og

Vinaigrette

af | 2. feb 2016 | Opskrifter, Pesto-Dressing-Dip, Tilbehør

Opskrift på vinaigrette

En vinaigrette er en dressing sammensat af olie og syre som citron eller eddike.

En fransk klassisk olie eddike dressing, som desuden kan få mere smag når der tilføjes krydderurter, krydderier eller forskellige slags syre. Den er meget simpel, at lave og mængden er 3 dele olie og 1 del syre.

En vinaigrette kan bruges til rigtig mange forskellige salater, tilberedte grøntsager eller rodfrugter. Men udover en almindelig dressing kan den desuden bruges som marinade til kød. En vinaigrette er nem, at lave og kan holde sig på køl i mindst en uges tid.

Jeg bruger forskellige slags vinaigretter til forskellige salater og grøntsager, og vil her komme med flere forskellige opskrifter på vinaigretter. Jeg vil anbefale, at du selv forsøger dig frem, og afprøver de forskellige. Nogle er mere syrlige end andre og nogle med krydderurter.

Opskrift på Vinaigrette dressing

Som du kan læse er denne franske dressing hurtig og nem at lave. Du behøves ikke købe dig fattig i forskellige dressinger fra supermarked. Ønsker du den helt klassiske vinaigrette behøves ikke andet end en rimelig olivenolie og citronsaft. Jeg elsker personligt hvor jeg udover olie og citron bruger flydende honning og sennep. Ind i mellem er det halv dijonsennep og halv grov sennep, hvilket giver en skøn struktur i dressingen.

En dressing som denne kan enten piskes sammen eller hældes i en meljævner, glas med låg eller lignende og rystes sammen. Når den kommer på køl tykner den ofte. Hvis den skiller i køleskabet skal den bare rystes eller piskes sammen igen.

Prøv også disse opskrifter: Chimichurri sauce // Salsa Verde // Mormor Dressing

Vinaigrette

En vinaigrette er en dressing sammensat af olie og noget syrligt som f.eks. citron eller eddike, en af de nemmeste dressinger af lave.
4 fra 5 stemmer
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Opskrift, Dressing, Sauce
Køkken: Fransk
Forb. tid: 5 minutter
Samlet tid: 5 minutter
Antal: 4
Forfatter: Søren Willadsen

Ingredienser

Vinaigrette basis

  • 3 cl. olivenolie
  • 1 cl. citronsaft
  • Salt og peber

Vinaigrette med sennep:

  • 3 cl. olivenolie
  • 1 cl. æbleeddike eller hvidvinseddike
  • 1 -2 tsk. dijonsennep
  • Salt og peber

Vinaigrette italienske

  • 3 cl. olivenolie
  • 1 cl. balsamicoeddike
  • 1 fed knust hvidløg
  • 2 tsk. frisk hakket oregano

Vinaigrette med honning

  • 3 cl. olivenolie
  • 1 cl. balsamicoeddike
  • 1 spsk. honning
  • 2 tsk. dijonsennep

Vinaigrette af ren frugtsaft som hyldebær, hindbær eller brombær

  • 4 cl. olivenolie
  • 1 cl. frugtsaft
  • 1 cl. citronsaft
  • 1 tsk. honning
  • Salt og peber

Vinaigrette med kapers og persille

  • 1 dl. olivenolie
  • 1/3 dl. hvidvinseddike
  • 1 spsk. kapers
  • 1 spsk. fint hakket persille
  • ½ spsk. fint hakket skalotteløg
  • Salt og peber

Sådan gør du

Vinaigrette basis

  • Hæld alle ingredienserne i en beholder med låg eller en lille skål, og bland det godt sammen.
  • Smag til med salt og peber, og yderligere citronsaft.

Vinaigrette med sennep

  • Hæld alle ingredienserne i en beholder med låg eller en lille skål, og bland det godt sammen.
  • Smag til med salt og peber, og yderligere æbleeddike og sennep.

Vinaigrette italienske

  • Hæld alle ingredienserne i en beholder med låg eller en lille skål, og bland det godt sammen.
  • Smag til med salt og peber, og yderligere balsamicoeddike.

Vinaigrette med honning

  • Hæld alle ingredienserne i en beholder med låg eller en lille skål, og bland det godt sammen.
  • Smag til med salt og peber,

Vinaigrette med kapers og persille

  • Hæld alle ingredienserne i en beholder med låg eller en lille skål, og bland det godt sammen.
  • Smag til med salt og peber,

Noter

Alle opskrifter kan beregnes i mindre eller større portioner ved, at dividere eller gange mængden med f.eks. to eller fire osv.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

Holdbarhed på den franske klassiker

Den klassiske vinaigrette som denne slags kan holde sig mindst en uge i køleskabet, men ofte i længere tid. Jeg hælder den ofte i en lille plastikbeholder med låg, eller patentglas, som opbevares i køleskabet. Vi bruger den lidt ad gangen både til salater, på kartofler eller rodfrugter. Selv på kød smager den super lækkert.

Hæld langsomt olien i til en vinaigrette

Dressing

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

6 Kommentarer

  1. vipsen Lefevre

    kan jeg få opskriften på
    Passionsfrugt Vinaigrette

    Svar
    • Søren

      Hej Vipsen
      Den må jeg få postet på et senere tidspunkt.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  2. cep

    I din vinaigrette med sennep har et dl sneget sig ind, og nu vi er ved det syrlige, der mangler også et e i æbleeddike:
    1 cl. dl. æbleddike eller hvidvinseddike

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Cep
      Super godt du kan korrigere 👍 :-).
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  3. Karin Mogensen

    5 stars
    Tusind tak for de lækre opskrifter

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Karin
      Tusinde tak, det er jeg glad for at læse 🙏.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar

Trackbacks/Pingbacks

  1. Courgetter med Tomat Vinaigrette | - […] Er du til forskellige vinaigretter kan du tjekke mine vinaigrette opskrifter ud HER. […]

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Gastromad Logo

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.


Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!