk ind i due skroget.
  • Tag en stor gryde frem.
  • Steg duerne på alle sider indtil de får farve, og tag dem dernæst op.
  • Skær baconen i mindre tern.
  • Skræl rodfrugterne og fjern løgskallerne. Skær rodfrugterne i passende mindre stykker. Jeg valgte at serverer dem til duerne.
  • Skær løg og hvidløg i tern.
  • Steg baconen sprød i gryden ved middelhøj varme. Skru ned for varmen og tilsæt grøntsagerne.
  • Lad dem simre indtil løgene er glasklare.
  • Kom duerne i gryden og hæld hvidvinen ved som koger op i et par minutter.
  • Pind timian, persillestilke og laurbær sammen og kom dem i gryden og hæld hønsefonden ved sammen med krydderierne.
  • Lad det hele simre under låg i mellem 30 og 120 minutter, tjek kødet ved at stikke en kødnål i. Såfremt den går let i og kødet samtidig er begyndt, at slippe fra benene er duerne klar.
  • Tag duerne op af gryden og hold dem lune.
  • Si væden fra over i en anden gryde. Sorter evt. gulerødder og persillerødder fra, som kan serveres til duerne.
  • Kog evt. væden lidt ned, og kom lidt piskefløde i af gangen. Smag til med osten, salt og peber.
  • Såfremt saucen er for tynd tyknes den med en meljævning.
  • Del duerne i to og server dem med lidt sauce over.

Perleotto med Kantareller

  • Kom kantarellerne i lun vand i 45 minutter. Hæld vandet fra men i gryden sammen med kalvefonden.
  • Kog perlespelten sammen med kalvefonden og kantarelvandet i ca. 25 minutter. Damp det overskydende væde væk.
  • Tilsæt portvinen mens der røres rundt.
  • Kom smørret i og til sidst creme fraichen.
  • Tilsæt kantarellerne til perleottoen.
  • Smag til med salt og peber.

Dampede rosenkål

  • Fjern stokken fra rosenkålene.
  • Kog dem i en gryde med masser af vand og salt og smørret i 5 minutter.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

Duer

Grydestegte duer med perleotto

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

8 Kommentarer

  1. Elisabeth Beyer-Lauridsen Hammer

    Hej! Vi har fået fat i en skudefuld skovdue bryster. Kan denne opskrift mon ikke gå til det? Jeg har købt parmaskinke og binde rundt om.

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Elisabeth
      Jeg tror sagtens du kan bruge opskriften til skovdue bryster.
      En god ide er at tjekke dem undervejs som i min opskrift på grydestegte duer.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
    • jørgen andreasen

      altså skovduer 2 timer.
      min opskrift siger skovduebryster 2 min på hver side – oh resultatet er perfekt

      ?????

      Svar
      • Søren Willadsen

        Hej Jørgen
        De gange jeg har lavet duer, dvs. grydestegt dem har de fået mellem 30 – 100 minutter. Afhængig af som jeg skriver om det er opdrættede eller vilde.
        Jeg tjekkede et par af mine kogebøger, hvor i der i en står 1 – 2 timer, og en anden 30 minutter.
        Som jeg også skriver kan man tjekke om de har fået nok ved at bruge en kødnål.
        Bedste hilsner
        Søren

        Svar
  2. Elisabeth Beyer-Lauridsen Hammer

    Ja det er et rigtig godt fif, jeg lagde godt mærke til det! De er jo sikkert af forskellig alder, så vil være godt obs.
    Jeg er ret pjattet med krydderierne du bruger her, så jeg glæder mig til at se hvad det bliver til.
    Min mand er ikke pjattet med blå ost, mon det smager meget igennem?

    Svar
    • Søren Willadsen

      Jeg er glad for at læse at du kan li´ mit fif :-).
      Blå ost synes jeg ikke smager meget igennem, men nu er jeg pjattet med blå ost. Du kan forsøge dig lidt frem med lidt ad gangen :-).
      God fornøjelse.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  3. Berith

    Hej Søren
    Du skriver i vejledningen at du bruger løg, hvor mange bruger du 😊

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Berith
      Beklager mit sene svar har først haft mulighed for at være ved skærmen igen nu til morgen :-).
      Du skal bruge 2 – 3 skalotteløg eller 1 almindeligt zittauerløg.
      God weekend
      Søren

      Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Gastromad Logo

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.


Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!